MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kora tavaszi hagymás, hagymagumós évelők

A hagymás, hagymagumós évelő növények – korai virágzásuknak, különleges szépségüknek köszönhetően – fontos díszítőértékkel bírnak.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Legkorábbi, nagyon kedvelt virágunk, a hóvirág is hagymás növény. Sok hajtatott tavaszi cserepes és vágott virágunk szintén a hagymás növények közül kerül ki.

1. Növénytani áttekintés:

A hagyma egy föld alatti rövid hajtás, amelynek szárrésze a tönk, a felső részén lévő csúcsrügyből fejlődik a föld feletti szárrész és a virág. A tönköt és a csúcsrügyet húsos hagymalevelek veszik körül. Fontos hagymás növényünk a tulipán, a jácint, a nárcisz.

A gumó vaskos, húsos, föld alatti törpe hajtás, amelynek rügyeiből képződik a föld feletti szárrész. Gumója van pl. a dáliáknak.

A hagymagumó átmenet a hagyma és a gumó között. A tönkje vaskosabb, húsosabb, mint a hagymáé, levelei a hagymától eltérően nem húsosak, csak hártyásak. Ilyen virág pl. a krókusz.

2. Élettani áttekintés:

Életritmusuk 4 szakaszból áll. Az első a tavaszi kihajtás, virágzás. Ezt követi a második, a nyári nyugalom, amikor a virág és a levelek elszáradnak, a hagymák behúzódnak a talajba. A harmadik az őszi újraindulás, amikor a hagymák begyökeresednek, és a hajtásnövekedés is megindul. A negyedik szakasz a téli nyugalom, ennek során fejlődik ki teljesen a növény föld alatti hajtása, és felhúzódik belé a virágkezdemény. Mindegyik szakasznak más a hőmérsékletigénye, és mindegyik szakasz nélkülözhetetlen a virágzás érdekében.

3. Szabadföldi fajok ismertetése:

• A hóvirág hazánk erdeiben is honos. Nálunk a tavasz első hírnöke. Enyhe teleken már január közepén előbújik, sokszor a hó alól, és március közepéig virágzik. Április végére behúzódik.

Apró hagymáit ősszel szorosan egymás mellé, kis csoportokba ültessük, 5-8 cm mélyre! Néhány év alatt elbokrosodik, és annál szebben virágzik, minél tovább hagyjuk egy helyben.

• A tavaszi tőzike a Nyugat-Dunántúlon, nyirkos erdőkben, ligetekben él. Fehér, harangszerű virágai 20 cm-es tőkocsányokon március-áprilisban nyílnak. A kert nedvesebb helyeire, félárnyékos vagy árnyékos helyre való, igényes növény. Hagymáit augusztus-szeptemberben kis csoportokba, egymástól 15 cm-re, 8-10 cm mélyre ültessük! 4-5 évente ültessük át! Magról is szaporodik.

• A hazánkban is gyakori fürtös gyöngyike rokona az erőteljesebb, szebb virágzatú kisázsiai gyöngyike. Szalag alakú levelei tőállóak, sötétzöldek. 15-20 cm magas, tömött fürtben nyíló, kék vagy fehér virágai április-májusban nyílnak. Nyáron visszahúzódik.

• A tavasz különleges szépségű virágai a krókuszok. Több faj és azokon belül több fajta van forgalomban. Márciusban virágoznak sokféle színben: fehér, világos és sötétlila, bíbor és sárga árnyalatokban. Borult időben és este a virág becsukódik, napsütésben pedig kinyílik. 8-10 napig virágzik a kertben. Keskeny levelei az elvirágzás után fejlődnek ki, május végére pedig már behúzódik. Lapos hagymagumóit kis csoportokban érdemes ültetni, 10-15 cm mélyre. Évekig egyhelyben maradhat, s egyre gazdagabban virágzik.

• A sárga és fehér nárciszok a magas hegyek nyirkos rétjein honosak. A sárga nárcisz korai virágzású, általában április elején, de ha korán tavaszodik, már március végén nyílik. Sok fajtája van, igen változatos szín- és virágalakban van forgalomban. Telt virágú fajtái is ismertek. A fehér nárcisz későbbi virágzású: illatos virágai április végén, május elején nyílnak. A mellékpárta kicsi, piros szegélyű. A nárciszok 3-4 hétig virágoznak. Elvirágzás után a virágfejeket vágjuk le!

• A termesztett tulipánfajtákból igen nagy a választék. A nyílás idejét tekintve, ill. virágszínben, méretben és formában igen változatos csoport, amely több faj sok fajtájából áll. Ha jól válogatunk, március elejétől májusig lesz virágzó tulipánunk. Szeptember-októberben ültessük a hagymákat, kisebb csoportokban, 10-15 cm mélyre! Elvirágzás után a tulipánok fejét is le kell törni. 3-4 évig egy helyben maradhatnak.

• A jácint illatos, fehér, rózsaszín, kék vagy bíbor színű virágai fürtben nyílnak, áprilisban. Több fajtája ismert. Évelők közé ültessük, 15 cm mélyre. Tavasszal, elvirágzás után vágjuk le a virágmaradványokat! Május végére húzódik be. 3-4 évenként érdemes felszedni, és szétültetni a hagymákat, mert a virágok egyre apróbbak lesznek.

4. A tavaszi hagymás-gumós virágok közül sokat

hajtatásra is felhasználnak. A tulipánt hajtatják a legnagyobb tömegben, február végéig cserepesen, utána vágott virágnak, a jácintot március elejéig cserepesen, később vágott virágnak. A krókuszt és íriszt inkább cserepes virágnak, míg a nárciszt inkább vágott virágnak termesztik az üzemek. A hajtatásban a növények természetes életritmusát követik, vagyis a négy szakasz itt is létezik, de a szakaszok ideje különböző kezelésekkel megváltoztatható, és a virágzást időzíteni lehet. A hajtatható hagymák-gumók szabadföldi előállítására termesztőüzemek szakosodnak. Ezek végzik a nyári tárolást, és legtöbbször a virágoztatáshoz szükséges hőkezeléseket is.

SZT