MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kelet-Európában először: Nemzetközi konferencia a funkcionális élelmiszerekről

14 országból 150 dietetikus, állatorvos, tudós, hús- és tojástermelő vett részt a központi témájául a szelént választó budapesti rendezvényen

2005-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Az Alltech Inc., a világ egyik vezető állategészségügyi vállalata, Európában elsőként, nemzetközi konferenciát rendezett Budapesten Alltech Kelet-Európai Funkcionális Élelmiszer Konferencia címmel. Az egynapos szakmai rendezvény lehetővé tette a több mint 150 dietetikus, tudós, állatorvos, hús- és tojástermelő számára, hogy közelebbről is megismerjék ennek a gyorsan fejlődő iparágnak az eredményeit, kiemelve a szelént, a humán egészség szempontjából az egyik legfontosabb antioxidánst. Nemzetközileg elismert tudósok, köztük Prof. Czeizel Endre genetikus, Dr. Patrick O`Mahony, az Ír Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól, és Prof. Mézes Miklós, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem adjunktusa előadása mellett ír, orosz és magyar élelmiszertermelők mutatták be a szelénnel dúsított termékeikkel szerzett piaci tapasztalataikat.

„Azok az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők, amelyek az azonos eredetű hagyományos élelmiszerekhez vagy élelmiszer-összetevőkhöz képest 20-30%-kal több biológiailag aktív anyagokat tartalmaznak, alkalmasak a különféle betegségek megelőzésére vagy kiegészítő kezelésére" – definiálta a funkcionális élelmiszereket Prof. Mézes Miklós, a Szent István Egyetem Táplálkozástudományi Tanszéke adjunktusa. A professzor az Alltech Kelet-Európai Funkcionális Élelmiszer Konferencia elnökeként röviden bemutatta a funkcionális élelmiszerek történetét, 1681-től, az első vassal dúsított alma megjelenésétől egészen 2000-ig, az első, szelénnel dúsított élelmiszerek megjelenéséig.

„Napjaink súlyos problémája a táplálék által történő alacsony szelénbevitel, ami hozzájárulhat bizonyos humán betegségek kialakulásához" – fejtette ki Czeizel Endre professzor, az Örökletes Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány vezetője. A világhírű tudós bemutatta a szelénhiány hatásait és a szelén kemoprevenció lehetőségeit, amelyet a rákbetegség példájával illusztrált. Kiemelte a szelénben gazdag természetes étrend, a szeléndúsítás és a szelén kiegészítők fogyasztásának hozzájárulását a humán népesség egészségének védelméhez.

Peter Surai professzor, az Alltech közismert tudósa rávilágított az antioxidánsoknak a humán egészségben betöltött szerepére. Számos olyan kutatást ismertetett, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a tápanyag-szükségletek kielégítésén túl az étrend képes a szervezet különféle funkcióit modulálni, és káros vagy kedvező szerepet gyakorol bizonyos betegségek kialakulásában. „A humán táplálkozástudomány egyik izgalmas elmélete, hogy bizonyos élelmiszerek és azok összetevői javíthatják a fizikai vagy szellemi teljesítményt vagy csökkenthetik a betegség kockázatát" – fejtette ki Surai professzor.

Dr. Patrick O`Mahony, Írország Élelmiszerbiztonsági Hatóságának vezető szakértője megadta az élelmiszer Európai Unió általi definícióját, bemutatta a termékcímkézés szigorú szabályozását és a funkcionális/új élelmiszerek egyes kategóriáit, így a mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló vagy azokból izolált GMO-t tartalmazó vagy ilyen GMO-mentes termékeket, valamint bizonyos gyártási eljárásokat.

Löw Laura, a világ egyik legnagyobb hipermarket lánca, a Tesco Global márkamenedzsere előadásában bemutatta a Tesco Európában nagy sikert elért különleges saját márkáját.

Pálinkás Krisztián, az Alltech Inc. kelet-európai marketing menedzsere felhívta a termelők figyelmét a funkcionális élelmiszer ágazatban rejlő lehetőségek marketing vonatkozásaira. Pálinkás úr kiemelte a márka (brand) jelentőségét a mezőgazdaságban, létfontosságúnak nevezve azt az ágazatban működő vállalatok túléléséhez a mára telített tömegcikk piacokon.

„A baromfi- és sertéstartók, valamint a tejipar szereplői is egyre inkább érdeklődnek az iránt, hogy a funkcionális élelmiszertermékekkel egészítsék ki termékpalettájukat. Közép-Kelet Európa, így Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Magyarország vagy akár Oroszország jó példája annak, hogy helyi vállalatok szelénnel dúsított tojást, csirkemellet, combot, és sertéshúst termelnek és értékesítenek" – foglalta össze a konferencia legfőbb üzenetét Aidan Connolly, az Alltech Inc. alelnöke. Az Alltech ennek megfelelő szerepet vállal ezen vállalatok szerves szelénnel történő ellátásában. „Semmi kétségünk afelől, hogy az Alltech számára ez a legjobb időpont arra, hogy ennek az iparágnak az elsőszámú kezdeményezője legyen" – fűzte hozzá az alelnök, akinek meggyőződése az Alltech célkitűzésének sikere, miszerint a vállalat neve hamarosan szervesen kapcsolódik a szelénnel dúsított funkcionális élelmiszer kifejezéssel.

A rendezvényre a következő országok delegáltak résztvevőket: Belgium, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Észtország, Olaszország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

(FM)