MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Az Euro-Öko Farm Projekt pályázati felhívása

a „Csökkentett energiaigényű, környezetkímélő növénytermesztési technológiák” programban történő részvételre

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Az EURO-ÖKO FARM PROJEKT a 2005. évben rendelkezésre álló forrásainak terhére az alábbi pályázati felhívást teszi közzé, a „Csökkentett energiaigényű, környezetkímélő növénytermesztési technológiák" programban (továbbiakban program) történő részvételre.

1. A program általános célja

A környezetkímélő, a természet védelmét szolgáló mezőgazdasági termelési módszerek magyarországi alkalmazási lehetőségének vizsgálata, talajvédő művelési rendszerek adaptációjának és szélesebb termelői körben történő elterjesztésének kiemelt támogatása – mindez a szántóföldi növénytermesztés területén az innováció gyorsítása, és az új technológiák bemutatásának alapjául szolgáló referenciaüzemek létesítése érdekében, összhangban a 1257/1999/EK, 1260/1999EK és 1750/1999/EK Rendeletek előírásaival.

2. Támogatás igényelhető

A piacképes, magas minőségi szintet elérő mezőgazdasági termékek környezetkímélő technológiával történő előállítását szolgáló, újonnan beszerzésre kerülő, talajvédő művelési rendszerekben alkalmazható korszerű termelőeszközök vizsgálatára, új termesztéstechnológiai eljárások helyi szintű adaptációjára és a szerzett ismeretek szélesebb körben történő elterjesztésének céljaira.

Csak a „Csökkentett energiaigényű, környezetkímélő növénytermesztési technológiák" keretei között alkalmazott talajművelési rendszerek elemzésére és megismertetésére irányuló pályázat részesíthető támogatásban.

3. Támogatásban nem részesíthetőek

A kizárólag termelési szint fokozására irányuló technológiák (termelés-intenzifikációs programok) vizsgálatát segítő tevékenység, illetve nem a program keretei között kidolgozott irányelveket alkalmazó talajművelési rendszerek megismertetését célzó programok.

4. A pályázattal elnyerhető támogatás

A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás. Mértéke: az új növénytermesztési eljárások vizsgálatához kapcsolódó költségek ellentételezése a vizsgált eszközrendszer nettó értékének maximum 40%-os mértékéig.

A támogatás legnagyobb összege pályázatonként 90 millió Ft.

A támogatás legkisebb összege pályázatonként 1 millió Ft.

5. A támogatás igénybevételének feltételei

A támogatás felhasználásával, olyan gyakorlati programok valósíthatók meg, amelyek az adott gazdasági egység, agrár-környezetgazdálkodási szempontból mintaértékű talajművelési rendszerének folyamatos vizsgálatát és bemutatását teszik lehetővé – különös tekintettel az alábbi területekre:

– az egészséges környezet feltételeinek megőrzése és biztosítása a talajművelési folyamatokban – talajvédő művelési rendszer alkalmazása,

– a lételemeknek tekintett természeti erőforrásokkal (föld, víz, levegő) való takarékos és értékvédő gazdálkodás,

– a gazdasági fejlődés és a környezet harmonikus – az ésszerű környezet-igénybevételre és a minimális környezetkárosításra törekvő – viszonyának megvalósítása és bemutatása.

A vissza nem térítendő támogatás egyéb támogatási forrásokkal (pl.: AVOP) összevontan nem vehető igénybe.

6. A pályázat benyújtására jogosultak

Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek, családi gazdaságok, szövetkezetek és jogi személyiségű vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok (továbbiakban együtt: gazdálkodók), ha:

1.) 141/2003. (IX. 9.) Kormányrendelet alapján nyilvántartásba kerültek, és regisztrációs számmal rendelkeznek.

2.) Az előző évi árbevételükben a mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel az 50%-os mértéket meghaladja.

3.) Új vállalkozásoknak, szövetkezéseknek alapításuk évében ezt a feltételt nem kell teljesíteniük abban az esetben, ha nyilatkoznak arról, hogy a következő évben ennek a feltételnek is eleget tesznek.

4.) Dokumentáltan rendelkeznek a megpályázott programhoz kapcsolódó TEÁOR számmal (01.1, 01.3, 01.4).

5.) Vállalják, hogy gazdálkodásuk eredményeiről évente beszámolnak, és együttműködnek a kutatás-fejlesztési célú vizsgálatokban, bemutató programokban.

6.) Rendelkeznek a Vidékfejlesztési Szaktanácsadók Országos Szövetségének szakmai javaslata alapján összeállított jegyzékben szereplő szaktanácsadóval kötött folyamatos megbízási szerződéssel.

