MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A Planet Agro® International Kft. a Zanello traktorok kizárólagos magyarországi forgalmazója

A Planet Agro Kft. ismét egy újdonsággal jelentkezik a hazai mezőgéppiacon: 2005. január 1-jétől kizárólagos joggal forgalmazza az argentin Zanello traktorokat. A fél évszázados múltra visszatekintő traktorgyár termékei nemcsak Magyarországon, hanem az európai traktorpiacon is újdonságot jelentenek, ugyanis az öt évtized alatt gyártott 35.000 db traktort eddig csak az amerikai kontinensen (főleg Dél-Amerikában) értékesítették.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A közelmúltban külső tőkebevonással átszervezték a Zanello céget, jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a gyártástechnológiában és a gyártmányszerkezetben egyaránt. Olyan új modelleket fejlesztettek ki, amelyek Európában, a FÁK-országokban és Ázsiában is piacra találtak. A régió ellátására a Zanello Hollandiában létesített támaszpontot. Az egyszerű kivitelű, azonos részegységekből felépített Zanello traktorok kedvező áron kaphatók annak ellenére, hogy a neves gyártóktól származó fődarabok kiváló minőségűek, és sokkal drágább traktormárkákban is megtalálhatók.

A Zanello traktorokat ugyanolyan Cummins motorok hajtják meg, mint a John Deere, CASE IH, New Holland, McCormick és JCB világmárkák egyes modelljeit. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy néhány Rába Steiger traktort is Cummins-motorral szereltek. A motorok természetesen kielégítik az Euro 2/Tier 2 levegőtisztasági és környezetvédelmi követelményeket. A Cummins motorgyár magyarországi képviselete (Cummins Eugine Company Limited Hungary Brands, Szada) büszkén emeli ki a motorok kedvező üzemanyag felhasználását. A hátsó hárompont-függesztő berendezés minden Zanello traktor alapfelszereltségéhez tartozik, amelynek a Bosch „Load Sensing" hidraulika-rendszer (112 l/min/180 bar) 3,5 tonna emelőképességet biztosít, emellett 2 kihelyezett hidraulikakört működtet. Ugyancsak az alapfelszereltséghez tartozik a légkondicionált fülke Grammer üléssel, és az 540/1000 percenkénti fordulatszámon üzemeltethető hátsó erőleadó tengely (TLT).

A Zanello cég hajtóművek gyártásában 20 éves tapasztalattal rendelkezik. A traktorok mechanikus szinkronizált sebességváltója a cég saját fejlesztése.

A Planet Agro Kft. – mint a Pirelli és Trelleborg gumiabroncsok forgalmazója – minden Zanello traktort Pirelli abroncsokkal szállít a vevő igényei szerinti kerékméretekkel.

A Zanello traktorok három alaptípusban kaphatók:

A 200-as sorozat azonos felépítésű három modellváltozatát 121-160-180 LE-s motorok hajtják meg.

A P-trac széria két változata a JCB Fastrac és az MB traktorok jóval kedvezőbb árfekvésű alternatíváját jelentik. A 160 és 180 LE-s traktorok alváza egy speciális rugózási rendszeren keresztül támaszkodik a járószerkezetre.

Az 500-as és 700-as sorozatú törzscsuklós traktorok igazi vontató erőgépek, és tökéletesen helyettesíthetik a Rába Steiger, a CASE IH Quadrac, a John Deere 9020 vagy New Holland Versatile sorozatú, ízelt törzsű nehéztraktorokat.

Az erőt sugárzó, robusztus felépítésű 500-as modellek első látásra 500 LE teljesítményt sejtetnek, pedig „csak" 200-240-260 LE-s motort takar a karosszériájuk. Mint ahogy valamennyi Zanello modell, az 500 C, 540 C és 580 C traktorok is kaphatók ikerkerekekkel. A Planet Agro Kft. igény esetén gumihevederes járószerkezettel is szállítja az 500-as modelleket. A 700 C jelű traktorok motorja 320 LE teljesítményű.

