MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

KWS napraforgó, hogy minden olajozottan működjön...

Borsod-Abaúj-Zemplén megye a napraforgó-termesztés egyik fellegvára.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Hogyan lehet itt magas szinten napraforgót termeszteni? Ezzel a kérdéssel fordultunk Jancsó Istvánhoz és Papp Sándorhoz, a Hordeum 2000 Kft. tulajdonosaihoz.

- Ehhez egy kis történelemmel kell kezdenünk - mondták válaszukban vendéglátóink. - 1995-ben 500 ha-on kezdtünk gazdálkodni. Szikszótól észak felé, változó domborzati viszonyok között terültek el a nem túl magas aranykorona értékkel rendelkező földjeink. Folyamatos fejlesztés, bővítés eredményeként 2004 óta már 2800 ha tartozik a kft. művelése alá.

A földterület bővülése maga után vonta és igényelte az eszközpark folyamatos újítását, bővítését. Ennek eredményeként el lehet mondani, hogy a mai nappal bezáróan nálunk már nincs a termelési rendszerben a 20. században gyártott erő- és munkagép.

A vetésszerkezet megoszlása a következő: őszi búza 1060 ha, tavaszi árpa 440 ha, zab 200 ha, napraforgó 580 ha és repce 520 ha. A vetésforgóból kitűnik, hogy a kukorica egyelőre hiányzik a termesztésből, és a terület harmadát az olajos növények foglalják el.

Az elmúlt évek sikerfajtái

2003 egyedi év volt, hiszen a kemény tél, a tavaszi olvadás és visszafagyás miatt a repceterületek Borsodban megtizedelődtek, ennek következtében a napraforgó vetésterülete ugrásszerűen, 1030 ha-ra nőtt. Ekkor a vetésterület harmadán KWS napraforgó virágzott, 150 ha Helia 18-as/Tuscania és 200 ha Helia 06/Barolo. Az üzemi átlag is kitűnő lett, hiszen több mint ezer hektár átlagában 3 tonna termést értünk el. A BAROLO kitett magáért, hiszen 6%-os vízzel, 99%-os tisztasággal 4,3 tonnát adott. Ez igazi csúcstermésnek számít.

2004-ben a KWS napraforgók közül a középérésű Mallis-t vetettük. Nagyon meggyőző eredményt produkált, 110 ha-ról 4,3 tonnát adott hektáronként, kimagasló, 53%-os olajtartalommal párosulva. Ebben az évben ez a hibrid lett a legjobb a napraforgók közül.

2001-től kezdve fél hektáros parcellákon, saját viszonyok között vizsgáljuk a hibrideket. Ebben az évben a magyarországi nemesítőházak 84 hibridje vizsgázott nálunk. Az egyes anyagoknak először tehát a kísérletekben kell bizonyítaniuk, azután kisebb területen kerülnek a termesztésbe. A KWS hibridek is így kerültek előtérbe, és évek óta magabiztosan, magas szinten bizonyítanak.

A cég eredményességét, erejét mutatja, hogy 2004-ben megvásárolták az Abaúji Charolais Rt.-t. A Léh központtal működő cég területei és a Hordeum 2000 Kft. területei szinte szomszédosak egymással. Így a 2000 ha földtulajdon újabb kihívást és lehetőséget ad a cég vezetői számára is. Mivel a részvénytársaság Charolais húsmarha állománnyal is rendelkezik, a silókukorica is bekerül a termesztendő növényfajok közé.

Az új favorit

A kft. tulajdonosaitól azt is megtudtuk, hogy a 2005-ös év napraforgó hibrid kiszemeltje a BAROLO RM, amely kisparcellán már magabiztosan szerepelt. Optimális növénymagasság jellemzi, alkalmas a földi géppel való érésgyorsításra is. Egyenletes, robbanásszerű kelés jellemzi. Gyors fejlődéssel homogén állományt képez, és nagyon jó gyomelnyomó-képességgel rendelkezik. 50 ezres tőállomány mellett csúcstermésre képes.

A Barolo 2003-ban már bizonyított. A teljes körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkező BAROLO RM-nek pedig mostantól, 2005-től nyílik ugyanerre lehetősége.

Eredményekben és felvásárlási árakban gazdagabb új évet kívánunk mindenkinek!

(x)