MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Bos-Genetic: Megújult állomás - kiváló minőségű tenyészanyagok

2004 őszén a Martonvásár melletti Miklós majorban ünnepélyes külsőségek mellett átadták a Bos-Genetic Kft. megújult mesterséges termékenyítő állomását.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A több száz szakember és üzleti partner részvételével zajló ünnepségen Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg a világszínvonalú, korszerű egységet. Az ünnepélyes átadás alkalmából Hans-Willi Warder, a Bos-Genetic Kft. fő tulajdonosa tevékenységét Németh Imre miniszteri oklevéllel ismerte el.

Az átadó egyben kitűnő alkalom volt a Bos-Genetic magyarországi múltjának, eddigi történetének áttekintésére. Mint az Monostori István ügyvezető köszöntőjéből kiderült, az állattenyésztés területén az 1985-ben alapított cég volt az első német-magyar vegyes vállalat. A kft. ma is vegyes tulajdonú, a tulajdonosi körbe két német tenyésztő szervezet mellett magyar mezőgazdasági szolgáltató és kereskedelmi cégek tartoznak. A jelenlegi, igen nehéz piaci körülmények között a társaság fő célja a talpon maradás, majd a továbblépés, ahogy az ügyvezető igazgató az új katalógusuk előszavában fogalmazott: "A sok év óta nehezedő körülmények közepette mindig az adta az erőt, a türelmet, hogy el kell jönnie annak az időszaknak, amikor a kemény munka, a felkészültség, a szakma szeretete elnyeri jutalmát."

Az indulás óta eltelt éveket a változó piaci körülmények, a nehézségek dacára is a fejlődés jellemzi. 1992-ben került sor az állomás európai regisztrációjára. A társaság már egy évvel korábban bekapcsolódott a hazai ivadékteljesítmény-vizsgálati programba, aminek eredményeként mára a Bos-Genetic a legeredményesebb mesterséges termékenyítő állomás Magyarországon.

A cég exporttevékenysége egyre meghatározóbb; kivitele főként Ukrajnába és Belorussziába irányul, és az éves nagyságrend átlagosan meghaladja a 150 ezer adagot.

A Miklós majori állomás felújítása külön fejezetet jelent a társaság történetében. 2003 áprilisában nyújtottak be pályázatot SAPARD-támogatásra. A sikeres elbírálást követően megkezdődött a beruházás, amelynek 180 millió forintos összértékéből 50 milliót fedeztek SAPARD-forrásból.

A megújult termékenyítő állomás mindenben megfelel az uniós környezet- és állatvédelmi előírásoknak. Az új bikaistállóban húsz egyedi, illetve tíz csoportos bokszban összesen 60 állatot tudnak elhelyezni. Emellett egy 10 férőhelyes karanténistállóval, illetve szálastakarmány és szalma tárolására alkalmas helyiséggel is rendelkeznek. Az állomáson olyan korszerű, nyakbefogós szabad tartást valósítanak meg, amely egészséges körülményeket biztosít az állatok számára. A megújult épületegyüttes a korszerű tartalom mellett külső jegyeiben a hazai építéstörténeti hagyományokat is magán viseli.

Németh Imre miniszter beszédében a hazai állattenyésztés jelenéről, kilátásairól adott áttekintést. Az ágazatra vonatkozó statisztikai adatok közül kiemelte a jelenlegi 739 ezres szarvasmarhalétszámot, amelynek kevesebb, mint a fele tehén. A tejpiaci verseny fokozódása következtében hoszszabb távon a húshasznú marhatartás további erősödése várható, mivel a miniszter szerint ez az ágazat az uniós csatlakozás egyik nyertese. Emellett azonban a szaktárca vezetője prognózisában a tejpiac stabilizálódását is előrevetítette, amely középtávon következhet be, s aminek a kiváló minőségű termék előállítása lehet az alapja.

Az ágazatot amúgy leginkább a fokozódó árverseny jellemzi, amely a gazdálkodókat hatékonyabb termelésre kényszeríti. A helyzetet nehezíti a költségek folyamatos növekedése; a munkabérek emelkedés mellett az állat-egészségügyi, állatjóléti és élelmiszerbiztonsági követelmények teljesítése is többletkiadásokkal jár.

A hatékonyság és a tenyésztői munka javításának fő feltétele azonban a kiváló tenyészanyag, amit a Bos-Genetic mindenképpen garantál - ennek bizonyítására az átadás alkalmából tenyészbika bemutatót is tartottak, ahol a legújabb cégkatalógusban szereplő impozáns állatokat a résztvevők a szabadtéren is megtekinthették.

FM