MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Valóság és annak látszata

Az időjárás biztató jelzést adott január végi lapzártánk idején. Kiadós hó esett. Akkor, amikor annak az ideje van. De jó lenne, ha más dolgaink is így esnének ebben az esztendőben!

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Függőben

Akkor is fenntartom ezen óhajom, ha nem tobzódnak az erre utaló jelek. Amúgy az elmúlt hónap, szokás szerint a „már nem tavaly, de még alig az idén" benyomását keltette. A Népszabadság január 24-i számában olvasottak is ezt támasztják alá. „A MOSZ becslése szerint tavaly mintegy százmilliárd forint uniós és a nemzeti támogatás kifizetése maradt el. Pedig a 76 milliárd forint SAPS-támogatás kifizetését 2004. október 15-től engedélyezte az unió, és a termelők ígéretet is kaptak arra, hogy megkapják e részét a támogatásnak. Az évente mintegy 700-800 milliárd forintot kitevő agrárköltségek fedezetéből ez az amúgy jogosan várt pénz hiányzik. Különösen most, mert kora ősszel és a tél vége felé van szükség pénzre, a munkák indítására. Magyar György, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szerint egyedül az olajos növényeket és a cukorrépát nagyobb arányban termelők lehetnek elégedettek, mert a bőséges termésért járó átvételi árat időben megkapták. Hiába volt jó a gabonatermés, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nehézkes intervenciós ügyintézése miatt még átvételi szerződést is csak kevesekkel kötöttek, nem is beszélve a vételár folyósításáról. Az állattenyésztők sincsenek könnyű helyzetben. Bár a felvásárlási árak növekedtek – kivéve a tejé, amely tavaly 10 százalékot veszített az árából –, mégis a legtöbb telep tulajdonosának nagyon hiányzik a szakminiszter által tavaly október közepén leállított, sertésenként 2000 forintos, illetve baromfi-kilogrammonként 9,50 forintos támogatás, valamint a foglalkoztatás megőrzéséhez nyújtott szerény mértékű dotáció.

Horváth Gábornak, az MOSZ főtitkárának véleménye szerint a 328 milliárd forintnyi agrár- és vidékfejlesztési támogatás csak papíron van meg, 2005-re ugyanis ebből az összegből kell teljes egészében kifizetni a 2004-re járó mintegy 90 milliárd forintot kitevő nemzeti földalapú támogatást. Ennek az az egyik hátrányos következménye, hogy a kizárólag nemzeti forrásból finanszírozott agrártámogatások folyósítását 2005. január 1-jétől felfüggesztették."

Tükröm, tükröm…

A Népszabadság január 26-i összefoglalójában Németh Imrétől, az agrártárca vezetőjétől idéz: „Bár pontos adatok még nincsenek, már biztos, hogy a mezőgazdasági termelés több mint 10 százalékkal bővült tavaly Magyarországon. Az árak alakulása ugyanakkor nem kedvezett az ágazatnak. A növénytermékek ára 10 százalékkal csökkent, míg az állati termékeknél alig 4 százalékos volt a drágulás – ez az infláció mértékét sem éri el. Ezzel szemben a termelők által felhasznált anyagok és szolgáltatások árai 10 százalékkal nőttek. Jelentős mértékben kinyílt az agrárolló, s ez csökkenti a gazdák eredményességét. Az uniós csatlakozás az élelmiszeriparban a várt stagnálás helyett két-három százalékos termeléscsökkenéssel járt. Növekedés csak a baromfifeldolgozó- és az édesiparban történt. A visszaesés főleg a forint árfolyamának erősödésére vezethető vissza, mivel ez sok termék exportját tette gazdaságtalanná. A dollár elszámolású forgalomban két év alatt 30 százalékkal csökkent az élelmiszer-ipari ágazat árbevétele, míg az euró elszámolásban egy év alatt 7 százalékos volt a romlás. A dolláros relációban szinte esélytelenek vagyunk, de nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a mezőgazdasági tömegtermék-kereskedelemben is.

Az élelmiszeriparban 14 százalékos volt az exportnövekedés, ugyanakkor 30 százalékkal bővült az import, ami `azt a látszatot kelti`, hogy Magyarország az uniós csatlakozás vesztese. A piaci harcban főleg a Magyarországgal együtt csatlakozó országokkal szemben maradt alul Magyarország. Ez pedig arra figyelmeztet, hogy jobban kell ügyelni az uniós vetélytársainkra."

Első fecskék

Az esztendő elsők között említhető konkrétuma, hogy a kormány január közepén elfogadta az agrárfejlesztési hitelprogram meghirdetéséhez szükséges jogi szabályozást. A szóvivő szerint a 40 milliárd forintos hitelkeretet a kereskedelmi bankokon keresztül pár héten belül igénybe vehetik a mezőgazdasági termékek előállításával foglalkozó, illetőleg az e termékekhez kapcsolódó szolgáltatásokat végző kis- és középvállalkozások. Mód van arra is, hogy a hitelek a mezőgazdasági termékek tárolásához szükséges raktárkapacitás fejlesztésére és bővítésére is felhasználhatók legyenek. A maximum 15 éves lejáratra felvehető hitel összege pályázónként legalább 5 millió forint, legfeljebb 400 millió forint, termelői szervezetek esetén 750 millió forint lehet.

