MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Aktuális pályázati felhívások és hitelfelvételi lehetőségek

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívása

Termelésből kivont termőföld pótlása, a termőföld rendeltetésszerű hasznosítása, valamint a mezőgazdasági termőterület csökkenésének mérséklése érdekében

Beadási határidő: 2005. május 31.

I. A pályázat útján igényelhető támogatások céljai

a) gyepterületek művelésiág-változást nem eredményező hasznosításra való alkalmassá tétele;

b) a birtokösszevonási célú önkéntes földcserék lebonyolításának elősegítése;

c) engedéllyel selejtezésre kerülő ültetvények (szőlő, gyümölcsös) felszámolása;

d) az erdő és fásított terület művelési ágú területek közötti utakat kivéve, a termőföldek megközelítését szolgáló, nem szilárd burkolatú utak és hozzájuk kapcsolódó vízelvezető árkok működőképességének – felújításnak nem minősülő – fenntartása. A pályázati felhívás alkalmazásában nem minősül szilárd burkolatú útnak a legfeljebb tíz centiméter vastagságú kőzúzalék borítással rendelkező út.

II. A pályázat benyújtására jogosultak

A 1. pont a), b) és c) alpontjaiban meghatározott célokra pályázhat minden termőföldtulajdonnal rendelkező vagy termőföldet használó, mezőgazdasági termelést folytató jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező /gazdasági/ társaság és gazdálkodó magánszemély, aki a földhasználati nyilvántartásban szerepel.

Az 1. pont d) alpontja szerinti, utak és hozzájuk kapcsolódó árkok működőképességének fenntartására irányuló pályázatot csak az út tulajdonosa vagy kezelője, illetve az általa megbízott személy nyújthatja be. Az erre a célra benyújtott pályázathoz mellékelni kell legalább három, a munkák költségeire vonatkozó árajánlatot.

Önkéntes földcsere támogatására irányuló pályázat csak valamennyi cserével érintett földtulajdonos közös pályázataként nyújtható be.

A föld bérlője /használója/ által benyújtott pályázathoz mellékelni kell a föld tulajdonosának írásbeli egyetértő nyilatkozatát.

III. A pályázat benyújtásának határideje: 2005. május 31.

IV. A pályázat benyújtásának helye

A pályázatokat 5 példányban a területileg illetékes megyei/fővárosi földhivatalnál (továbbiakban: földhivatal) kell benyújtani.

VI. A pályázat benyújtásának formai és tartalmi követelményei

Egy pályázatban a támogatási célok közül egyszerre több nem jelölhető meg. Ha a pályázó több cél alapján is igényel támogatást, azt célonként külön pályázatban kell benyújtani.

VI. A támogatás módja és mértéke

A támogatás módja: a munkák elvégzését követően kifizetésre kerülő, visszafizetési kötelezettség nélküli, végleges juttatás.

A támogatás mértéke nem haladhatja meg a munkák közvetlen, áfa nélküli önköltségének 40 százalékát.

A pályázatban vállalt munkák költségei között a pályázat elkészítésével kapcsolatos költségek is elszámolhatók.

VII. A pályázat elbírálásának rendje

A hiányosan, vagy hibásan benyújtott pályázatokat a földhivatalok határidő megjelölésével kijavításra, illetőleg hiánypótlásra visszaküldik.

A benyújtott pályázatokat – az adatok ellenőrzése és helyességük igazolásával együtt – a földhivatalok szakvélemény kíséretében 2005. június 30-ig rangsorolva továbbítják a minisztériumhoz.

A minisztériumhoz beérkezett pályázatokat a Földvédelmi Bíráló Bizottság vizsgálja felül. A Bizottság öt tagból áll, véleményező, döntés-előkészítő és javaslattételi joggal rendelkezik.

A pályázatok elbírálásáról a minisztérium – a Bizottság javaslatának mérlegelésével – legkésőbb 2005. július 31-ig dönt.

A pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik a kivitelezés során kitermelésre kerülő anyagok értékesítéséről gondoskodnak, és az ebből származó bevételekkel – a pályázat költségvetésében – költségcsökkentő tényezőként számolnak.

VIII. A pályázatok elbírálásának közlése

A pályázat elfogadása esetén a minisztérium az odaítélt támogatásról kifizetést engedélyező okiratot állít ki, amelyet megküld a földhivatalnak. A földhivatal a kifizetést engedélyező okirat alapján a pályázóval támogatási szerződést /továbbiakban: szerződés/ köt. Nem veheti igénybe a támogatást az a pályázó, aki a földhivatal szerződéskötésről szóló kiértesítésének kézhezvételét követő 30 napon belül a támogatási szerződést nem köti meg.

