MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

40 milliárdos kedvező hitel a kis- és középvállalkozóknak

Januári számunkban már beharangoztuk, hogy az FVM – többek között az intervenciós raktárak területén kialakult problémák orvoslására – kedvezményes hitelcsomagot hirdet.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A kormány az MFB Rt.-nél rendelkezésre álló 40 Mrd Ft forrásra támaszkodva döntött az Agrár Fejlesztési Hitelprogram meghirdetéséről.

A programban a mezőgazdasági termékek előállításával, illetőleg e termékekhez kapcsolódó szolgáltatások végzésével foglalkozó kis- és középvállalkozások, valamint termelői szervezetek vehetnek részt. Mód van tehát arra is, hogy a hitelek a mezőgazdasági termékek tárolásához szükséges raktárkapacitás fejlesztésére, bővítésére is felhasználásra kerüljenek.

A program keretében felvett hitelek (minimum 5 millió Ft) EURIBOR + 4 százalékpont (mintegy 6,2%) kamaton, maximum 15 éves lejárat (ezen belül maximum 2 év türelmi idő) mellett lesznek folyósíthatók, forintban.

A termelői szervezetek maximum 750 millió Ft hitelt, míg akik a mezőgazdasági termékek tárolását, a termelés fejlesztését szolgáló beruházások (különösen az állattenyésztést, növénytermesztést és kertészetet szolgáló építési beruházások, új erő- és munkagép, technológiai és informatikai fejlesztések, ültetvénytelepítési, öntözési, valamint meliorációs beruházások, továbbá a meglévő létesítmények korszerűsítésére kívánnak kölcsönt felvenni, maximum 400 millió Ft hitelt igényelhetnek.

A mezőgazdasági termelők által megvalósítandó, a saját termelésű termékek feldolgozását, forgalmazását célzó beruházások (kivéve a tejet és a tejtermékeket utánzó vagy helyettesítő termékek, illetve a cukorágazatban végzett feldolgozási és forgalmazási tevékenységek) maximum 300 millió Ft hitelt, és a fiatal mezőgazdasági termelők tevékenységének megkezdéséhez szükséges beruházásokhoz maximum 50 millió Ft hitelt igényelhetnek.

A hitelek a Nemzeti Fejlesztési Terv Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programja (AVOP), a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) és más – a rendelet szabályozási keretébe illeszkedő – fejlesztési célokhoz is kapcsolódhatnak. Így a konstrukció segítheti az AVOP és a NVT nagyobb mértékű kihasználását is, illetve szélesebb választási lehetőséget kínál a pályázóknak.