MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2005-05
2005
2005-05

MezőHír :: 2005-05

Április nem tréfált

A mezőgazdaság ügyeit nézve elmondhatjuk, hogy nem túl tréfásra sikeredett az idei április. Egyrészt a csapadékos időjárás késleltette a szántóvetők ténykedését, másrészt a demonstrációt túlélt agrárminiszternek most a saját főnöke mutatta fel a piros lapot.

Távol Afrikától

„Az angolok mondják, létezik egy betegség, az „Afrika-kór” – ha egyszer láttad Afrikát, mindörökké visszavágyódsz a földjére.” Szóról szóra ez történt dr. Kiss Gabriellával, aki munkáját tekintve egy világcég, a Pfizer Animal Health hazai leányvállalatának oszlopos tagja, életének egy másik síkján pedig Afrika rabja, szerelmese. – Egy hajtós napon, a modern irodaház tárgyalótermeinek egyikében beszélgetünk (régebbi ismeretségünk okán tegeződve) munkáról, utazásról, s hogy mi helyünk a világban…

A minőségi búzatermesztés jövője a nemesítő szem...

Az elmúlt év nagy gabonatermése, a drasztikusan lecsökkent állatlétszám, valamint a döcögve működő intervenciós felvásárlás súlyos értékesítési és készletezési gondokat vetett fel a magyar gabonatermelők körében.

Védekezés az őszi búza betegségei ellen

A jó minőségű termés betakarításának egyik feltétele a betegségek elleni megfelelő védekezés.

A biotechnológiai úton módosított növények orszá...

1996 óta a genetikailag módosított növények (GMO) termőterülete folyamatosan növekszik.

Napraforgó vagy kukorica, kukorica vagy naprafor...

A jól telelő kalászosok és a repce tavasszal szakmai szempontból csak részben nyugtatta meg a növénytermesztőket.

A napraforgó betegségei és kártevői elleni védek...

A napraforgó sikeres termesztését különböző kórokozók és kártevők veszélyeztetik. A termesztés folyamán elkövetett hibák, pl. sűrű vetés, gyomos tábla, ötéves vetésforgó be nem tartása, rossz elővetemény-választás, stb. a betegségek fokozott mértékű fellépésével jár.

Kukoricaállomány-kezelés, tartamhatással

A száraz tavaszi időjárás és a gyomviszonyok megváltozása miatt az utóbbi években a kukorica-gyomirtásban előtérbe kerültek az állománykezelések.

Kukoricabogár „Altató”

Első megközelítésre talán kissé bizarrnak tűnik egy szakcikket ilyen címmel elkezdeni, de aki veszi a fáradtságot, hogy végigolvassa ezt az írást, megérti az aktualitását.

Madáreleség-termelés, mint alternatíva

Hátránnyal indult az idei növénytermesztési szezon, részben a csak akadozva érkező anyagi segítség – a gazdákat megillető jogos támogatások –, részben a későbbi kitavaszodás miatt.

Biofit – a díjnyertes termékcsalád

A Hódmezővásárhelyen megrendezett I. MezőGazda Expón az olvasók számára nem ismeretlen Biofit termékcsaládot is a díjazottak között találhattuk. Az elismerés apropóján beszélgettünk a forgalmazó cég tulajdonosaival.

Sajtótájékoztató Bukarestben: 140 éves a BASF

A közelmúltban Bukarestben rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón megismerhettük egyrészt a BASF múltját, terveit, másrészt az EU-csatlakozás előtt álló Románia integrációval kapcsolatos várakozásait. Alábbi cikkünkben az elhangzott információk közül válogattunk Olvasóink számára.

A minőségi gyümölcstermesztés helyzete és fejles...

A gyümölcsök nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az emberi táplálkozásban, az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában. Friss és feldolgozott formában való fogyasztásuk növelése alapvető cél.

Fóliatakarásos talajművelés a kertészeti termesz...

A hazai talajművelési kultúra hanyatlása, a termőterületeken jelentkező talajdegradációs folyamatok (erózió, defláció, talajszerkezet-leromlás) fokozott érvényesülése és a talaj állapotát javító művelési beavatkozások – többnyire ökonómiai megfontolásból történő – elhagyása egyre sürgetőbbé teszi a talajművelési gyakorlat ökológiai szemléletű átgondolását.

