MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Gabonatárolás profi módon

Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdák számára sokféle lehetőséget biztosít, de a tevékenységével kapcsolatos döntéseket ezután is minden termelőnek saját magának kell meghoznia.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Igen sok álmatlan éjszakát hozó dilemma a jó gabonatermés időbeli betakarítása, de szinte még nagyobb gondot okoz a gabonatermés értékálló, szakszerű tárolása.

Az itthoni gyakorlatban sok módszer jelent és jelentett megoldást - tárolósiló, toronysiló és síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek -, de idővel minden módszer előnyei és hátrányai kiütköztek. Amíg a tárolósiló kis kapacitással, de jobb anyagmozgatási lehetőségekkel rendelkezik, a toronysilók nagy méretéből pedig a nehéz szellőztetési képesség adódik, addig a síkpadozatú vegyes hasznosítású rendszer gazdaságos, viszont a gépesítése nehezebb feladatot jelent.

Mi a síkpadozatú vegyes hasznosítású rendszerrel egy olyan alternatívát javasolunk, amely egyrészt biztosítja a termény értékálló és minőségmegőrző, biztonságos tárolását, valamint - az alacsony bekerülési költségeknek és a kézi munkaerő minimális felhasználásának köszönhetően - számottevően gazdaságosabb más rendszereknél.

Az 1. számú ábra a Je-Ma dán gyár több lehetősége közül a síkpadozatú tároló épület hossztengely irányú betárolási módszerét ábrázolja. Az épületen kívül elhelyezett talajszintű fogadógaratba került terményt az összehordó és emelő kaparóláncos berendezések továbbítják az épület földszintjére. Itt lehetőség nyílik a közvetlenül az anyagszállító szalagokra való továbbításra vagy a tisztító és mérlegelő berendezésre juttatásra. Ennek az a jelentősége, hogy a tisztítással és porleválasztással eltávolított felesleges anyagot a továbbiakban nem kell szállítani, tárolni és kezelni, illetve a törtszemek és zöldszármaradványok melegedés és kártevők pusztításának okozói lehetnek.

A födémszinten lévő anyagot a tárolóépület közepéig fix szállítószalaggal mozgatjuk, amely egy mozgó szalagra érkezik. Ez a berendezés az épület hossztengelyével párhuzamosan elhelyezett sínen a tároló teljes kiterjedésében mozgatható, valamint a szalag mozgási iránya is változtatható. A keresztirányú szalag szintén sínrendszeren mozgatható, és a szalag mozgásirány változtatható. Ennek a két anyagtovábbító berendezésnek az együttes mozgáskoordinálásával a tárolószint minden pontja felülről feltölthető, a tárolási magasság (20% víztartalom esetén 5 m, 25% mellett 5m) automatikusan, magasságérzékelőkkel szabályozható, ami emberi beavatkozást nem igényel. A berendezés együttes szállítási képessége 25-100 tonna/óra. Az épület alapterülete 4-5 m-es falakkal felosztható, ami alkalmassá teszi a fajok és fajták elkülönítésére. Fontos tulajdonság, hogy az itt ismertetett megoldás öntisztító tulajdonságú, nem szórja a szemet, és vetőmag betárolására kiválóan alkalmas.

Az épület LM padozati ventilátoros szellőztető rendszerrel is ellátható, amely lehet süllyesztett kivitelű, 10 tonna áthajtási terhelés kerekenként, valamint felszedhető héjlemezes. Magyarországon a gabona betakarítást 17-18% nedvességtartalom értéknél szokták megkezdeni. A naponta 16-18 órát működő ventilátorokkal, 0,5%/nap vízelvonással a termény 6-8 nap alatt szellőzéssel leszárítható. A gyakorlati számok alapján 60-65% relatív páratartalom mellett a termény tonnánként kb. 100 m3/ó szellőztető levegőt igényel, szükség esetén, hőcserélő beiktatásával a hatékonyság növelhető. A padozati szellőztetésnél az egyenletes anyagterítés fontos kritérium. A rendszer hagyma, ill. burgonya szellőztetésére is felhasználható, az energiaköltség-felhasználás csökkentése szakaszolással megoldható.

A kombájntiszta anyag még rövid ideig sem tárolható, a gyommagvak, szármaradványok minőségi problémát okoznak. A gabonatárolás egyik legfontosabb eszköze a tisztítógép. Mi jellemzi a korszerű tisztítógépet? Üzembiztos, alacsony vibrációjú működés, könnyű telepítés, pontos méretre osztályozás. Leválasztja a könnyű szenynyeződéseket, elő- és utólevegője van, rugalmas rostarendszerrel rendelkezik, könnyű a karbantartása, kevés a kopóalkatrész, egyszerű a rostacsere. Elő- és utótisztításra egyaránt alkalmas, környezetbarát a porkibocsátás mértéke.

A fenti kívánalmaknak a 2. számú ábrán bemutatott Damas tisztítógépek felelnek meg. Téves elképzelés, hogy ezek a berendezések horribilis bekerülési költséggel rendelkeznek. Az egyszerűbb kivitelűek, 30 t/óra teljesítménnyel már 2,5 millió Ft-tól beszerezhetőek. A teljes gyártmánypalettában 220 tonna/óra kapacitásúak síkrosták, triőrök, gravitációs asztalok, laboratóriumi berendezések is szerepelnek. Fontos a környezetvédelmi előírások pontos betartása, amihez a hatásos szűrők, ciklonok használata szükséges. A fogadó garatnál a porelszívás is megoldható. Minden esetben már az elképzelések kialakításánál javasoljuk szakember bevonását, illetve a gyártó ajánlásainak elfogadását. Az itt ismertetett lehetőségek nem új technológiák; - a dán mezőgazdaságban már régóta, illetve hazánkban is már számos referenciahelyen igen jó hatásfokkal és megbízhatósággal működnek. A fentiekkel kapcsolatban keressenek bennünket!

(x)
Szegána Kft.