MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Szőlőterületek szerkezetátalakítási és átállítási támogatásának feltételei

Az EU 1999-ben elfogadott, 2000 augusztusában hatályba lépett új borpiaci rendtartásával a közösségi jogalkotók célja többek között az volt, hogy választ adjon a világ és az unió borpiacán tapasztalható egyre erősödő verseny kihívásaira, s ezért segítse a termelés hozzáigazítását a piaci kereslethez.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

E cél elérése érdekében a szőlészeti-borászati szabályozás több tekintetben módosult, és néhány új elemmel is kiegészült. Ezek egyike az ún. „szerkezetátalakítás és átállítás".

A szerkezetátalakítás a következő intézkedések közül egyet vagy többet foglal magában:

• fajtaváltás,

• szőlőterületek újratelepítése,

• a termesztéstechnológia javítása.

Nem tekinthető szerkezetátalakításnak az elöregedett (természetes élettartama végéhez ért) szőlőültetvények „normál" pótlása, vagyis ha ugyanazon parcellában ugyanazzal a fajtával és ugyanolyan művelésmóddal telepítenek újra egy ültetvényt.

A földművelésügyi tárca az 5/2005 (I. 20.) MVH közleményben hirdette meg a Szőlőterületek szerkezetátalakítási és átállítási támogatásának igénylésére vonatkozó szabályozást.

Az intézkedésben való részvételre jogosultak köre

Az intézkedésben való részvételre, ezáltal a támogatás igénylésére jogosultak körét (a továbbiakban: termelő) a szőlőtermelési potenciálra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására vonatkozó nemzeti szabályozásról szóló 100/2004. (VI. 3.) FVM-rendelet 13. § (1) bekezdése szerint az egyes hegyközségi tanácsok által elkészített tervek (a továbbiakban: terv, 16-37. számú mellékletek) határozzák meg.

A támogatás formái

A termelőnek a kérelemben szereplő intézkedés végrehajtásával járó bevétel-kiesésért nyújtott kompenzáció:

• három borpiaci évet meg nem haladó időtartamra a régi és az új szőlőültetvények egymás mellett történő művelésének engedélyezése; vagy

• a Közösség által finanszírozott pénzbeli kompenzáció.

Hozzájárulás a szerkezetátalakítás és átállítás költségeihez:

• a fajtaváltás, ideértve az átoltással történő fajtaváltást is;

• a szőlőültetvények áttelepítése;

• a szőlőültetvények támrendszerének létesítése és korszerűsítése a tervben szereplő feltételeknek megfelelően. (A támrendszer létesítésére és korszerűsítésére abban az esetben igényelhető támogatás, ha a támrendszer kialakítása révén a művelési mód a tervben foglaltaknak megfelelően változik.)

Támogatásban kizárólag a 2004. május 1-je után megkezdett intézkedések részesíthetők. Nem igényelhető azonban támogatás a természetes élettartama végéhez ért szőlőültetvény rendes megújítására (adott parcella ugyanazzal a fajtával és ugyanolyan művelési mód szerint történő újratelepítése), továbbá az egyes gyümölcsfajok és szőlőültetvények telepítésének támogatásáról szóló 15/2004. (II. 10.) FVM-rendelet alapján nemzeti támogatásban részesített területre.

A támogatásban részesíthető területnagyság

A 100/2004. (VI. 3.) FVM-rendelet 14. § (1) bekezdése értelmében támogatás csak legalább 0,1 ha nagyságú, egy használó kezelésében lévő, egybefüggő parcellára igényelhető, illetve adható. Az egyes tervekben azonban ennél nagyobb támogatható minimális parcellaméret is meghatározható.

Előlegfizetésre vonatkozó szabályok

A termelő a támogatási összegre vonatkozóan előleg fizetését kérheti, amennyiben a kérelmezett előleg minimum 120%-ának megfelelő összegű biztosítékot helyez letétbe az MVH által kezelt biztosíték számláról szóló 9/2004. (IV. 28.) MVH közlemény előírásainak megfelelően.

Előleg a megkezdett, de még be nem fejezett intézkedések megvalósításához kérelmezhető. Az előleg kifizetése csak akkor lehetséges, ha a termelő az előlegfizetés iránti kérelméhez csatolja a biztosíték letétbe helyezését, mértékét és érvényességi idejét igazoló eredeti banki bizonylatot.