Szálastakarmány-betakarítás a Kvernelanddal

A Kverneland csoporthoz tartozó Vicon és Taarup márkanevek a megbízhatóságot, a kiváló munkavégzést és a költséghatékonyságot jelentik a nyugat-európai gazdálkodók számára.

Különlegesen kíméletes és energiatakarékos gabon...

A gabonaszárítók piacán teljesen egyedi UNIKUMNAK számítanak a C.f.c.a.i. francia konszern LAW SBC-E típusjelzésű, különleges hővisszavezetésű, kettős hőmérsékletű aknás, illetve a „SATIG” márkajelzésű, ugyancsak kettős hőmérsékletű, sőt, kétlépcsős, nagy teljesítményű szárítói (40 tonna/óra szárítómodulonként!).

Új iparág született!

Magyarországon évente fejenként nagyjából 170 liter üdítőitalt és ásványvizet fogyasztunk. A korszerű táplálkozási szokások terjedésével párhuzamosan stagnál vagy csökken a „cukros vizek” piaca, miközben egyre több, az egészségmegőrzésben is szerepet játszó ásványvizet, valamint 100%-os zöldség- és gyümölcslevet fogyasztunk.

KWA szárítótelep Enyingen

A közelmúltban tartott nyílt napot a KWA Kft. Enyingen, a Mezőhír hasábjain korábban már a gazdaportré alanyként megismert Mikó Ferenc gazdaságában.

Mezőgazdasági járművek fékberendezései I.

Sokan nem is gondolnak arra, talán csak az utolsó pillanatban, hogy járművükkel biztonságosan kell megállni. A jármű fékberendezéseket, ill. azok működését viszonylag nem nehéz megismerni, hibáikat kijavítani. Jelen sorozatunkkal ehhez kívánunk segítséget adni. Törekszünk a lehető legjobb ismereteket átadni, de külön felmerülő kérdésekre is szívesen adunk választ.

Múlt, jelen és jövő

A MEGÚJULT VF-VENIERI 763B DERÉKCSUKLÓS HOMLOKRAKODÓ

A gépész trágyából is tud pénzt csinálni…

Mostani gazdaportrénk főszereplője Aszódon született, édesapja vasutas, édesanyja háztartásbeli volt. Bagyin Pál mégis úgy fogalmaz, hogy félparaszti családból származik, hiszen a megélhetéshez kevés volt az egy kereset, kicsiben muszáj volt gazdálkodni.

Tendenciák a magyar borpiacon

Egy évvel Magyarország EU-csatlakozása után érdemes számvetést készítenünk arról, hogy hogyan alakul a magyar borpiac, és milyenek a magyar bor piacra jutási esélyei.

Két dózis egy helyen: Systhane* 12E + Kristály I...

A szőlőlisztharmat elleni védekezés évről évre folyamatos kihívást jelent a szőlőtermesztők számára.

Tanácskozás és borverseny a Syngenta szervezéséb...

A Syngenta Kft. negyedik alkalommal szervezte meg lassan már hagyományosnak mondható rendezvényét, az Országos Szőlész-borász Találkozót. Az idén március elején, Budapesten sorra kerülő esemény vendégei fontos szakmai előadásokon vehettek részt, amelyek az élelmiszerbiztonságtól a növényvédelemmel kapcsolatos aktuális tennivalókig átfogó képet adtak az ágazat helyzetéről. A tanácskozás befejezését követően a korábban meghirdetett borverseny eredményhirdetése tette a rendezvényt még emlékezetesebbé.

A szőlő fenntartó trágyázása

A szőlőültetvény termőerejének eredményes növelése a környezeti és technikai viszonyok adta lehetőségek felső határáig, majd ezen a szinten való tartása csak úgy lehetséges, ha a talaj felvehetőtápanyag-készletét a növény igényeinek megfelelő mennyiségben és arányban folyamatosan fenntartjuk.

Hódmezővásárhelyen találkozott a szakma

Április 22-24. között Hódmezővásárhelyen rendezték meg a XII. Alföldi Állattenyésztési Kiállítás és Vásárt, amelyet idén először az I. Mezőgazda Expo Növénytermesztési Kiállítás tett rangosabbá. A több tízezer látogatót megmozgató rendezvény méltán vívta ki a szakma elismerését.

A briard

Amilyen lelkesen vesz részt a különböző feladatok megoldásában, úgy árasztja el viharos ragaszkodásával a gazdáját és családját.

Google