MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Megújult az AMAZONE kínálata!

Jól zárta a tavalyi évet az AMAZONEN-WERKE GmbH. Összességében több mint 15%-os, ezen belül a kelet-európai piacokon több mint 40%-os forgalomnövekedést realizált. Az elmúlt években generációváltáson átesett gépgyártó új lendületet vett, és Közép-Európa felé fordította figyelmét. Németország legkedveltebb munkagép-gyártója új arculat építésébe fogott Magyarországon.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Az AMAZONE felismerte, hogy a gépek gyártás utáni értékesítése nem az üzlet lezárása, hanem egy hosszú távú együttműködés kezdete. Nem szabad megelégednünk a jó gépeladási mutatókkal, mert a gazdáknak a beruházás előtt és után is folyamatos információra, segítségre van szükségük. Az AMAZONE a következő szolgáltatásokkal próbál meg még többet nyújtani Önnek:

• magyar nyelvű prospektusok, önálló arculatú hirdetések

• magyarországi képviselet, szükség esetén azonnali gyári információval. Tel.: 30/331-5631

• www.amazone.hu – magyarul

• gyári nyomtatású magyar nyelvű kezelési utasítások

• műtrágya adatbank – on-line az Interneten

• alkatrész adatbank – on-line az Interneten

• tartós üzemi géppróbák Magyarországon

A 2004-ben bevezetésre kerülő permetezőgépek és szemenkénti vetőgépek forgalmazása nagy lendülettel folytatódik idén is. Mindkét géptípus unikum a piacon, pénzre váltható előnyökkel.

A szemenkénti vetőgépek hamarosan munkába állnak, a vetés már igen közel. A kukorica, de különösen a napraforgó vetése nem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy pontosan, a megfelelő tőtávra és mélységbe, egyenként helyezzük a vetőmagot, többféle feltételnek egyszerre kell jelen lennie. Az AMAZONE szemenkénti vetőgépek 54 fokozatú hajtóműve biztosítja a legmegfelelőbb tőtáv kiválasztását. A vetési mélység elérése érdekében az AMAZONE vetőegység akár 160 kg nyomással is terhelhető. A vetőtárcsa kúpos furatai lehetővé teszik a törött szemek vákuum oldali kiszippantását. A maglesodró biztosítja a felesleges szemek leválasztását, így egy furat mindig csak egy magot fog. A lényeg azután következik, ahogy a vetőtárcsa elengedte a vetőmagot. A vetőmag magárokba való leesésekor a függőleges mozgási energia (ejtési magasság függvénye) és a gép haladási sebességéből adódó lendület határozza meg, hogy elgurul, elpattog-e a mag, azaz, pontos lesz-e a tőtáv vagy sem. Az AMAZONE szemenkénti vetőgép egyedülállóan alacsony, 14 cm-es ejtési magasságának köszönhetően a magnak nincs ideje mozgási energiát gyűjtenie, így nem gurul el, másképpen fogalmazva; jelentősen nagyobb sebesség esetén is pontosabb tőtávot kaphatunk az AMAZONE szemenkénti vetőgéppel, mint az ún. „amerikai rendszerű" magas (45-50 cm) ejtési magasságú vetőgépekkel. Az AMAZONE tandem vetőszerkezet nagy előnye továbbá, hogy kimagaslóan lágy futást eredményez.

Tandem vetőegység

Saját fejlesztésből és egyedülálló ötletekből építkezik az AMAZONE szántóföldi permetezőgép család is. Aki lényeges különbségeket akar találni a permetezőgépek között, az vegye szemügyre a szórókeretet! Kis túlzással ma már szinte mindegyik permetezőgép képes eljuttatni a bekevert növényvédő szert a fúvókákig, és kipermetezni azt. Viszont annak a követelménynek, miszerint a szórókeret nagyobb sebességnél, egyenetlen talajon is nyugalomban kell, hogy maradjon, már nem minden gyártó terméke képes megfelelni. Az összes, az állomány megvédése érdekében tett erőfeszítésünk kárba vész, ha a szórókeret túlságosan beleng, kaszál vagy csapkod. A permetezés lényege a fúvóka pontos és egyenletes vezetése az állomány fölött!

AMAZONE szántóföldi permetező

Az Amazone permetezőgépek sikere a verhetetlenül könnyű, de nagyon stabil szórókeretben rejlik, csak címszavakban felsorolva:

• többszörösen hajlított profilú szórókeret,

• kiváló lengéscsillapítás,

• edzett, kúpos csapok,

• 2,4 m szállítási szélesség,

• egyoldali keretnyitás (opció)

Légrásegítés vagy injektoros fúvóka? Európában rohamosan elterjedtek az injektoros fúvókák, amelyek nagyobb, ezáltal nehezebb cseppek képzésével jobban ellenállnak a szél elsodró hatásának, és nem utolsósorban olcsóbbak, mint a bonyolult légtechnika. A nyugat-európai tendencia egyértelműen érzékelhető: az injektoros fúvókák háttérbe szorították a légrásegítéses technikákat. A légzsákos rendszer csak zöldségben vagy nagy lombozatú burgonya esetében lehet előnyösebb.

Az Amazone permetezőgépek alapkivitelben injektoros fúvókákkal szereltek, így az esetek 95%-ban nincs szükség légzsákra.

Az AMAZONE talajművelő- és vetőgépek eddig a kis- és közepes gazdaságoknak kínáltak alternatívát. A fejlesztő csapat azonban radikális lépésre szánta el magát, így 2004-ben Magyarországon egyszerre tesztelhettünk két nagy teljesítményű gépet. 2005-ben pedig újabb fejlesztés érkezik hazánkba. Az egyik vezető betakarítógép-gyártó példája alapján a jövőben hazánkban is teszteljük a gépeket a sorozatgyártás előtt, ugyanis ami Németországban jól működik, az a hazai, esetenként száraz, vendégmarasztaló földeken nem feltétlenül hozza ugyanazt az eredményt.

Örömmel leírhatom, hogy:

• a 7,5 m munkaszélességű CATROS tarlóhántó kompakt tárcsa és a

• C-12, 12 m munkaszélességű, 5000 l tartálytérfogatú gabonavetőgép

kitűnőre vizsgázott. 2004-ben több mint 3500 ha elmunkálása és búzavetése történt meg, 10 ha/h átlagos teljesítménnyel. A gépek idén korlátozott darabszámban, 2006-ban szériában rendelhetőek.

Idén újabb, már sorozatban gyártott, nagy teljesítményű mulcsvetőgép érkezik Magyarországra. Az AMAZONE CIRRUS 6 m munkaszélességű mulcsvetőgép tárcsás művelőelemei segítségével akár minimálisan előkészített talajon is képes pontosan és jó minőségben vetni. A RoTeC+ extra erős tárcsás csoroszlyák hosszú élettartamot biztosítanak, és biztonságos magároknyitást tesznek lehetővé.

Az AMAZONE újdonságai már a nagygazdaságok érdeklődésére is jogosan számot tarthatnak. Kérjük, hogy keresse fel az Ön AMAZONE kereskedőjét, és kérjen további információt, magyar nyelvű prospektust vagy hívja az alábbi telefonszámot!

Az AMAZONE termékpalettája egy felsőbb osztályba lépett!

Kovács Tamásmagyarországi képviselőAmazonen Werke GmbH.Tel: 30/331-5631