IX. Az elnyert támogatás kifizetésének rendje

A támogatás teljes összegének kifizetésére csak a szerződésben rögzített munkák teljesítését követően, a földhivatal igazolása alapján kerülhet sor. Az átvételről szóló igazolást a földhivatal küldi meg a minisztériumnak. Ennek alapján a minisztérium intézkedik a támogatás összegének a pályázó által megjelölt számlára történő átutalására.

X. A pályázatban vállalt munkák teljesítésének ellenőrzése, a juttatott támogatás elszámolásának rendje

A munkák végrehajtását a minisztérium és a földhivatalok szükség szerint, folyamatosan ellenőrzik. Ennek érdekében a pályázó köteles:

– a munkák megkezdését a földhivatalnak bejelenteni;

– az ellenőrzések alkalmával az ellenőrzéshez szükséges iratokat és számlákat a minisztérium és a földhivatal kérésének megfelelően rendelkezésre bocsátani.

A munkák befejezését a pályázó köteles a szerződésben foglalt határidő lejártát megelőzően a földhivatalnak írásban bejelenteni. A bejelentéshez mellékelni kell az elvégzett munkákról, illetőleg azok költségeiről készített részletes kimutatást, valamint a költségeket igazoló számlák másolatát. A munkák befejezésének bejelentését követően a földhivatal helyszíni szemlét tart, amelyre a pályázót meghívja. Ennek során átvételi jegyzőkönyvet vesz fel, amelyben rögzíti a teljesítés mértékét és szükség esetén a földminősítés eredményét, majd ennek minisztériumhoz történő megküldésével kezdeményezi a támogatás kifizetését.

Az odaítélt támogatás teljes összegének kifizetésére csak a szerződésben rögzített munkák maradéktalan teljesítése esetén kerülhet sor. Részteljesítés esetén – az átvételről szóló jegyzőkönyvben foglaltak és a földhivatal javaslatának figyelembevételével – a minisztérium dönt a kifizethető támogatás mértékéről.

Részben teljesítettnek kell tekinteni a vállalt kötelezettséget, ha az elvégzett munkák a támogatási szerződésben foglaltaknál kisebb területen valósultak meg.

Eredménytelennek minősül a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítése, ha

– a munkák egy részét elvégezték, de az elérni kívánt cél csak részben valósult meg;

– a teljesítési határidő lejártáig a munkák elvégzését nem jelentették be.

Az eredménytelennek minősülő teljesítésről a földhivatal a jegyzőkönyv felvételét, illetőleg a teljesítési határidő lejártát követően értesíti a minisztériumot.

A szerződésben foglalt határidő lejártát megelőzően egy alkalommal határidő-módosítási kérelem nyújtható be, amelyről a földhivatal dönt. A pályázatban vállalt munkák elvégzésének legvégső határideje 2006. április 30.

A munkák teljesítése bejelentésének elmulasztása esetén, illetőleg határidő-módosítási kérelem hiányában a minisztérium a szerződésben foglalt határidő lejártát követően a munkákat nem teljesítettnek tekinti.

Jogosulatlanul felvett támogatásnak minősül, ha a pályázó a pályázatban szereplő ingatlanok pályázat szerinti célnak megfelelő művelési ágát 5 éven belül megváltoztatja. A jogosulatlanul igénybe vett támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeres mértékének megfelelő kamattal növelve vissza kell fizetni. A visszafizetésről a minisztérium az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint határoz.

A teljes pályázati csomag letölthető a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjáról: www.fvm.hu

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívása Birtok-összevonási célú termőföldvásárlásokelősegítésére

Beadási határidő: legkésőbb 2005. szeptember 30.

I. A támogatás elnyerésének feltételei

Támogatásban az a termőföldvásárlás részesíthető, amelynek tárgya

• az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, erdő vagy fásított terület művelési ágban van nyilvántartva;

• a vevőnek legalább egy éve meglévő tulajdonával azonos vagy – a település határától függetlenül – ahhoz csatlakozó dűlőben van, illetőleg erdő esetében a meglévővel azonos településen fekszik vagy a már meglévő erdőnek az erdőterv szerinti része vagy ahhoz csatlakozik;

• nem részarányként („termelőszövetkezeti különlapon”) van nyilvántartva.

Feltétele továbbá a támogathatóságnak, hogy

• a vevőnek már legalább egy hektár,

• szőlő és gyümölcsös művelési ágú termőföldből legalább 5000 m2 nagyságú termőföldtulajdona van a vásárolt földdel azonos vagy – a település határától függetlenül – ahhoz csatlakozó dűlőben;

• a meglévő és a támogatással megszerzett termőföldterületének együttes nagysága

– erdő esetén a 6 hektárt,

– szőlő és gyümölcsös művelési ágú termőföld esetében a 2 hektárt,

– egyéb művelési ágú termőföld esetén pedig a 210 aranykoronát meghaladja.

