MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tavaszi lemosó permetezés

Erről az egyik legelső, a tél utáni növényvédelmi elemről sokan és sokfélét írtak. Az alábbiakaban fel szeretnénk eleveníteni néhány lemosó permetezéssel kapcsoltaban felmerülő kérdést.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Mi a szerepe a tél végi – kora tavaszi lemosó permetezéseknek?

Lemosást elsősorban gyümölcsösökben, bogyósoknál és szőlőben érdemes alkalmazni. Szerepe a károsítók (rovarok, atkák, gombák, baktériumok) áttelelő alakjainak gyérítése annak érdekében, hogy a kezdeti fertőzési nyomás kisebb legyen.

Miért fontos a kezdeti fertőzési nyomás csökkentése?

Az okszerűen elvégzett védekezések akkor a leghatékonyabbak, ha azok megelőző jellegűek. A helyes időben, célzottan elvégzett lemosó permetezéssel lépéselőnybe kerülünk a károsítókkal szemben, aminek hatására a későbbi kezelések száma csökkenhet, hatékonyságuk nagyobb lesz.

Miért tél végén?

A lemosó permetezések ősszel és tavasszal is hatékonyak lehetnek. Ősszel a telelőre vonuló áttelelő alakok számát csökkenthetjük. A tél végi permetezés előnye, hogy egy „kemény" tél elvégezheti a munkát helyettünk. Tehát lehetőség van az előrejelzésre alapuló lemosó permetezések elvégzésére.

Másik érv a korai permetezés mellett, hogy a hasznos szervezetek, ekkor még nincsenek jelen olyan számban, hogy bennük komoly kárt tehetnénk, illetve még inaktívak.

Egyes kártevők ellen (pl. pajzstetvek) szintén rövid a hatékony védekezésekre alkalmas idő hossza.

Mikorra időzítsük a kezeléseket?

A kezelések hatékonysága függ az időzítéstől, különösen a rejtetten telelő alakok esetén (lisztharmat, gubacsatkák, stb.). A károsítók együtt „élnek" a növényekkel, de előfordulhat eltérés. Egy gyors légköri felmelegedés esetén a károsítók hamarabb válhatnak aktívvá, mint a gazdanövény, amelynél a talajhőmérséklet a meghatározó. Ilyenkor a permetezéseket előrébb kell hozni. Általánosságban a kezeléseket a rügypattanás körüli időpontra célszerű idözíteni, mert

a.) ez az az időpont, amikor a kártevők is aktívvá válnak,

b.) a meglazult rügypikkelyek alá is eljuttathatjuk a készítményeket (lisztharmat, gubacsatkák).

Az adott kultúra érzékenységét mindig figyelembe kell venni a permetezések idejének meghatározásakor. Ügyelni kell arra, hogy a virág (bibe) ne károsodjon.

Mindenképpen védekezni kell tél végén?

Házi- vagy hobbikertben a lemosó permetezés technológiába illesztése nem jelent nagy terhet a gazdálkodóknak. Javasolt évenkénti megismétlése.

Nagyüzemben ez a technológiai elem nem kis költségekkel jár, ezért javasolt az előrejelzés alapján történő védekezés (áttelelő alakok számolásával).

Az 1. táblázatban szereplő készítmények „zöld" készítmények, így IPM és „bio" technológiákban is használhatóak.

Hogyan permetezzünk?

A lemosó permetezések esetén (is) nagyon fontos a helyes permetezés-technika. Akkor csináljuk jól, ha tényleg megmossuk a növényeket. Ehez kis sebességgel, nagy lémennyiséggel (1000-2000 liter/ha), nagy permetcseppeket kell kijuttatnunk úgy, hogy az megfolyjon a fás részeken.

(x)Salamon GyörgyArysta-Agro Magyaroszág Kft.