Az előleg kifizetésének további feltétele az adott parcellát érintő valamennyi olyan korábbi intézkedés maradéktalan végrehajtása, amelyre vonatkozóan a termelő előleget vett fel.

Amennyiben az MVH megállapítja, hogy az előlegfizetés iránti kérelemben megnevezett intézkedést, amelyre vonatkozóan az MVH előleget fizetett ki, a termelő nem hajtotta végre maradéktalanul, de az intézkedés az érintett terület több mint 80%-án megvalósult az előírt határidőn belül, a biztosíték összegéből az intézkedés meg nem valósított részére eső támogatás kétszerese elvész.

Előlegfizetés esetén az intézkedés végrehajtásának határidejétől függően az előleg arányos része a termelő kérelme alapján visszafizethető. Amenynyiben a termelő az MVH által kiállított – az előlegfizetés iránti kérelemre vonatkozó – helyt adó határozat kézhezvételét megelőzően lemond az előlegről, a biztosíték 95%-át visszakapja.

Amennyiben a termelő a biztosítékfelszabadítás iránti kérelem benyújtása előtt lemond valamely művelet végrehajtásáról, köteles visszafizetni a részére kifizetett előleget teljes összegét, amelyet követően a biztosíték 90%-a felszabadításra kerül.

Az MVH az előleget a biztosíték letétbe helyezéséről szóló igazolás bemutatásától számított három hónapon belül fizeti ki.

Előlegfizetés iránti kérelem

Előleg azon termelő részére adható, aki/amely megfelel az alábbi feltételeknek:

Eleget tett az Európai Unió Közös Agrárpolitikája magyarországi végrehajtásában, illetve a nemzeti agrártámogatási rendszerben érintett ügyfelekkel összefüggő ügyfélregiszter létrehozásáról és az ezzel kapcsolatos nyilvántartásba vételről szóló 141/2003. (IX. 9.) Korm.rendeletben előírt regisztrációs kötelezettségének.

Nyilatkozik arról, hogy

• a szerkezetátalakításban és átállításban részesített szőlőterületről kizárólag m. t. minőségi bort, illetve tájbort fog termelni;

• az ültetvényről származó termék értékesítése, feldolgozása hosszú távon biztosított;

• az előlegfizetés iránti kérelemben szereplő intézkedés végrehajtása megkezdődött (a későbbiek során számlával igazolt tevékenység, beruházás elkezdődött);

• régi és új szőlőültetvény egymás mellett művelése esetén a 3. év végéig a régi ültetvényt kivágja.

Előlegfizetés iránti kérelméhez csatolja

• a kérelmezett területre vonatkozó, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap vagy bérleti szerződés másolati példányát;

• bérleti szerződés esetén a földtulajdonos nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a beruházás végrehajtásához hozzájárul;

• a telepítési/fajtaváltási engedély másolatát, amennyiben azt nem az MVH adta ki;

• a kérelmezett területre vonatkozóan a területileg illetékes hegybíró véleményét, miszerint az előlegfizetés iránti kérelemben szereplő intézkedés a tervnek megfelel;

• előlegfizetés kérelmezése esetén a biztosíték letétbe helyezését, mértékét és érvényességi idejét igazoló eredeti banki bizonylatot.

Előleg a megkezdett, de még be nem fejezett intézkedések megvalósításához kérelmezhető.

A befejezett intézkedésekre kizárólag támogatási kérelem nyújtható be.

Az előlegfizetés iránti kérelem benyújtása

Az előlegfizetés iránti kérelmeket azok mellékleteivel együtt április 30-ig az MVH Központi Hivatalához kell benyújtani, postai úton. A benyújtás helye:

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 1385 Budapest, 62. Pf.: 867

Egy előlegfizetés iránti kérelemben csak egy összefüggő földterületen megvalósuló szerkezetátalakítási és átállítási intézkedéshez igényelhető előleg. Az előlegfizetés iránti kérelmek a benyújtás sorrendjében kerülnek elbírálásra.

Hiányosan benyújtott előlegfizetés iránti kérelem esetében az MVH az ügyfelet hiánypótlásra szólítja fel. A hiánypótlást a felszólításban megjelölt határnapig kell benyújtani a fenti címre.

