MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A Horsch bemutatja az új fejlesztésű vetőgépét, a Sprinter ST-t

A Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártója, az idén hozza piacra az új fejlesztésű vetőkultivátorát, amelyet az elmúlt ősz folyamán Magyarországon is nagy sikerrel teszteltek.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A vetőgép a már közel két évtizeden keresztül gyártott, és jól bevált Horsch Airseeder továbbfejlesztése. A Sprinter több részében is különbözik az elődjétől, a konstrukciónál arra koncentráltak, hogy az az Európa különböző részein, így pl. Magyarországon is sok helyen jellemző, igen kötött, nehéz talajokon is jól helytálljon, és még jobb vetési minőséget érjünk el.

A Sprinterbe új MultiGrip vetőcsoroszlyák kerültek, amelyek a nehéz talajokon is jó mélységtartást biztosítanak, mivel 250 kg előfeszített rugós felfogatáson keresztül tartják a vetőcsoroszlyát a talajban.

A vetőgép csoroszlyái továbbra is három sorban helyezkednek el, ezáltal a gép óriási átömlő keresztmetszettel rendelkezik, így nagytömegű szármaradvány esetében sincs dugulásveszély. Ez a típus éppen ezért kitűnően alkalmas a mulcs- vagy direktvetésre. A három csoroszlyasort egy egyengető gereblye zárja, amely segít a magtakarásban.

A Sprinter mélységtartását a vetőgépbe beépített első tömörítőn és a vetőgép végén levő tandem tömörítőn keresztül biztosítjuk.

A mellső hengersor letömöríti az esetleg frissen lazított, tárcsázott vagy szántott talajt a vetőcsoroszlyák előtt, a nagyobb rögöket szétnyomja, apróbb morzsás szerkezetet hagyva maga mögött, aminek köszönhetően már Önök is jobb vetésminőséget érnek el.

A Horsch Sprinter a vetéssel egy időben pontos gyökér alatti műtrágyázásra (PPF - Precise Placement of Fertiliser) is képes, a szilád műtrágya kijuttatására alkalmas. A PPF lényege, hogy kevesebb műtrágyának a pontos vetési sík alatti elhelyezésével ugyanazt az eredményt érjük el, mintha ugyanazon körülmények között kétszeres vagy háromszoros mennyiséget adagolnánk, felülről. Kísérletek kimutatták, hogy a műtrágya pontos elhelyezése a hozam (termés) szempontjából még fontosabb lehet, mint a fajtaválasztás. Mivel a műtrágya közvetlenül a gyökérzónába kerül, így sokkal hamarabb áll rendelkezésre a növények számára, ezáltal egy őszi vetés esetén az állományt (főleg megkésett vetésnél) sokkal erőteljesebb gyökérzettel küldjük áttelelni. Nagyobb és mélyreható gyökérzet alakul ki, aminek egy szárazabb, csapadékszegény év elteltével látjuk az előnyét (eredményességét).

A Sprinter össz-tartálytérfogata 4000 l, amelyből 1500 l műtrágya 2500 l vetőmag, de ha nem akarunk műtrágyázni, akkor a két tartályrészt össze lehet nyitni, és ezáltal a vetőmagtartály térfogata 4000 l-es lesz, ami lehetővé teszi az egyszeri tankolással 14-20 ha területteljesítményt. A gép ajánlott vetési sebessége 8-15 km/h. A Sprintert 4, ill. 6 m munkaszélességgel gyártják, és szállításhoz 3 m-esre összecsukhatóak.

Ha termékünk felkeltette érdeklődését, vagy bármely más Horsch termékkel kapcsolatosan kérdései merültek fel, szívesen állunk rendelkezésükre.

Szász ZoltánHorsch Maschinen GmbH