MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Új PIONEER kukoricahibridek a termelők szolgálatában

A magyar mezőgazdaság csatlakozás utáni európai uniós gazdasági környezete új kihívásokat jelent a kukoricatermesztők számára is.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A kukoricatermesztés hatékonyságának növelése elengedhetetlen a versenyképességünk fokozása érdekében, hiszen a lehetőségeink csak akkor fognak javulni.

A magyarországi termésátlagok nagyon alacsonyak. Mind szemes, mind pedig silókukoricából kb. a felét, kétharmadát termeljük meg annak, amit Olaszországban vagy Franciaországban, pedig ezek az országok a konkurenseink.

Fel kell hagyni a közelmúltban hangoztatott és sajnos a gyakorlatban is alkalmazott ún. „költségtakarékos" technológiákkal, mert tudomásul kell venni, hogy a költségtakarékosság és a termések optimalizálása vagy maximalizálása egymás mellett nem működtethető tényezők. Természetesen a jövedelemtermelés az elsődleges, de azt alapvetően meghatározzák a hozamok.

Az EU-csatlakozás azt is jelenti, hogy minden olyan fajta, amely az EU közösségi fajtalistán szerepel, Magyarországon szabadon forgalmazható. A közösségi fajtalista fajtáit sok esetben nem próbálják ki hazai viszonyok között, így nem ismert, hogy adott térségünkben hogyan viselkednek majd. A fajták között lehetnek a hazai termelési viszonyok között kiválóak és eredménytelenek is. A térségi körülményeket, termesztési viszonyokat, egyszóval az adottságokat jól ismerő vállalatok munkatársainak célszerű felhívniuk a gazdálkodók figyelmét, hogy a jó és rossz fajta közötti választás – így gazdálkodásunk sikere vagy sikertelensége – kizárólag rajtuk múlik.

A termelő a felhasználandó vetőmag minőségi paramétereivel rendelkezik, de az általa ismert cég és a hibridjei iránti korábban megszerzett bizalom és termelési tapasztalat még meghatározóbb jelentőséggel bír majd a jövőben.

A PIONEER szakmai múltja, termékei és szolgáltatásai – köztük az ISO 9002 minőségbiztosítás a hibridek tesztelésében –, szakembergárdája, mind-mind erősíti a termékbe vetett bizalmat.

A PIONEER történetében még soha nem vezetett be ennyi új hibridet egyszerre, mint 2005-ben. A „fajtaváltás forradalma"-ként 8 új szemes és 2 új siló hibrid került bevezetésre.

A 2005-ben bevezetésre kerülő hibridek minden éréscsoportban és hasznosítási módban – szemes és silókukorica – jelentős előnyöket hordoznak a termelők számára.

1., A korai kukoricahibridek között 2 új PIONEER fajta, a PR38V91 és a PR38R92 közül választhatnak a termelők. Mindkét hibrid a FAO 200 és FAO 300 határán érik. A PR38R92 2004-ban az OMMI-ban már mint 3. éves fajtajelölt szerepelt. A 2002-2004. évi eredményei jól mutatják kiemelkedő tulajdonságait, amelyek révén ez a hibrid a korai FAO 300-asok meghatározó szereplője. (1. ábra)

A PR38R92 egyedülállóan kedvező termés–víz aránya mellett nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal és kiemelkedő adaptációs képességgel rendelkezik. Ezt alátámasztja az a tény, hogy az elmúlt 3 évben a nagyon száraz és a nagyon nedves évjáratokban is minden versenytárs hibridet felülmúlt az OMMI kísérletekben.

2., A FAO 300-as éréscsoportban a PIONEER 3 új hibriddel erősíti egyébként is masszív ajánlatát. A bevezetésre kerülő hibridek – a PR37D25, PR38B85 és a PR37W05 – a FAO 330-tól FAO 390-ig az egész éréscsoportot lefedik.

Az idei szezon sok új kukoricahibridje közül is kiemelkedik a PR37D25. Az éréscsoport elején érő (FAO 330) hibrid új dimenziót nyit e szegmens terméseiben. Kiváló tulajdonságait az is bizonyítja, hogy 2005-ben a termelők Európában az új hibridek közül a PR37D25-öt termelik a legnagyobb területen. Amellett, hogy a D25 a magyar termelők körében méltán népszerű Ribera és Reseda legjobb tulajdonságait ötvözi, az említett hibridekhez képest jelentősen alacsonyabb betakarítási víztartalommal bír.

2001-2003 között az OMMI regisztrációs kísérleteiben sem talált legyőzőre, és 3 év átlagában 7,2%-kal múlta felül a sztenderdeket. Ez nem csak azért nagy szó, mert a magyar piacon a FAO 300-as éréscsoport hagyományosan nagyon erős, nagy termésű hibridekből áll, de azért is, mert egymástól nagyon különböző évjáratokban maradt a csúcson. (2. ábra.)

Ezt az alkalmazkodóképességet a PIONEER kísérleti hálózat adatai is alátámasztják. A 2003-as aszályos és a 2004-es csapadékos évben a PIONEER kísérleti rendszer 84 kísérletében a D25 egyaránt kiemelkedő termést produkált. (3. ábra)

Az éréscsoport közepén érő PR38B85 kereken FAO 350-es. 2004-ben 2. éves fajtajelöltje volt ennek az éréscsoportnak. Míg 2002-2003. átlagában 10,6%-kal múlta felül a sztenderdek átlagát, addig 2003-ban, a nagy szárazság idején a B85 volt a legnagyobb termésű hibrid a FAO 300-asok első éves hibridjei között. A B85 az igazi egészséges kukorica – betegségekkel (üszög, fuzárium) szemben kiváló ellenállóságot mutat, és kiemelkedők az agronómiai tulajdonságai. Más szóval nagyon jó szárral és gyökérrel rendelkezik.

