MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Cukorrépa gyomirtás - csak kíméletesen!

A 2004-es évben először alkalmazott uniós piacszabályozási rendszernek köszönhetően a cukorrépa termesztése ismét az agrárium egyik legjövedelmezőbb ágazata lett. A jó terméshez a cukorrépának kedvező esős, meleg időjárás is nagymértékben hozzájárult.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A tapasztalt, szakértő cukorrépa-termesztők azonban tudják, hogy mindezen felül a sikerhez elengedhetetlenül fontos egy, a cukortermést jelentősen befolyásoló technológiai elem, a gyomirtás megfelelő kivitelezése.

A 2003-as év nagy szárazságát követően a 2004. évben lehullott nagymennyiségű csapadék okozott helyenként meglepetéseket a cukorrépa gyomirtásában. A helytelenül megválasztott készítmények, illetve készítmény-kombinációk nem csak a gyomokat "engedték el", de a cukorrépát is visszavetették a fejlődésben.

A különböző gyomirtási időpontokban (PPI, Pre, Post) elvégzett kezeléseknél nagyon fontos szempont, hogy az adott készítmény kíméletes legyen a kultúrnövénnyel szemben. A cukorrépa rendkívül érzékenyen reagál mindenféle stresszhatásra, amit okozhat károsító (pl. gyomnövények) vagy az alkalmazott herbicid is. Egy bedolgozott gyomirtószer a cukorrépa gyökérzónájába mosódva vontatott, elhúzódó kelést, egyenetlen tőszámot eredményezhet, ami a maximális cukorhozamot már a vegetáció elején korlátozza. A nem megfelelő tartamhatás pedig a gyomok idő előtti újrakelését eredményezheti, ami jelentős gyomirtási pluszköltségeket jelent a termelő számára.

A cukorrépa gyomirtásban máig meghatározó GOLTIX 90 WG nevű készítmény használatával ezekkel a gondokkal nem kell számolnunk! A GOLTIX szelektivitása kiváló, a legkíméletesebb készítmény a répával szemben. Levélen és talajon keresztül egyaránt hatékony, ezért gyomirtó hatását sokáig megőrzi. Felhasználása a cukorrépa bármely fenológiai állapotában lehetséges, a kultúrnövény károsítása nélkül. Alkalmazhatjuk vetés előtt bedolgozva, kelés előtt, illetve kelés után is.

A csak posztemergens gyomirtásra alapozott technológia előnye, hogy költségtakarékos, és növekszik a hatékonyság. Feltétele, hogy a cukorrépával együtt kelő gyomnövények ellen már védekezni tudjunk. A GOLTIX 90 WG használatával a kelő, szikleveles répa károsítása nélkül irthatjuk az érzékeny stádiumban lévő kétszikű gyomnövényeket.

A GOLTIX 90 WG a cukorrépa legfontosabb kétszikű gyomnövényei ellen jó hatékonyságú. Önálló alkalmazása esetén Bio-Film 0,3 l/ha dózisával javasoljuk kijuttatni. Egyszikű gyomnövények elleni védekezéshez kombináljuk Agil 100 EC megfelelő dózisával.

Dr. Lukács Domonkos