MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A felmérések eredményei előre jelezték a DRAXXIN sikerét

A Pfizer légzőszervi kórokozók ellen ható új antibiotikumának – a DRAXXIN-nak – a népszerűsége már több mint két évvel a gyógyszer forgalomba hozatala előtt előre jelezhető lett volna – állítja a cég.

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A 2002 májusában Lanzarote-ben tartott Sertés-egészségügyi Szimpózium résztvevői körében végzett felmérés arra derített fényt, hogy a sertésegészségügyben dolgozó állatorvosok nagyra értékelik a Draxxin számos egyedülálló tulajdonságát. A megkérdezettek 50%-a használta vagy javasolta például az akkor hozzáférhető tartós hatású antibiotikumok közül azokat, amelyek hatástartama elérte a 3 napot. A válaszadók több mint 60%-a mondta azt, hogy „valószínűleg" vagy „biztosan" használna olyan antibiotikumot, amely 7-10 napos hatástartammal rendelkezik. A Draxxin 5-15 napig hatásos a sertések tüdejében előforduló légzőszervi kórokozók ellen.

A kevesebb hibalehetőség (53%) és a visszaesések kisebb száma (29%) volt a két fő ok, ami miatt az állatorvosok úgy gondolták, hogy egy hosszú hatástartamú antibiotikum (mint például a Draxxin) hatásosabb, mint egy rövid hatástartamú kezelés.

Amellett, hogy kivételesen hosszú hatástartamú, a Draxxin alkalmazása is kényelmes, mivel egyetlen injekcióban adva komplett, teljes értékű kezelést nyújt. Ennek előnyei közé tartozik az előírt kezelési program jobb betartása. A felmérés során megkérdezett 81 állatorvos közül kevesebb mint minden tizedik mondta azt, hogy a sertéstartók mindig betartják az előírásait. Az előírt kezelés nem megfelelő betartásának messze leggyakoribb formája az ajánlottnál kevesebb injekció adása volt (47%), ennek fő oka pedig a munkaerővel vagy a költségekkel való takarékoskodás (63%).

Arra a kérdésre, hogy az injekciós antibiotikumok melyik tulajdonságát tartják a legfontosabbnak, az állatorvosok 42%-a az egyetlen injekcióban adhatóságot, 17%-uk a 7-10 napos hatástartamot, 22%-uk pedig a rezisztencia hiányát jelölte meg.

Noha a felmérést a Draxxin forgalomba hozatala előtt több mint két évvel végezték, a cég már akkor felismerte, hogy egy különleges készítményt fejleszt ki – mondja Gary Bosch, nemzetközi sertésgyógyszer-értékesítési igazgató. – Már eleve tudtuk, hogy az új készítmény egyedülálló tulajdonságai találkoznak a sertésegészségügy területén dolgozó állatorvosok számos igényével, de megnyugtató volt, hogy ezt megerősítették a vezető szakemberek nemzetközi csoportja körében végzett felmérés eredményei is.

Az igazi bizonyíték azonban az a rendkívül kedvező fogadtatás, amelyben a Draxxin az európai és a hazai állatorvosok és sertéstartók körében részesül az év korai szakaszában történt forgalomba hozatala óta.

A Draxxin-t kezdettől fogva kifejezetten állatgyógyászati célra fejlesztették ki, így egyáltalán nem meglepő, hogy ennyire jól megfelel az állatorvosok igényeinek – teszi hozzá Gary.

A Draxxin a triamilideknek nevezett új típusú antibiotikum-csoport első képviselője. A sertések Actinobacillus pleuropneumoniae, P. multocida és Mycoplasma hyopneumoniae fertőzéssel összefüggő légzőszervi betegségeinek kezelésére javallt. Javasolt adagja 1 ml/40 testsúlykilogramm, egyetlen izomba adott injekció formájában.

A Draxxin javallt szarvasmarhák Mannheimia (Pasteurella) haemolytica, Pasteurella multocida és Haemophilus somnus okozta légzőszervi betegségeinek kezelésére és megelőzésére is.

A Pfizer Animal Health (Pfizer Állategészségügyi Divízió) – a Pfizer Inc. egyik üzletága – világelső az állategészségügy területén, és elkötelezett a haszon- és társállatoknak szánt kiváló minőségű, innovatív állatgyógyászati készítmények – gyógyszerek és oltóanyagok – előállítása iránt. A Pfizer Animal Health a Pfizer Inc. – egy kutatásokra alapozott, az egész világon jelen lévő nemzetközi gyógyszercég – egyik vállalata. A Pfizer Inc. piacvezető vényköteles gyógyszereket fedez fel, fejleszt, gyárt és forgalmaz humán és állatgyógyászati felhasználásra, emellett a világ legismertebb fogyasztási cikkei közül sok ugyancsak a cég nevéhez fűződik.

(x)