Az éréscsoport végén egy igazi nagyágyút vezet be a PIONEER 2005-ben a magyar piacra, ez a PR37W05. Már 2003-ban is feltűnt a PIONEER kísérletekben rendkívüli aszálytűrésével – a mai magyar palettán ez a legjobb aszálytoleranciával rendelkező hibrid. (4. ábra)

A 4. ábrán jól látszik, hogy a termésszint – 6,6 t/ha – valóban a 2003-as év sajátságait mutatja. Ilyen körülmények között a legnagyobb teljesítményt a W05 adta. Amikor már azt kezdtük hinni, hogy a W05 csak aszályban kiugró, akkor erre rácáfolt a 2004. évi teljesítményével. A PIONEER kísérleti rendszerében a magas termésű helyek közül is kiemelkedő hajdúsági kísérletekben nem ritkán elérte a 15,0 tonnás termésszintet.

A FAO 300-as éréscsoportban bevezetésre kerülő új PIONEER hibridek egymáshoz való viszonyát termésben és betakarítási víztartalomban az 5. ábra mutatja. Büszkén állíthatjuk, hogy a D25, B85 és a W05 valóban hoz új értéket a magyar termelők számára.

3., A FAO 490-es PR36K20 az OMMI 2002-2004 évi 3 éves kísérleteiben hihetetlen terméseket produkált. Mindhárom évben minden versenytársat felülmúlt, a 3 év átlagában óriási – 17,4%-kal – különbséggel. Rendkívül gyors vízleadásának köszönhetően még befér a FAO 400-as éréscsoportba, viszont bőven „űbereli" a FAO 500-as hibrideket is. A rendkívül jó termés–víz arányt a 6. ábra jól mutatja az OMMI 3 éves kísérleteinek eredményeiben. Minden olyan termelőnek ajánljuk ezt a hibridet, aki számára a kiemelkedően magas termés mellett a FAO 400 végi betakarítási víz nem okoz gondot – magyarul megtérül a ráfordítás.

4., A nemesítőházak közül – nevéhez hűen – a PIONEER elsőként ismerte fel a klímaváltozás diktálta termelői igények jelentkezését. Az ország déli vidékein olyan, a Florenciához képest hosszabb tenyészidejű hibridekre van ma a termelők egy részének igénye, amelyek kihasználva a tenyészidőszak adta lehetőséget, igen magas produkcióra képesek.

Ezért a PIONEER két új FAO 540-560 közötti hibridet vezet be, a PR35Y54-et és a PR34H31-et. A kiválogatás során két elvet kellett szem előtt tartani:

1., Használjuk ki a tenyészidő adta lehetőséget – válogassunk a PIONEER köztudottan erős késői hibridjei közül!

2., A vízleadás ütemének és a betakarítási víztartalomnak az átlaghoz képest is jobbnak kell lennie.

A 7. ábrán, a PIONEER kísérleti rendszerében jól látszik, hogy a fenti kritériumoknak pontosan megfelel az Y54 (FAO 540) és a H31 (FAO 560).

A PIONEER természetesen nem csak terméket kíván eladni, de szolgáltatásai révén segíti a termelőt a termékkel realizálható legnagyobb jövedelem elérésében. Ennek egyik iskolapéldája, hogy a PIONEER agronómusnak a tanácsadás során világossá kell tennie, hogy ezeket a hibrideket mely vidékeken szabad termelni.

A silókukorica hibridhasználata a tenyészidő tekintetében a hosszú tenyészidejű hibridek irányába tolódott el. A PIONEER silókukorica-vetőmag értékesítésének 75%-át már 5 évvel ezelőtt is a 400-500-as FAO számú hibridek tették ki. Ez az arány az elmúlt évben 97%-ra emelkedett. Ezt a tendenciát követjük, hiszen 2005-re csak a fent említett késői éréscsoportokban ajánlunk hibrideket.

Az 500-as éréscsoportbeli ajánlatunk – amelyet a jól bevált és népszerű, Magyarországon a legnagyobb területen termesztett CORALBA és mellette a PR34A92 alkot – nem változott.

A 400-as éréscsoport végét reprezentáló VASILICA mellé két új, rövidebb tenyészidejű silóhibridet, a PR37K85-öt és a PR36P85-öt vezetjük be.

A PR37K85 (FAO 410) jó korai fejlődési ütemmel, átlagos csőaránnyal és kiváló szárazságtűréssel jellemezhető. Nagyon jó a golyvásüszög-ellenálló képessége, ami fontos tulajdonság a takarmányozási érték szempontjából! Az OMMI 2004. évi tesztelése során szárazanyagtermése 10,7%-kal haladta meg a sztenderdek és 3,3%-kal a terméscsoportja átlagát.

A PR36P85 (FAO 450) a 2004-es OMMI vizsgálatokban 9,8%-kal magasabb szárazanyagtermést produkált a sztenderdnél és 3,1%-kal többet a terméscsoportja átlagánál. Csőaránya 2,9 százalékponttal haladta meg a sztenderd és 4,1 százalékponttal a terméscsoportja átlagát. Száraz évben (2003) éréscsoportja átlagánál 1,1 tonnával (9,3%) termett több szárazanyagot, és 4,9 százalékponttal volt jobb a csőaránya. (8. ábra)

Támaszkodva a PIONEER sok évtizedes nemesítői munkájára, a magyar piacon kiharcolt hitelére, javasoljuk a termelőknek, hogy a fenti hibrideket bátran használják már a bevezetés évében is.

(x)Kara Béla - Dr. Knódel János