MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Szezonnyitás a Monsanto-nál

Lillafüreden tartotta szezonnyitó kereskedelmi találkozóját Magyarország egyik vezető vetőmagvállalata, a Monsanto. A rendezvényen elhangzott információk közül válogattunk alábbi írásunkban.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A rendezvény Thierry Boyer ügyvezető igazgató megnyitójával kezdődött, melyben a Monsanto mai piaci pozícióját nagyon jónak értékelte. Kiemelte, hogy a jövőben is kulcsfontosságú szerepet kíván betölteni a vállalat a magyar mezőgazdaságban.

A megnyitó után Őri Attila kereskedelmi igazgató értékelte az elmúlt év eredményeit, ismertette az értékesítési csapatban történt változásokat, bővülést, bemutatta az új kollégákat.

Dr. Szeidl Balázs a kukoricavetőmag-piac bemutatásával kezdte előadását. Világszinten az elmúlt közel negyven évben 33 millió hektárral bővült a kukorica termőterülete, becslések szerint a 2004-es évben a felhasznált vetőmag mennyisége eléri majd a 657 millió tonnát. A felhasználás és a termelés volumene az elmúlt négy évtizedben világszinten megháromszorozódott. A mérsékelt ütemű területnövekedés mellett a dinamikusan emelkedő felhasználási igényt csak úgy lehetett és lehet kielégíteni, ha a termelésben felhasznált hibridek terméspotenciálja egyre jobb és jobb. A Monsanto a 90-es évek második felétől foglalkozik kukorica nemesítéssel.

A Monsanto jelenleg a világ kukoricavetőmag-felhasználásának több mint 1/3-át adja, amivel piacvezetőnek számít.

Figyelemre méltó, hogy a magyarországi kukorica-vetésterület az EU vetésterületének 1/5-e, ebből látszik, hogy termesztésében komoly lehetőségek rejlenek!

Az előadó a piacok ismertetése után bemutatta a cég DEKALB kukoricavetőmag-ajánlatát is. A komoly portfóliót jelentő hibridek közül a Kleffmann adatai szerint 2004-ben hazánkban a Dekalb 440-es volt a piacvezető!

A kukoricafajták ismertetését Csengődi Péter, a Monsanto fejlesztési vezetője tette teljessé a jövő DEKALB hibridjeiről tartott értékes előadásával.

Szeidl Balázs a napraforgóvetőmag-piac és vetőmagajánlat ismertetésével folytatta a szakmai programot.

A napraforgó vetésterülete alapján a világon a negyedik olajos növény, az előrejelzések szerint a következő években további területnövekedése várható. A napraforgó vetőmagpiacán a Monsanto jelenleg a harmadik helyet foglalja el. 2005-ben hét napraforgó hibridvetőmagját forgalmazza, három árkategóriában és két éréscsoportban.

Dr. Kiss Istvánné a témához további adalékokkal szolgált a napraforgó kísérleti eredmények bemutatásával, s a fajtabemutatás mellett áttekintette az évjárati jellemzőket, a Monsanto fejlesztési tevékenységét.

A szakmai programot Czepó Mihály regisztrációs vezető növényvédelmi tapasztalatokat bemutató prezentációja zárta.

FM