A vevő kötelezettséget vállaljon arra, hogy a támogatással tulajdonul megszerzett termőföldet a támogatás folyósításától számított öt éven belül nem idegeníti el, más célra nem használja fel, és a művelési ágának megfelelő tényleges mező-, illetőleg erdőgazdasági termeléssel saját maga hasznosítja;

• a pályázó vállalkozása megfeleljen a gazdasági életképesség kritériumainak;

• vállalja, hogy a termőföldszerzéssel megvalósult fejlesztés megfelel a minimális környezetvédelmi előírásoknak, és követi a külön jogszabály szerinti helyes gazdálkodási gyakorlatot;

• a vevő meglévő és támogatással megszerzett termőföldterületének együttes nagysága a 300 hektárt ne haladja meg.

II. A támogatás mértéke

A támogatás mértéke az adásvételi szerződésben kikötött vételárnak legfeljebb 20 százaléka, de pályázatonként maximum hárommillió forint.

III. A pályázat benyújtására jogosultak

Pályázhatnak azok a nyilvántartásba vett magánszemélyek és gazdálkodók, akik:

• mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozói, illetőleg őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, vagy az erdészeti hatóság által nyilvántartásba vett egyéni erdőgazdálkodónak minősülnek, vagy

• mezőgazdasági, erdőgazdasági, vadgazdasági, illetve halászati tevékenységet folytató jogi személynek tagjai, vagy tulajdonosai, vagy

• nyilvántartásba vett családi gazdaság tagjai.

IV. A pályázat benyújtásának határideje

A pályázatot legkésőbb 2005. szeptember 30-ig, de minden esetben az adásvételi szerződés keltétől számított 90 napon belül kell a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térképészeti Főosztályához benyújtani (1055 Budapest, Kossuth tér 11.).

A pályázatokat egy példányban kell benyújtani, a kötelezettségvállaló nyilatkozatból azonban két eredeti példányt kell csatolni.

V. A pályázatot a pályázati felhívás melléklete szerinti formában, az útmutató alapján kell elkészíteni.

VI. A pályázat elbírálásának rendje

A pályázatok a benyújtást követő 60 napon belül, de legkésőbb 2005. november 30-ig kerülnek elbírálásra.

A pályázókat pályázatuk elfogadásáról, illetőleg elutasításáról a minisztérium a döntést követő 30 napon belül értesíti, s egyidejűleg gondoskodik az odaítélt támogatás Magyar Államkincstáron keresztül történő folyósításáról, illetőleg intézkedik a földhivatal felé a tehermentes ingatlanra, az öt évre szóló elidegenítési és terhelési tilalomnak az ingatlan-nyilvántartásba első ranghelyre történő bejegyzéséről.

VII. A támogatás rendeltetéstől eltérő felhasználása és annak következményei

Jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül, ha a pályázó tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba nem kerül bejegyzésre, illetve, ha a pályázathoz csatolt, a támogatás előfeltételéül előírt kötelezettségvállaló nyilatkozatokban foglaltakat megszegi, vagy ha a minisztérium az elidegenítési és terhelési tilalom első ranghelyi bejegyzését nem tudja érvényesíteni.

A jogosulatlanul igénybe vett támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeres mértékének megfelelő kamattal növelve vissza kell fizetni. A visszafizetésről a minisztérium az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint határoz.

A teljes pályázati csomag letölthető a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjáról: www.fvm.hu

39/2005. (III. 10.) Korm.rendelet az Agrár Fejlesztési Hitelprogram szabályozásáról

Fogalmak

E rendelet alkalmazásában:

a) mezőgazdasági tevékenységet folytató kis- és középvállalkozás: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvényben foglalt feltételeknek megfelelő, az EK-szerződés I. mellékletében felsorolt termékek előállításával foglalkozó vállalkozások, ideértve a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybevételének feltételeiről szóló 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 1.§ g)-j) pontjaiban meghatározott szervezeteket (a továbbiakban együttesen: mezőgazdasági KKV);

b) fiatal mezőgazdasági termelő: az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciaalapból (EMOGA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról, valamint egyes rendeletek módosításáról, illetve hatályon kívül helyezéséről szóló 1999. május 17-i 1257/1999/EK tanácsi rendelet 8. cikkében foglalt feltételeknek megfelelő termelő;

c) mezőgazdasági csoportmentességi rendelet: a Bizottság 2003. december 23-i, az EK-szerződés 87. és 88. cikkének a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és értékesítésével foglalkozó kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásokra történő alkalmazásáról szóló 1/2004/EK-rendelet;

d) támogatástartalom: a kedvezményezett számára nyújtott állami támogatás forint fizetőeszközben számolt támogatási egyenértékese;

