MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Mit kell tudni a lóútlevélről?

2003. július 1-jén lépett hatályba a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 64/2003. (VI. 16.) számú rendelete, amely a lóútlevél kiváltásáról és kezeléséről rendelkezik. Elképzelhető, hogy az érintettek közül sokan még nem figyeltek fel a rendelet megjelenésére.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Pedig e nélkül a dokumentum nélkül ma már lovat sem szállítani, sem versenyeztetni, sőt, még vágóhidra vinni sem szabad, 2005 júliusától pedig minden lónak rendelkeznie kell lóútlevéllel. Az állami támogatások igénybevételéhez szintén szükséges a támogatás igénybevevőjének állatállományára, -egyedére vonatkozó, ilyen dokumentum.

Nem elég az eddigi bürokrácia? Minek még ez is? - kérdezik többen. Nos, a lóútlevél bevezetését - egyéb praktikus szempontokon túl - hazánknak az Európai Unióhoz való csatlakozása indokolja. A határok részbeni megszűnését követően ugyanis egy-egy lovat akár az egész kontinensen keresztül lehet szállítani, és emiatt mindenképpen szükség van egy nemzetközileg egységes dokumentumra.

Az egységes nemzetközi szabályozást - hasonlóan más állatfajokéhoz - elsősorban a járványvédelmi és élelmiszerbiztonsági szempontok vezérlik. Az unión belül rendkívül szigorúak az élelmezés-egészségügyi szabályok, amelyek az állatokról, így a lovakról is rendelkeznek. Ennek értelmében minden esetben nyilatkozni kell, hogy a tulajdonos a lovat emberi fogyasztásra szánja-e, mert a különféle kezelések, gyógyszerezések csak ennek megfelelően történhetnek.

A lóútlevél első része a ló egyedi azonosítóját, nevét, származási adatait, szín- és jegyleírását, bélyegzését, diagramját tartalmazza.

Azoknak a lovaknak az esetében, amelyek valamely fajtatenyésztő egyesülethez tartoznak, a tenyészszemlék, kiállítások, versenyek, teljesítményvizsgálati adatok bejegyzésére szolgáló hely is van a lóútlevélben.

Az állategészségügyi részben a lóinfluenza elleni oltások, az egyéb vakcinázások, a laboratóriumi vizsgálatok eredménye, a különböző állategészségügyi ellenőrzések és a gyógyszeres kezelések nyilvántartása történik.

A tulajdonos adatait a lóútlevélhez csatolt betétlap tartalmazza, amelyet a tulajdonos a gépkocsi törzskönyvhöz hasonló módon, elkülönítve őriz, és tulajdonosváltozáskor az eladó és a vevő egyöntetű aláírásával íratják át a lovat az új tulajdonos nevére.

A lóútlevél kiváltásának módja:

A lóútlevél hatósági bizonyítvány, ezért igénylése, kiadása is szigorúan szabályozott. Kiváltását a ló tulajdonosa az erre a célra rendszeresített Lóútlevél igénylő lap nyomtatvány kitöltésével kezdeményezi. A Lóútlevél igénylő lap beszerezhető a Magyar Lótenyésztő és Lovas Szervezetek (MLLSz) területi kirendeltségeinél, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) Lótenyésztési Osztályán (1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.), valamint letölthető a www.ommi.hu internetes oldalról.

Az igénylőlapot a hozzá mellékelt tájékoztató szerint egyértelműen és olvashatóan kell kitölteni. Miután a lóútlevéllel a tulajdonos-nyilvántartó okmány is kiadásra kerül, ezért a lóútlevelet csak a tulajdonos igényelheti. (Természetesen abban az esetben, ha a tulajdonos pl. külföldön élő személy, és csak lovait tartja Magyarországon vagy más egyéb okból akadályozott az ügyintézésben, nevében szabályszerű meghatalmazással az erre meghatalmazott személy eljárhat.) Egy igénylőlapon egy tulajdonos egy helyen tartott legfeljebb 3 lovára lehet útlevelet kérni. A szabályszerűen kitöltött és aláírt igénylőlapot vagy postai úton vagy személyesen kell az OMMI Lóútlevél Irodájához eljuttatni. Az igénylőlaphoz csatolandó mellékletek:

1. A megyei lótenyésztési felügyelő által kiállított csikóbélyegzési jegyzőkönyv, lóazonosító lap vagy a hivatalos származási lap másolata. Ezen okmányok valamelyike alapján tudják az iroda munkatársai a ló adatait a hivatalos adatbázisból (lóENÁR) visszakeresni, illetve az ezen szereplő adatokat a nyilvántartással összehasonlítani, ezért ezek közül bármelyik megfelelő, de valamelyiket kötelező jelleggel mellékelni kell az igénylőlaphoz.

