MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2005-02
2005
2005-02

MezőHír :: 2005-02

Valóság és annak látszata

Az időjárás biztató jelzést adott január végi lapzártánk idején. Kiadós hó esett. Akkor, amikor annak az ideje van. De jó lenne, ha más dolgaink is így esnének ebben az esztendőben!

40 milliárdos kedvező hitel a kis- és középválla...

Januári számunkban már beharangoztuk, hogy az FVM – többek között az intervenciós raktárak területén kialakult problémák orvoslására – kedvezményes hitelcsomagot hirdet.

Az Euro-Öko Farm Projekt pályázati felhívása

a „Csökkentett energiaigényű, környezetkímélő növénytermesztési technológiák” programban történő részvételre

A GMO-ról – a kutató szemével

Napjainkban újra a figyelem középpontjába kerültek a genetikailag módosított élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok.

Hogyan szabályozzák a géntechnológiai tevékenysé...

Az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként hazánk a közép-kelet európai országok közül elsőként alkotta meg a géntechnológiai tevékenységről szóló törvényt (1998. évi XXVII. tv.), amely a Magyar Tudományos Akadémia javaslatára meghatározta a GMO-k, a géntechnológiával módosított szervezetek hivatalos elnevezését.

Gabonatermesztés és piac összefüggései, tanulság...

Közismert tény, hogy 2004-ben Magyarországon közel 17 millió tonna gabona termett, ami majdnem teljesen ellehetetlenítette a hazai piacot.

ADVANTA „a fejlődés útja…”!

Az idei évben, mi olyan fajtákat és azok vetőmagjait kínáljuk Önöknek, mint eddig. Ahogyan azt az elmúlt években tettük, évente újabbakat, és újabbakat, évente jobbakat és még jobbakat, folyamatosan bővítve vetőmag választékunkat.

Technológiafejlesztési feladatok és lehetőségek ...

A hazai növénytermesztés intenzív fejlesztése az 1960-as évek elején vette kezdetét. Ennek alapvető mozgató, katalizáló tényezője a tápanyagellátás mennyiségi és minőségi fejlesztése volt.

Táplálunk és védünk

Helytelen életmód, rossz táplálkozás, a környezeti tényezők hatásainak feldolgozása, azaz a stressz – ezek a külső ingerek mind befolyásolják szervezetünk működését, és együtt teljesítőképességünk erős romlásához vezetnek.

Minőség nagyobb haszonnal!

Hogyan tud megfelelni a gazdálkodó – évről-évre eltérő termesztési feltételek között – a piac egyre növekvő elvárásainak? A válaszban döntő szerepe van a stabil biológiai alapot jelentő fajtának. Tavaszi kínálatunkban azon fajtáink ellenőrzött, minősített vetőmagjait ajánljuk, melyekkel Önök képesek lesznek megfelelni az igényeknek, és eredményesek lehetnek.

Élelmiszereink kártevői és az ellenük való védek...

A raktári kártevők elleni védekezés fontosságát gazdasági kártételük, illetve egészségügyi jelentőségük egyaránt indokolja.

Új PIONEER kukoricahibridek a termelők szolgálat...

A magyar mezőgazdaság csatlakozás utáni európai uniós gazdasági környezete új kihívásokat jelent a kukoricatermesztők számára is.

Meghatározó jelenlét Magyarországon és a régióba...

A Kemira GrowHow 12 éve van jelen Magyarországon. Az évforduló alkalmából januárban, Budapesten tanácskozást szerveztek.

Kukoricabogár, hogyan tovább?

2002 novemberében a Gyakorlati Agrofórumban hasonló címmel jelent meg egy cikk, igaz, ott a címben a kukoricabogár helyett a kukoricatermesztők lettek megszólítva.

A repce a változó őszi-téli időjárásban

2004-ben végre hazai viszonylatban is viszonylag jó, 2,74 t/ha országos repce-átlagtermést sikerült elértünk, ami a termelők számára nyereséget jelentett.

A repcekárosítók elleni tavaszi védekezés

A repce fő kártevői már kora tavasszal megkezdik táplálkozásukat.

Viszontagságok után siker

FRA-450 új nedvességszabályozó automatika a STELA gabonaszárítóknál

Mi lesz a burgonyaágazat és a burgonyatermelők s...

Mint évtizedek óta rendszeresen, az idén januárban is a Keszthelyi Egyetem Burgonyakutatási Központja (BK) adott otthont annak a burgonyaágazati fórumnak, amely a magyar burgonyatermesztők egyre fogyatkozó táborának lelki és igényes szakmai támaszt kíván nyújtani a további működéshez.

A zöldségtermelők egy része már feladja?!

Úgy hírlik, hogy az EU zöldségtermelői átlagos évet zártak a termés mennyisége és minősége szempontjából.

Kora tavaszi hagymás, hagymagumós évelők

A hagymás, hagymagumós évelő növények – korai virágzásuknak, különleges szépségüknek köszönhetően – fontos díszítőértékkel bírnak.

