MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A növénytermesztési információs rendszerek új generációja az AGRO-NET NG

Amióta a mindenki által ismerős Commodore számítógépek megjelentek, és elérhető áron lehetett kapni őket, sokfelé, így hazánkban is elkezdődött az információgyűjtő, -elemző szoftverek felbukkanása, Táblatörzskönyv címen.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A második generációt már a Windows-alapon működő, különböző fejlettségi fokon üzemelő szoftverek képviselték.

Az információgyűjtés, -feldolgozás, -elemzés és a döntéshozatal a jelenben már új kihívásokat teremt. Megfelelni ezeknek - ehhez olyan komplett rendszer szükséges, amelyben ez a folyamat egységes, egymáshoz szervesen kapcsolódó elemekből áll össze. Mindezt Magyarországon a 3. generációt képviselő AGRO-NET NG teszi lehetővé a gazdálkodók számára.

A rendszer 3 fő részből és azok egyes elemeiből áll:

1. Adatgyűjtés: GPS alapú területmérés, párhuzamos navigálás, hozamtérképezés, talajminta-vételi adatgyűjtés, meteorológiai állomás, termésminőség-mérés, gépjárművek, erőgépek GPS alapú követése, mérlegek, laborkoffer

2. Elemzés: a begyűjtött adatok rendszerbe állítása. Itt praktikusan az AGRO-NET NG magja, a táblatörzskönyv szerepel, helyrajzi szám-kezeléssel és a hozam-, illetve talajtérképek analizálásával kiegészítve.

3. Döntés-előkészítés: az elemzés eredményeképpen kiemelkedő jelentőségű, a következtetések összefoglalása a gazdálkodó, a vezető számára. Ennek során az AGRO-NET NG listái, illetve javaslatai kerülhetnek kinyomtatásra, és ha szükséges, chipkártyára, amit a traktor fedélzeti számítógépe tud majd értelmezni, például a tápanyag-kijuttatás témakörében.

4. Visszacsatolás: a végrehajtott folyamatokról szóló visszacsatolás, amellyel az adatgyűjtés témaköréhez értünk vissza).

A döntési folyamat egy cég, egy gazdálkodó életében az adatgyűjtés-elemzés-optimalizálás-döntés körfolyamat állandóan ismétlődő ciklusából áll.

Ezt a folyamatot segíti az AGRO-NET NG, a vele szervesen együttműködő fent említett elemekkel. Fontos tudni, hogy a rendszer bár szerves egységet képez, de időben rugalmasan lehet felépíteni, és a beruházási lehetőségekhez is flexibilisen igazítható.

A táblatörzskönyv a mai kor igényeihez igazítva térképkezelést, palmtop-os mobil adatbevitelt, területmérést és a hozam, illetve talajtérképek kezelését is elvégzi. Szorosan kapcsolódik ehhez a helyrajzi számok kezelése is. A jól tervezett listák, a saját összeállítási lehetőségek és az AGRÁRIN Kft. helyszíni segítségnyújtása is hozzátartozik ehhez a rendszerhez.

A szoftver használóját a már említett területmérésen kívül például a nagyon komoly technikai kiegészítések segítik munkájában:

- Hozammérés, ami gyakorlatilag bármelyik betakarítógépre felszerelhető, és a táblák inhomogenitását hivatott megjeleníteni, rögzíteni.

- Talajtérképezés, területhelyes kijuttatás, amely területhelyes mintavételen alapuló tápanyagtérkép öszszeállítását, majd ennek alapján szakember segítségével a kijuttatási terv pontos összeállítását hivatott segíteni.

- PD-Párhuzamos navigáció, amely stabilan szerelhető a munkagépre, és GPS segítségével jól láthatóan, megbízhatóan korrigálja használója haladási irányát, ezzel a munkafolyamatok térbeli átfedését minimalizálva azonnal hasznot termel!

- AGRO-TRACK rendszer, amellyel a mozgó, haladó gépek útvonala követhető, online, vagy utólagos feldolgozással, offline módon. Itt az úgynevezett "csillagtúrák" és a rejtélyes üzemanyagfogyások fülelhetők le.

- METOS meteorológiai állomás, amely szőlőben, gyümölcsösben, szántóföldi kultúrákban is egyaránt nem csak méri az időjárási elemeket, de különböző betegségek előrejelzését is megteszi.

- Laborkoffer, amely helyszíni gyorsanalízist tesz lehetővé, adott talajmintára.

- Nedvességmérők, terményelemzők és mérlegek széles választéka áll még az ügyfelek rendelkezésére, terményeik minőségének és mennyiségének mérésére.

Összefoglalható tehát, hogy az AGRO-NET NG egy olyan komplett rendszer, amely az információgyűjtés, -feldolgozás, -elemzés folyamatot képes kezelni. A rendszert modulárisan lehet összeállítani, az ügyféligényeknek megfelelően. A rendszer bármikor bővíthető, és az egyszerűség kedvéért mindezt egy szállítóval kell intézni, az idén 10 éves AGRÁRIN Kft.-vel, Balatonfenyvesről.

(x)