Abban az esetben, ha a ló jelöletlen vagy nem a hivatalos tartós megjelöléssel rendelkezik, csak a területileg illetékes megyei lótenyésztési felügyelő által elvégzett szabályszerű bélyegzés és egyedazonosítás megtörténte után lehet a lóútlevelet igényelni. Abban az esetben, ha a ló szabályos megjelöléssel rendelkezik, de a tulajdonosnak nincs meg a bélyegzéskor kapott csikóbélyegzési jegyzőkönyv példánya, az egyedazonosítást és a lóazonosító lap kiállítását szintén a megyei lótenyésztési felügyelőtől lehet megkérni.

2. A tulajdonos nevére szóló, a 21/1996. (VII . 9.) FM-rendelet szerint a települési önkormányzatnál kiváltott Marhalevél másolata. Abban az esetben, ha a tulajdonos azonos az állat tenyésztőjével, az erről szóló nyilatkozat kitöltése is elegendő.

Több esetben érkezett olyan visszajelzés, hogy a lóútlevél rendelet (64/2003. (VI. 16.) FVM-rend.) megjelenése óta több önkormányzat már nem ad ki marhalevelet, arra való hivatkozással, hogy már úgyis a lóútlevél lép érvénybe. Igen, csakhogy a tulajdonjogot a jelenlegi tulajdonos - ha nem ő az állat eredeti tulajdonosa (tenyésztője) - marhalevél nélkül nem tudja igazolni, mivel a 21/1996. (VII. 9.) FM-rendelet 1 §.(1)-a szerint a marhalevél a tulajdonjog igazolásának hatósági bizonyítványa, s mindaddig, amíg a ló lóútlevéllel nem rendelkezik, marhalevelének kell lennie.

3. A díjbefizetés igazolása (postai csekk feladóvevénye).

A lóútlevél ára 5.500 Ft, amit postai úton, csekken kell befizetni. A csekk az OMMI-ban vagy a megyei lótenyésztési felügyelőknél szerezhető be. Az ún. "rózsaszín" postai pénzesutalvány nem megfelelő! Lehetőség van arra is, hogy a lótulajdonos a lóútlevéllel egyidejűleg a ló 4 ősös származási lapját is kiválthassa, a lóútlevélbe kötve. Az ilyen, származási lappal kiegészített lóútlevél ára 8.500.- Ft. Ennek kiváltása akkor célszerű, ha valami más célból, (tenyésztő-egyesületi vagy sportlóbejelentés miatt vagy például piaci okból) egyébként is szükséges a származási lap kiváltása, s ebben az esetben így olcsóbb, mint külön az útlevélért és külön a származási lapért fizetni.

A lóútlevél elkészítésének határideje a rendelet szerint 60 nap. Az iroda munkatársai természetesen nem várják meg a törvényes végleges határidőt, hanem a lehető leggyorsabban igyekeznek a lóútlevélhez hozzájuttatni a lótartókat, ám ennek elkészülési ideje függ az éppen bennlévő igényektől és attól, hogy az adott ló adatai milyen kitöltöttséggel szerepelnek a központi adatbázisban. Ha esetleg adatkiegészítést kell kérni vagy más egyéb probléma merül fel (pl. a tulajdonos által megadott azonosító és a ló színleírása nem egyezik, stb.), úgy természetesen lassabban készül el az útlevél.

Adódhatnak olyan esetek (külföldi verseny, eladás), amikor sürgős ügyintézés válik szükségessé. Ilyenkor lehetőség van sürgősségi ügyintézést kérni, ilyen esetben a lóútlevéligény soronkívüliséget élvez. A sürgősségi kérelem 5 munkanapon belüli teljesítése esetén 5.500 Ft sürgősségi pótdíj kerül kiszámlázásra, postai utánvéttel. Természetesen csak azokra a lovakra lehet a sürgősségi ügyintézést elvállalni, amelynek az adatai minden tekintetben rendben vannak. Miután ezt sem a tulajdonos, de még a lóútlevél-készítő munkatárs sem tudhatja teljes bizonyossággal előre, ezért a sürgősségi pótdíj utólag fizetendő, ha a sürgősségi teljesítés sikerült. Két munkanapnál rövidebb elkészítési határidőt viszont sürgősséggel sem tudnak az iroda munkatársai felvállalni.

Azok részére, akik nem postai úton, hanem személyesen szeretnék ügyeiket intézni, tájékoztatásul megadjuk az iroda címét és félfogadási idejét: Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet Lóútlevél Iroda, 1144 Budapest, Remény u. 42. Tel.: 1/316-0663. Félfogadás: hétfőtől csütörtökig 9-15, pénteken 9-13 óra között.

Dr. Pataki Balázs