Az MVH az előlegfizetés iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező a vonatkozó közösségi, illetve nemzeti jogszabályokban, az e közleményben, valamint a tervben meghatározott bármely feltételt nem teljesíti, vagy kérelmét határidőn túl nyújtja be. Ebben az esetben a kérelmező által letétbe helyezett biztosíték felszabadításra kerül.

A biztosíték felszabadítása

Az előlegre vonatkozóan letétbe helyezett biztosíték akkor szabadul fel, ha a termelő eleget tett az alábbi feltételeknek:

Nyilatkozik arról, hogy a szerkezetátalakítási és átállítási intézkedésbe vont terület tulajdoni, bérleti viszonyai nem változtak.

Biztosítékfelszabadítás iránti

kérelméhez csatolja

• a telepítési térképet;

• a szaporítóanyag származási igazolvány másolatát;

• a támogatási összeg kiszámítását alátámasztó számlák másolatait, illetve a számlák összesítőjét (az ültetvény tervezése; talajtani szakértői vélemény; tápanyagfeltöltés; talaj-előkészítés; szaporítóanyag-beszerzés; telepítés; fajtaváltás; átoltás; támberendezés létesítése és korszerűsítése, kerítés létesítése).

A biztosítékfelszabadítás iránti kérelem benyújtása

A biztosítékfelszabadítás iránti kérelmet azok mellékleteivel együtt, legkésőbb az előlegfizetés iránti kérelem benyújtását következő borpiaci év június 30-ig az MVH Központi Hivatalához kell benyújtani, postai úton.

Hiányosan benyújtott biztosítékfelszabadítás iránti kérelem esetében az MVH az ügyfelet hiánypótlásra szólítja fel. A hiánypótlást a felszólításban megjelölt határnapig kell benyújtani.

Határidőn túl benyújtott biztosítékfelszabadítás iránti kérelem esetén a biztosíték elvész.

A szerkezetátalakítási és átállítási intézkedés közösségi és hazai jogszabályokban, e közleményben előírt, az előlegfizetés iránti kérelem, valamint a biztosítékfelszabadítás iránti kérelemben rögzített követelményeknek megfelelő megvalósítását az OMMI helyszíni szemle során ellenőrzi.

A támogatási kérelem

Amennyiben a termelő előleg fizetését nem kérelmezte, úgy az intézkedés megvalósításához nyújtott támogatást az e közlemény 10-15. számú mellékletek szerinti támogatási kérelem benyújtásával igényelheti. Támogatási kérelem kizárólag a már befejezett intézkedésekre nyújtható be. Támogatás azon termelő részére adható, aki/amely megfelel az alábbi feltételeknek:

Eleget tett a 141/2003. (IX. 9.) Korm.rendeletben előírt regisztrációs kötelezettségének.

Nyilatkozik arról, hogy

• a szerkezetátalakításban és átállításban részesített szőlőterületről kizárólag m. t. minőségi bort, illetve tájbort fog termelni;

• az ültetvényről származó termék értékesítése, feldolgozása hosszú távon biztosított;

• a támogatási kérelemben szereplő intézkedés végrehajtása befejeződött;

• régi és új szőlőültetvény egymás mellett művelése esetén a 3. év végéig a régi ültetvényt kivágja.

Támogatási kérelméhez csatolja

• a kérelmezett területre vonatkozó, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap vagy bérleti szerződés másolati példányát;

• bérleti szerződés esetén a földtulajdonos nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a beruházás végrehajtásához hozzájárul;

• a telepítési térképet;

• a szaporítóanyag származási igazolvány másolatát;

• a támogatási összeg kiszámítását alátámasztó számlák másolatait, illetve a számlák összesítőjét (az ültetvény tervezése; talajtani szakértői vélemény; tápanyagfeltöltés; talaj-előkészítés; szaporítóanyag beszerzés; telepítés; fajtaváltás; átoltás; támberendezés létesítése és korszerűsítése; kerítés létesítése);

• a telepítési/fajtaváltási engedély másolatát, amennyiben azt nem az MVH adta ki;

• a kérelmezett területre vonatkozóan a területileg illetékes hegybíró véleményét, miszerint a támogatási ási és átállítási intézkedéshez igényelhető támogatás. A támogatási kérelmek a benyújtás sorrendjében kerülnek elbírálásra.

