MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A Väderstad bemutatja: TopDown multikultivátor

A Väderstad egy igazán sokoldalú "multikultivátor" gyártását kezdte meg 2004 tavaszán.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A TopDown névre keresztelt kombinált talajművelő eszköz 4-7 méter munkaszélességben kapható, vonóerőigénye 50-70 LE méterenként. Funkcióját tekintve elsősorban tarlómunkák, valamint a forgatás nélküli alapművelés kivitelezésére alkalmas.

A szármaradvány felaprítását, bedolgozását két sor - a Carrier-ről már megismert - 430 mm átmérőjű tárcsa kezdi meg. A tárcsák alkotta első szakaszt a három sorba, 27 cm osztással szerelt kapák követik. A nagy szabadmagasság tökéletesen alkalmassá teszi a gépet arra, hogy megbírkózzon a nagy mennyiségű szármaradvány-tömeggel. A kapák három különböző késsel rendelhetők, valamint hidraulikus biztosító rendszerrel vannak ellátva, melynek nyomása fokozatmentesen állítható 500-700 KP között. A kapákat egy sor egyengető tárcsa követi. Végül a bolygatott felszín lezárását a 600 mm átmérőjű acél hengersor biztosítja. A visszatömörítés mértéke változtatható, s akár a teljes súly - 1200 kg/m - is ráterhelhető a hengerrészre.

Az új, sokoldalú TopDown kultivátor az alkalmazási lehetőségek széles skáláját kínálja. Nagy előnye, hogy a sekélyművelés mellett - szükség esetén - a talaj mélyebb megművelésére is alkalmas. A gép munkamélysége 5 és 35 cm között fokozatmentesen állítható.

A tárcsák és kapák egymástól független állíthatósága lehetővé teszi az egyedi talajtípusokhoz való alkalmazkodást. Bizonyos esetekben a sekélyművelés is elegendő a megfelelő magágykészítéshez, míg másutt mélyebben kell dolgozni ahhoz, hogy a nagyobb mennyiségű szármaradványt be lehessen dolgozni a talajba, és jobban fellazuljanak az összetömörödött talajrétegek. A tömörítés mértéke a nulla fokozattól állítható akár addig, hogy az egész gép a tömörítő hengersoron fusson. Nehéz lenne ennél sokoldalúbb gépet találni a talaj megművelésére!

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a sekélyművelés gazdasági és biológiai előnyökkel jár. A méretek racionalizálása azt jelenti, hogy nagyobb terület megműveléséhez kevesebb emberi munkaerőt kell felhasználnunk. Ez teszi a sekélyművelést olyan vonzóvá, hiszen a termelékenység növelése mellett csökkenthető a munkaórák száma. Sőt, az üzemanyagfogyasztás is radikálisan csökken, ami a technológiai költségek visszaszorítását jelenti. A csökkenő idő- és energia ráfordítások eredményeképpen a gazdálkodók sokkal alacsonyabb termelési költségek mellett is képesek fenntartani a gabonatermesztésből származó nyereségszintjüket.

A sekélyművelés alkalmazásakor fontos, hogy a biológiai célkitűzéseinket is megvalósítsuk. Azok a gazdálkodók, akik évtizedek óta ennek jegyében művelik földjeiket, a talaj humusztartalmának növekedésében látják a sekélyművelés legjelentősebb eredményét. Más gazdák a nagyobb vízáteresztő képességet tartják a sekélyművelés legfontosabb előnyének. A talajban élő giliszták száma gyarapszik, ha kevésbé mélyen művelik a talajt, és a felszíni rétegben a biológiai élet megélénkül. Néhány év elteltével a talajban olyan makro-pórusok alakulnak ki, amelyek több vizet képesek elraktározni, szemben azokkal a talajokkal, ahol a földigiliszták járatait a szántás minden évben tönkreteszi. Sok ragadozó talál kedvező élőhelyre a szármaradványokban, melynek köszönhetően a kártevők és betegségek veszélye jelentősen lecsökken.

Bár a cél világos, a megvalósítás útja nehezebb lehet. Jól jöhet néhány hasznos tanács. Az első művelést akkor kell elvégezni, amint a kombájn elhagyta a táblát. Ez a gyors menet számos előnyt kínál. A talaj az állomány learatása után a legpuhább, a gép számára tehát könnyen járható. Az aratás utáni tarlóhántás tömörített talajt hagy maga után, mely megakadályozza a víz elpárolgását, tehát a talaj megőrzi nedvességtartalmát. Emellett azonnal megindul a gyom- és árvakelés, melyeket mechanikus vagy vegyszeres úton kezelhetünk egy későbbi időpontban. Az első munkamenet után megindul a növényi maradványok bomlása, tehát a második menetben a kívánt végeredmény elérésére összpontosíthatunk. Ha mélyebben megfelelő a talajszerkezet, és nem szükséges a talaj fellazítása, akkor a második menet hasonló az elsőhöz. Ha azonban a tömörödés miatt szükség van a mélyebb rétegek fellazítására is, a második művelőmenetben a TopDown alapművelés értékű, akár 35 cm mélységig terjedő lazítást adhat. Legegyszerűbb módszer a szükséges művelés meghatározására az, ha egy kis gödröt ásunk. Ellenőrizzük a talajszerkezetet és eldönthetjük, szükséges-e a lazítás.

A TopDown magyarországi bemutatására a nyári tarlómunkák idején, a Vaderstad Kft. háromhetes országjáró körútján került sor az elmúlt évben. A gép iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott. A TopDown 2005 évtől rendelhető.

(x)Kalmár Tibor