MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kitekintés a nagyvilágba: gabonapiacok

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Brazília

A 2004-es évben elért rekordot követően Brazília gabona exportja várhatóan az elmúlt 5 év legalacsonyabb szintjére esik vissza.

A kukorica export melyet korábban a rekord termés miatt erőltettek jelenleg jelentősen visszaesik, részben az aszály sújtotta termés miatt, részben a jelentősen megnőtt belföldi felhasználás miatt. A csökkenő kínálat és emelkedő árak gyakorlatilag versenyképtelenné tették a brazil exportot a világpiacon. A belső kereslet gyors növekedése, melyet a baromfi és sertés szektorok takarmány igényének növekedése generált, meghaladta a termés menynyiségét és ezzel jelentős kukorica importot tesz szükségessé. Brazília történelme, mint kukorica exportőr országé akár véget is érhet, ha a belföldi termelés nem képes lépést tartani a belföldi igény növekedésével.

A búza export is eltűnt gyakorlatilag az idei évben mivel az árak nem voltak versenyképesek a Mediterráneumban különösen a Fekete-tenger környéki nagybani szállítók közepes és alacsony minőségű készleteivel szemben. A tavalyi év közel 400.000 tonnás cirok exportja feltehetően egyszeri alkalom volt, mivel az EU-25-ök igénye várhatóan visszatér a korábbi alacsony szintre. A Brazíliából számított szállítási költségnek a tömegáruk értékéhez viszonyított magas aránya miatt a jövőbe kicsi az esélye a búza vagy cirok exportjának Brazíliából.

Argentína

Argentína exportja rekord szintet ért el

Az elmúlt hónapok igen nagy eladásai és szállításai miatt a 2004/05-ös szezon argentin eladása várhatóan rekord szintet ér el (12 milliót tonna, közel 0,5 millió tonna növekedés 2003/04-hez képest). Ugyanakkor a szállítások meglehetősen szezonális jellegűek, mivel a kukorica és a szója betakarítás előtt a raktárak és szállítási kapacitások felszabadítása a cél. Ennek eredményeként az exportra szánt felesleg jelentős része a betakarítást követően gyorsan került eladásra még November és December folyamán. Várhatóan csak a Brazíliába irányuló búza export marad meg a következő 7 hónapra, amíg az új termést betakarítják.

EU-25

Az EU exporttámogatások csökkentek

Március folyamán az EU export támogatásai 4 EURO/tonna alá csökkentek (korábban 10 EURO/tonna volt) és kevesebb mint 350.000 tonna exportját támogatták (az előző hónapba ez 1.200.000 tonna volt). Mivel a Mediterráneumba történő szállítások késői szezonjában várhatóan kevés búza exportjára kerülhet csak sor, így várhatóan nagy mennyiségű búza kerül intervencióra, a tavalyi zárókészletek emiatt várhatóan megduplázódnak (több mint 21 millió tonna az előző szezon 9,5 millió tonnájához képest). A teljes export várhatóan 13,5 millió tonna lesz, ami közel 2,5 millió tonnával haladja meg az előző szezont.

P.S.