Értékesítést követő garancia

Minden Zanello traktorra 1 év garancia jár a Cummins-motor kivételével, amelyre vonatkozóan az előzőekben megnevezett Cummins magyarországi képviselet 2 évig, illetőleg 2000 üzemóráig terjedő garanciát vállal. A Szadán bejegyzett cégnél valamennyi Magyarországra szállított Zanello traktort regisztrálnak.

Szerviz- és alkatrészellátás

A Planet Agro® International Kft. alkatrészraktárán keresztül folyamatos összeköttetésben áll a Zanello cég hollandiai raktárbázisával, és tökéletes alkatrészellátásról gondoskodik.

A nagyon egyszerű felépítésű Zanello traktorok „túlméretezett" erőátviteli rendszerének, mechanikus sebességváltójának elenyészően kevés meghibásodási lehetősége van. A traktorokba csak a legszükségesebb elektronika van beépítve, kezelésük és karbantartásuk könnyen elsajátítható. A karbantartási helyek kényelmesen elérhetőek, a műveleteket speciális szerszámok nélkül az üzemeltetők is el tudják végezni.

Patrick Feliers, a Planet Agro társtulajdonos gépkereskedelmi vezetője leszögezi, hogy a Zanello márkával olyan traktorok kerülnek a magyar piacra, amelyek kedvező áruk mellett alacsony fenntartási költséggel üzemeltethetők, ennek ellenére alkalmazhatóságban, minőségben és üzembiztosságban élvonalbeli márkákkal is felveszik a versenyt. Ezek a traktorok azoknak a gazdálkodóknak jelentenek tökéletes alternatívát, akik kedvelik a minden sallangtól mentes, erőteljes, egyszerű felépítésű nagytraktorokat.

Zanello árhatás a magyar géppiacon

Az EU támogatások jövője a mezőgazdasági beruházások terén jelenleg meglehetősen bizonytalan. A Zanello traktorok árfekvése azonban olyannyira kedvező, hogy támogatás nélkül is versenyképes.

A Planet Agro® társtulajdonosa, Patrick Feliers a kedvező árral kapcsolatban három fő alapot említ: az alacsony előállítási költséget (Argentin gyártás), a számunkra kedvező dollárárfolyamot és a Planet Agro® értékesítési stratégiáját.

Patrick Feliers megfelelő információkkal rendelkezik az új EU országok mezőgazdasági támogatásaival kapcsolatban. Véleménye szerint Magyarországon a teljes mezőgazdasági gépüzletágnak olyan értékesítési stratégiát kellene kialakítania, mely támogatás nélküli gépértékesítés esetén is kedvező a végfelhasználóknak. Magyarország komoly felvevőpiacot jelent a gépesítés terén, Patrick Feliers szerint azonban sok termék aránytalanul magas áron kerül értékesítésre.

A Zanello traktorok fogadtatása

Az astanai (Kazahsztán) 2004. novemberi bemutatást követően már 25 Zanello traktort értékesítettek a régióban. Nyugat-Európában az elmúlt év végén neves agrárműszaki szaklapok mutatták be az új Zanello traktorszériákat. A kivétel nélkül elismerő értékelések kiemelik az erőteljes traktorok egyszerű felépítését és kezelhetőségét, valamint a minőségi alkatelemeket.

Szakberkekben futótűzként terjed, hogy LE/ár mutatót tekintve a Zanello traktorok pillanatnyilag a legolcsóbbak az európai traktorpiacon, minden jel arra utal, hogy kedvezőbb az áruk, mint az MTZ/Belorusz traktoroké!

Amennyiben hirdetésünk és bemutató cikkünk felkeltette figyelmüket, várjuk megtisztelő érdeklődésüket.

Sárosi Andreaügyvezető igazgató