MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A holland malac-előállítás helyzete a termelési mutatók tükrében

A jelen cikkben Európa egyik legszervezettebb és nagy hatékonyságú malac előállító országának tenyésztési hatékonyságát igyekszünk bemutatni az elérhető statisztikai adatokon keresztül.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Hollandia évente közel 18 millió malacot állít elő, melynek mintegy a fele exportra kerül. A cikkben felhasznált adatok forrása a „Bedrijfsvergelijking Agrovision". Az adatokat a Hollandiában jelenleg használt telepirányítási szoftverekből gyűjtik be (Pigmanager, Siva- Pig Manager®, CBK, Comzog vagy ZAP-sow management system) félévente, melyekből a termelési technikai adatait ismerhetjük meg. Emellett a telepek jelentős része a fenti software-eken keresztül a termelésre vonatkozó gazdasági mutatókat is közli. Az adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy ezek a telepek szinte kizárólagosan a holland modell szerinti malac-előállító telepek, amelyek 25-30 kg-os malacokat adnak tovább a hízlalótelepek részére.

Az Agrovision Kengetallenspiegel 2003-as évet összefoglaló kiadványában 883 telep, és 229.933 koca eredményei szerepeltek. Az adatok feldolgozásakor a teljes felmért populációt az adott mutató mért tartományában 5 részre bontotta fel az Agrovision, minden egyes részszegmensben közel azonos számú üzem szerepel. Az adatokat ennek megfelelően ismertetjük minden esetben, a telepek méret szerinti bontását alapul véve.

A holland sertéstenyésztés is egyre nagyobb mértékben koncentrálódik, a malac-előállító telepek közel 40%-a már meghaladja az egy család által üzemeltethető méretet.

Első látásra a hazai termelési eredményekhez viszonyítva a fenti számok nagyon magasnak tűnhetnek. Ugyanakkor a szaporasági mutatók ismeretében érthető, hogy komoly tenyésztési munka és professzionális telepi irányítás mellett ezek a számok valóban mindenki számára teljesíthetőek.

A kimagasló szaporasági mutatók a kiemelkedő genetikai képességű állománynak, a következetes és szigorú telepi menedzsmentnek és a jó technológiának köszönhetőek. A telepek komoly hangsúlyt fektetnek a lehető legjobb szaporasági eredmények eléréséhez, hiszen ez a legjobb eszköz az egy malacra jutó előállítási költség csökkentéséhez. Ennek megfelelően a termékenyítések hatékonysága magas, a nem termékenyülő kocákat gyorsan kiselejtezik. A vemhesség 56. napja után kieső vemhes kocák aránya alig 5% a termékenyített kocákból.

A statisztikai adatok 358 telep eredményeiből készültek. Az árak minden esetben euróban értendőek az adat oszlopban, és tartalmazzák az ÁFA-t. A felsorolt mutatók tájékoztató jellegűek, annak érdekében, hogy az eltérő technológia és bérköltségek mellett összehasonlítási alapot adjanak a termelés nyereségességének vizsgálatához.

Az energia- és állategészségügyi költségek a kocára és szaporulatára vonatkoznak.

Hollandiában gyakorlatilag csak mesterséges megtermékenyítő állomásról szállított spermával zajlik a mesterséges megtermékenyítés. Jelenleg az egy vemhességre jutó spermafelhasználás kb. 1,7 adag sperma.

A cikkben felsorolt adatok tájékoztató jellegűek, a 2003-as évre vonatkoznak, és a „Bedrijfsvergelijking Agrovision" kiadványából kerültek felhasználásra.

TOPIGS