MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Meghatározó jelenlét Magyarországon és a régióban

A Kemira GrowHow 12 éve van jelen Magyarországon. Az évforduló alkalmából januárban, Budapesten tanácskozást szerveztek.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Ezen a találkozón az anyacég képviselői is megjelentek, akik a Kemira jelenlegi helyzetéről és terveiről is tájékoztatták a résztvevő partnereket.

Keld Berg Poulsen, a vállalat ügyvezető igazgatója előadásában beszámolt arról, hogy a finn kézben lévő nemzetközi társaságot a tavalyi évben a tulajdonosok két részre bontották. A régi néven megismert vállalkozás ipari alapanyagok, festékek, papíripari termékek és ivóvíz-tisztítási kemikáliák gyártásában érdekelt.

A most önállósult, 25 országban 3200 alkalmazottat foglalkoztató Kemira GrowHow néven működő ágazat pedig a növénytermesztésben használatos műtrágyák, tápanyagok, vegyszerek előállítását, illetve kereskedelmét folytatja. A termelés nagyságrendjét jelzi, hogy a cég a második legnagyobb műtrágya-, ill. takarmányfoszfát-gyártó Európában. A társaság tevékenysége során mindenütt nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre.

Az ügyvezető igazgató a Kemira magyarországi struktúrájának átszervezéséről is tájékoztatott. A társaság ugyanis az elmúlt évben megvásárolta a szintén műtrágyagyártással foglalkozó peremartoni Transcenter Kft.-t. Hazánkban jelenleg a kertészeti műtrágyák 60%-át a Kemira értékesíti. 2002 óta Magyarországról kiinduló exportot is folytatnak. A peremartoni invesztíció elképzeléseik szerint az eladásokat tekintve is nagyságrendnyi bővülést jelent majd a magyar piacon, a tavalyi 70 ezer tonnához képest idén 174 ezer tonna műtrágya értékesítését tervezik, amiből 100 ezer tonna a peremartoni egységből származhat.

Jukka Nikonen közép-kelet-európai régióigazgató a peremartoni gyár megvételét a cégstratégia részeként értékelte, a Kemira ugyanis – más, az ágazatban működő világcégekkel ellentétben – a térség piacának nagyarányú bővülésére számít, s a jövőben ennek megfelelő súllyal kíván jelen lenni a régióban, hazánk ugyanis megfelelő bázist jelent a későbbi, Románia, Bulgária és Ukrajna felé irányuló terjeszkedéshez.

A partnertalálkozón természetesen az idei év újdonságait is bemutatták. A Kemira szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak kiváló ár-érték arányú műtrágyáik minőségi paramétereire, amelyek a felhasználóhoz kerülve sem változhatnak. Emellett olyan új, elsősorban a csomagolásra és a célzott felhasználásra irányuló ötletekkel is előrukkolnak, amelyek kreativitásukban is méltóak a piac meghatározó szereplőjéhez.

FM