7. A pályázat tartalmi, formai követelményei

A pályázat előírt részei:

– Pályázati adatlap és mellékletei

A jelen pályázati kiíráshoz kapcsolódóan a pályázónak eljárási díjat nem kell fizetni.

A pályázati adatlapot magyar nyelven kitöltve hiánytalanul, minden kérdésre választ adva, minden oldalon aláírva és a szükséges mellékletek becsatolásával kell benyújtani. A pályázati adatlapot további egy példányban CD-R lemezen is be kell nyújtani.

Az összeállított pályázatnak ki kell térnie a pályázó vállalkozásának rövid bemutatására, a technológiafejlesztési tevékenység feltételrendszerének pontos leírására, megvalósíthatóságára. A pályázatban bemutatásra kell kerülnie annak, hogy a pályázó a technológiafejlesztési munkák során keletkezett eredményeket milyen módon és milyen termelői kör számára tudja továbbadni.

Kézírással elkészített pályázatok, illetve hiánypótlás nem nyújtható be.

A pályázó a pályázatkezelési folyamat során bármikor visszavonhatja támogatási igényét. A visszalépés a Viszszalépési nyilatkozat című dokumentum segítségével történik.

8. Nem támogatható a pályázat

– Valótlan adatszolgáltatás esetén.

– Ha a pályázó csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll, illetve őstermelő vagy egyéni vállalkozó esetében ellene bírósági végrehajtási eljárás van folyamatban.

– Ha a pályázó korábban jogosulatlanul vett igénybe támogatást.

– Amennyiben a pályázónak az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. Törvény alapján 60 napot meghaladó, esedékessé vált, de meg nem fizetett köztartozása van, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési könnyítést engedélyezett.

9. A pályázatok benyújtásának helye és ideje

Egy igénylő csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázatok 1 példányban, folyamatosan – legkésőbb 2005. december 31. napjáig – nyújthatók be az alábbi címre:

EURO-ÖKO FARM PROJEKT

Központi Koordinációs Iroda

9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth u. 99.

A borítékon fel kell tüntetni „CSEKNT 2005. pályázat". A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő.

10. A pályázatok elbírálásának rendje

A benyújtott pályázatokat az EURO-ÖKO FARM PROJEKT erre a célra létrehozott Bizottsága bírálja el. A Bizottság hiányosan benyújtott kérelem esetén egy alkalommal hiánypótlásra kéri fel a pályázót.

A Bizottság az egyes pályázatok értékelése során döntését – a következőkre különös figyelmet fordítva – hozza meg:

– A vizsgált technológia környezetkímélő és talajvédő jellege;

– az adott üzemet megtekintő termelőegységek várható száma;

– a vizsgálni és bemutatni kívánt termesztéstechnológia alkalmazási feltételeit biztosító eszközök rendelkezésre állása;

– az adott üzem szakmai felkészültsége és szaktanácsadói támogatottsága.

A rendelkezésre álló támogatási keret kimerülése esetén további pályázatok befogadása felfüggeszthető, visszautasítható. A már beadott pályázatok versenyeztethetők, rangsorolhatók, elbírálásuk felfüggeszthető. Azonos adottságú pályázók esetén a pályázati anyagok Bizottsághoz történő beérkezésének időrendje a meghatározó. A pályázati feltételek teljesítése nem jelent jogosultságot a támogatás összegének igénybe vételére. A technológiafejlesztés jellegére való tekintettel a bírálók a támogatás felső határánál alacsonyabb mértéket is meghatározhatnak. A pályázatok elfogadásáról vagy elutasításáról az EURO-ÖKO FARM PROJEKT a pályázót az iratanyag befogadását követő 60 napon belül értesíti.

11. A támogatás lehívása és elszámolása

A támogatás az elvégzett technológiafejlesztési tevékenység arányában, folyamatos jelleggel, havi rendszerességgel kerülhet lehívásra. Felső határa nem haladhatja meg a nettó gépérték 1%-át havonta.

12. A támogatás rendeltetéstől eltérő felhasználásának következményei

Jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül:

• a vállalt vizsgálatok elvégzésének elmulasztása, adott céltól eltérő módon történő megvalósítása,

• a támogatási feltételek nem teljesítése vagy csak részleges teljesítése,

• éves beszámolók elkészítésének elmulasztása.

A jogosulatlanul igénybe vett támogatást a Projekttel kötött megállapodásban foglaltak szerint vissza kell fizetni.

13. További információk

A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségeken:

EURO-ÖKO FARM PROJEKT Országos Koordinációs Központ