„A barométer Väderstad-ra áll”

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) évek óta rendszeresen teszteli a német piacon megtalálható mezőgazdasági gépgyártók ismertségi és elégedettségi indexét. Az ezzel kapcsolatos eredményeket a nagy európai kiállítások – mint például az Agritechnika vagy EuroTier – alkalmával teszik közzé.

Sikeres bemutatkozó év után gőzerővel

A budaörsi telephelyű Huntraco Rt. eredményesen megvetette a lábát a mezőgazdaságigép-piacon. A kiváló termékpaletta és a jó szervizháttér sokaknak meghozta a kedvét a gépvásárláshoz.

Az Agroker Kft. Kecskemét országos szerviz- és é...

A 2005. évtől a Valtra hivatalos importőre az Agroker Kft. Kecskemét.

10 éves a ZTR-Agro Kft.

A Ztr-Agro Kft-t 1995 februárjában alapította Takács András azzal a céllal, hogy Magyarországon is meghonosítsa az ismert és elismert ZETOR traktorokat. Azóta sok gazda és gazdaság tette le voksát a Zetor mellet, dícsérve az alacsony fogyasztást, a nagyfokú munkabírást és az alacsony fenntartási költségeket.

Megújult az AMAZONE kínálata!

Jól zárta a tavalyi évet az AMAZONEN-WERKE GmbH. Összességében több mint 15%-os, ezen belül a kelet-európai piacokon több mint 40%-os forgalomnövekedést realizált. Az elmúlt években generációváltáson átesett gépgyártó új lendületet vett, és Közép-Európa felé fordította figyelmét. Németország legkedveltebb munkagép-gyártója új arculat építésébe fogott Magyarországon.

Bemutatkozik a Valtra T-széria

A Valtra új T szériája már nem csak küllemében, hanem műszaki tartalmában is jelentős változásokat hordoz magában.

A Planet Agro® International Kft. a Zanello trak...

A Planet Agro Kft. ismét egy újdonsággal jelentkezik a hazai mezőgéppiacon: 2005. január 1-jétől kizárólagos joggal forgalmazza az argentin Zanello traktorokat. A fél évszázados múltra visszatekintő traktorgyár termékei nemcsak Magyarországon, hanem az európai traktorpiacon is újdonságot jelentenek, ugyanis az öt évtized alatt gyártott 35.000 db traktort eddig csak az amerikai kontinensen (főleg Dél-Amerikában) értékesítették.

Igényes szakmaisággal felépített, növekedő pályá...

Karcag – a kunok fővárosa – az egyik legnagyobb határrésszel rendelkező város, ahol régen is csak kis-, közép- és nagybirtokosok gazdálkodtak, akik nem voltak „kékvérűek”, grófok és bárók.

Szőlőterületek szerkezetátalakítási és átállítás...

Az EU 1999-ben elfogadott, 2000 augusztusában hatályba lépett új borpiaci rendtartásával a közösségi jogalkotók célja többek között az volt, hogy választ adjon a világ és az unió borpiacán tapasztalható egyre erősödő verseny kihívásaira, s ezért segítse a termelés hozzáigazítását a piaci kereslethez.

A szőlőtermesztés során fellépő fagykárok okai, ...

A megfelelő termőhelynek alapvető szerepe van az ültetvény egész életére nézve, mert magában foglalja a klimatikus és edafikus tényezőket. Különösen a klimatikus tényezők okozhatnak jelentős károkat és pusztulást az ültetvényekben.

Tavaszi lemosó permetezés

Erről az egyik legelső, a tél utáni növényvédelmi elemről sokan és sokfélét írtak. Az alábbiakaban fel szeretnénk eleveníteni néhány lemosó permetezéssel kapcsoltaban felmerülő kérdést.

A holland malac-előállítás helyzete a termelési ...

A jelen cikkben Európa egyik legszervezettebb és nagy hatékonyságú malac előállító országának tenyésztési hatékonyságát igyekszünk bemutatni az elérhető statisztikai adatokon keresztül.

A felmérések eredményei előre jelezték a DRAXXIN...

A Pfizer légzőszervi kórokozók ellen ható új antibiotikumának – a DRAXXIN-nak – a népszerűsége már több mint két évvel a gyógyszer forgalomba hozatala előtt előre jelezhető lett volna – állítja a cég.

A borjú gondozása és felnevelése

A borjú- és növendéknevelés igazán a jövőre szóló beruházás, mert ez a tevékenység sokszor a naponta ráköltött 300-350 Ft-ot sem termeli meg havi jövedelem formájában, hiszen a piacképes növendék vagy vemhes üsző is csak másfél-, kétéves korában hoz hasznot, a jó tenyészállat pedig majd csak évek múltán fizeti vissza a nevelés jelentős költségeit.

Kelet-Európában először: Nemzetközi konferencia ...

14 országból 150 dietetikus, állatorvos, tudós, hús- és tojástermelő vett részt a központi témájául a szelént választó budapesti rendezvényen

Google