A január 21-i Szabad Föld egyik cikke a közeljövő több fontos momentumát szedte csokorba. „Az egységes terület alapú támogatás a 2004. évi hektáronkénti 17 ezerről az idén 20 ezer forintra emelkedik. … Az idén a törvényhozás számos, az agrárgazdaságot érintő jogszabályt módosít. A földtörvényben a kormány olyan változtatásokat tervez, amelyek elősegítik a földbirtok-koncentrációt, és erősítik a haszonbérelt területeken gazdálkodók biztonságát. A nemzeti vidékfejlesztési terv részeként 2005-ben előkészítik a korai nyugdíjazás feltételrendszerét. Úgy módosítják a szabályozást, hogy az idősebb gazdák a fiataloknak adhassák át gazdaságukat. A programot 2006-tól indítják. Az EU korábbi tagállamaiban általában 55 év a korai nyugdíjazás korhatára."

Lobbizás

A Népszabadság január 15-i írásában érdekesen tálalja a lapunk előző számában már említett támogatásátcsoportosítást. „Év elején, az agrárbüdzsé felosztásának időszakában erőteljes az ágazati lobbizás. Az uniós támogatási gyakorlatban a legnagyobb bajban az állattartók vannak, hiszen a dotáció zömét a növénytermesztők kapják. A hústermelők most az uniós támogatások átcsoportosítását várják (a kormány az agrár-környezetvédelmi támogatásokból csippentene le 8 milliárd forintot), hogy azt a sertés- és baromfitartóknak adja. A pénz egy része egy új, nagy teljesítményű vágóhíd megépítésére kellene.

Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára szerint a hazai sertéstartás versenyképes, ám a húsipar megrekedt a nyolcvanas évek színvonalánál. Előrelépést hozhat, ha az állattartók képesek szövetkezni. E szövetkezés záloga lehetne az új – évi 2-2,5 millió sertés fogadására alkalmas – vágóhíd építése. A VHT szerint az ágazatban – részben a multinacionális élelmiszerláncok miatt is – jelenleg a 134 feldolgozó tárgyal féltucatnyi kereskedőlánccal. A termelői tulajdonban lévő új vágóhídra szükség van. Ennek építési költsége 25 milliárd forint, s a VHT szerint az EU 45-50 százalékkal is támogathatja a beruházást.

A közös vágóhidat – akárhol legyen is – a kormányzat támogatni látszik, a politika valamilyen segítséget mindenesetre szükségesnek tart. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a gazdálkodók bevonásával már hozzákezdtek a sertéságazat fejlesztési stratégiájának kidolgozásához. A stratégia sarokpontja a szükséges beruházások meghatározása, az uniós környezetvédelmi előírásokhoz való alkalmazkodás segítése, továbbá annak felmérése, milyen szervezeti, szövetkezeti formákra van szükség az új beruházások hatékony működtetéséhez. Éppen ezért nem kizárt, hogy a programba bekerül az új vágóhíd létesítése."

Utak

Ugyancsak a Népszabadságban (még január 8-án) jelent meg egy elmélkedés ebben a témában. Érdekes összevetni az előző sorokkal. „Az agrárszektor irányítói most például azt találták ki, hogy a vidékfejlesztésre szánt támogatások egy részét elveszik, és odaadják a sertés- és baromfitenyésztőknek. A vidékfejlesztési pénzeket – mindenütt az EU-ban – a valóban kedvezőtlen adottságú térségek lakói kapják, hogy megmaradjanak a környezeti szempontból amúgy értékes vidékeken, meg tudjanak élni a természetkímélő gazdálkodásból, miközben megőrzik a tájat, és persze saját kulturális értékeiket is. A sertés- és baromfitartás az unióban nem számít támogatandó tevékenységnek. … 1990-ben az uniós agrárdotációk 70 százaléka még piaci támogatás volt – két év múlva ez az arány már csak 8 százalék lesz. Ugyanezen idő alatt az agrár-környezetvédelmi és vidékfejlesztési pénzek aránya 20-ról 75 százalékra nő. Magyarország egymaga aligha mehet szembe ezzel az iránnyal. … Az viszont látszólag senkit sem aggaszt, hogy van itt több mint 30 ezer – egyelőre türelmes – pályázó, akik éppen a szóban forgó átcsoportosítás ötletgazdája, az agrártárca pályázatán szerettek volna pénzhez jutni kedvezőtlen adottságú földjeik környezetkímélő műveléséhez. Ők komolyan vették, hogy ha egy minisztérium (hatályos EU-megállapodással a háta mögött) pályázatot ír ki számukra, akkor az ígért pénzt oda is fogja adni. Pedig tanulhatnának a malactartóktól: tavaly azoknak is kétszer kellett az utakra vonulniuk, amíg megkapták az ígért támogatást."

Tóth Szeles István