Hiányosan benyújtott támogatási kérelem esetében az MVH az ügyfelet hiánypótlásra szólítja fel. A hiánypótlást a felszólításban megjelölt határnapig kell benyújtani a fenti címre.

Az MVH a támogatási kérelmet elutasítja, ha a kérelmező a vonatkozó közösségi, illetve nemzeti jogszabályokban, az e közleményben, valamint a tervben meghatározott bármely feltételt nem teljesíti vagy kérelmét határidőn túl nyújtja be.

A szerkezetátalakítási és átállítási intézkedés közösségi és hazai jogszabályokban, e közleményben, valamint a támogatási kérelemben rögzített követelményeknek megfelelő megvalósítását az OMMI helyszíni szemle során ellenőrzi.

A támogatás mértéke

A támogatási igény forintban kifejezett összegét a termelő által euróban meghatározott támogatási igény, valamint az előlegfizetés iránti kérelem, illetve a támogatási kérelem benyújtását megelőző borpiaci év július hónapjának első napján érvényes, az Európai Központi Bank hivatalos forint/euró átváltási árfolyamának szorzata képezi.

A támogatás kifizetésére, illetve a biztosíték felszabadítására akkor kerül sor, amikor az intézkedés megvalósult.

A teljes támogatási összeg igénybevételéhez a benyújtott és jóváhagyott számlák összege el kell hogy érje legalább a 8000 euró/ha-t.

Az egyes intézkedések kapcsán igénybe vehető támogatási összegek leírása egy hektárra vonatkoztatva az 1. táblázatban található.

Az egyes műveletekhez kapcsolódó támogatási részösszegek figyelembe vehető felső határai intézkedésenként, egy hektárra vonatkoztatva a 2. táblázatból ismerhetők meg.

A talajtani szakértői vélemény költségei kizárólag abban az esetben fogadhatóak el, ha megállapítható, hogy a szakértői véleményben foglaltaknak a termelő eleget tett.

A szaporítóanyag beszerzésére vonatkozó számla kizárólag abban az esetben fogadható el, amennyiben a termelő igazolt származású szaporítóanyagot használ, amely lehet:

• engedélyes árutermő iskolában előállított, OMMI által ellenőrzött, minősített ültetési anyag;

• hatóságilag ellenőrzött, igazolt eredetű alapanyag felhasználásával, házi szaporító iskolában, saját célra előállított ültetési anyag;

• más uniós tagállamban előállított, a hazai minőségi előírásoknak minden tekintetben megfelelő ültetési anyag;

• harmadik országból származó, importengedéllyel rendelkező, az OMMI belföldiesítő ellenőrzésén átesett ültetési anyag.

Saját előállítású szaporítóanyag esetén a szaporítóanyag értéke az adott szezon értékesítési átlagára alapján kerül elszámolásra.

A támogatás kifizetésére abban az esetben kerül sor, amennyiben a támogatási kérelemben szereplő intézkedés végrehajtásának ellenőrzése megtörtént.

A támogatási összeg alapjául szolgáló területnagyság megállapítása

A támogatásra jogosult területnagyság megállapítása a következőképpen történik:

• amennyiben az OMMI ellenőrzése során azt állapítja meg, hogy a kérelemben szereplő intézkedés megvalósítása során a mért területnagyság, valamint a kérelemben szereplő területnagyság százalékban kifejezett hányadosa eléri vagy meghaladja a táblázatban szereplő értéket, úgy a támogatás mértéke a kérelemben szereplő területnagyságra vonatkozóan kerül kiszámításra;

• abban az esetben, ha az ellenőrzés során mért területnagyság, amelyen az intézkedést végrehajtották, és a kérelemben szereplő területnagyság aránya kisebb, mint a táblázatban szereplő érték, úgy a támogatás alapját a mért területnagyság, valamint a táblázatban szereplő arányszám hányadosának százszorosa képezi.

További információ az ugyfelszolgalat@mvh.gov.hu e-mail címen kérhető.

A teljes pályázati felhívás, valamint a pályázathoz kapcsolódó adatlapok a www.mhv.gov.hu címen tölthetők le.