e) támogatási intenzitás: a támogatástartalom és az elszámolható költségek jelenértékének hányadosa, százalékos formában kifejezve;

f) hitelintézet: a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 5.§-ában meghatározott pénzügyi intézmény;

g) támogatást nyújtó szerv: e program esetében a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (a továbbiakban: MFB Rt.), illetve kezességvállalás esetén a kezességvállaló intézmények (Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, Hitelgarancia Rt.);

h) hitelprogram: az MFB Rt. által biztosított forrás terhére működtetett Agrár Fejlesztési Hitelprogram, amelybe az MFB Rt. által közzétett külön közleményben meghatározott hitelintézetek útján lehet bekapcsolódni;

i) minisztérium: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium;

j) saját termelésű termékek feldolgozása: saját feldolgozásnak minősül, amennyiben legalább 50%-os arányban saját előállítású anyag kerül feldolgozásra oly módon, hogy az EK-szerződés I. mellékletében felsorolt termékek felhasználásával ugyanott felsorolt termékek keletkeznek.

Hitelfelvételre jogosultak köre

A hitelprogram keretében hitelfelvételre jogosultak a 141/2003. (IX. 9.) Korm.rendelet szerint nyilvántartásba vett mezőgazdasági KKV-k.

A hitel felvételéhez kapcsolódó célok

• a mezőgazdasági termékek tárolását, a termelés fejlesztését szolgáló beruházások (különösen az állattenyésztést, növénytermesztést és kertészetet szolgáló építési beruházások, új erő- és munkagép, technológiai és informatikai fejlesztések, ültetvénytelepítési, öntözési, valamint meliorációs beruházások) – beleértve a Nemzeti Fejlesztési Terv Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: AVOP), valamint a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (a továbbiakban: NVT) céljait is – továbbá a meglévő létesítmények korszerűsítése,

• a mezőgazdasági termelők által megvalósítandó, a saját termelésű termékek feldolgozását, forgalmazását célzó beruházások (kivéve a tejet és a tejtermékeket utánzó vagy helyettesítő termékek, illetve a cukorágazatban végzett feldolgozási és forgalmazási tevékenységek),

• a fiatal mezőgazdasági termelők tevékenységének megkezdéséhez szükséges beruházások céljaira használhatók fel.

A hitelprogram keretében felvett hitelekhez kezességvállaló intézmények által nyújtott kezességvállalás is kapcsolható.

A hitelprogram keretében felvett hitel összege és kamata

• összege pályázónként legalább 5 millió forint; a 3.§ (1.) bekezdés a) pontjában meghatározott hitelcél esetén legfeljebb 400 millió forint, az 1.§ a) pont hatálya alá tartozó, a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybevételének feltételeiről szóló 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 1.§-ában meghatározott termelői szerveződések esetében 750 millió forint; a 3.§ (1) bekezdés b) pontjában meghatározott hitelcél esetén legfeljebb 300 millió forint; a 3.§ (1.) bekezdés c) pontjában meghatározott hitelcél esetén legfeljebb 50 millió forint, futamideje legfeljebb 15 év lehet, legfeljebb kétéves tőketörlesztési türelmi idő biztosításával,

• kamata nem haladhatja meg a mindenkori kamatmegállapítás időpontjában érvényes háromhavi EURIBOR plusz legfeljebb 4 százalékpontot,

• nyújtása forintban történik.

A hitelszerződés alapján a hitelintézet a kamaton kívül az üzletszabályzatának megfelelő rendelkezésretartási jutalékot, késedelmi kamatot és a követelés érvényesítésével kapcsolatos költségeket számolhatja fel.

A hitelkérelem benyújtásának határideje és helye

A hitelprogram keretében folyósított hitelekre a hitelkérelmeket folyamatosan lehet benyújtani a hitelprogramban részt vevő hitelintézetekhez, az igénybevétel részletes feltételeit tartalmazó MFB Rt. által kiadott termékleírásban közzétett feltételek szerint. A hitelintézetek a hitelkérelmeket folyamatosan bírálják el.

A hitelintézetek csak olyan hitelkérelmeket fogadhatnak be, amelyeket a beruházás helye szerint területileg illetékes Földművelésügyi Hivatal előzetesen nyilvántartásba vett, és ezt a tényt, valamint a hitelcéloknak való megfelelést a beérkezést követő 15 napon belül a hitelkérelmen igazolja.

A mezőgazdasági csoportmentességi rendeletben foglalt feltételek betartására vonatkozóan az MFB Rt. a hitelek folyósításában közreműködő hitelintézetek útján a kedvezményezettől nyilatkozatot kér.

Egyéb rendelkezések

Amennyiben az igénylő a hitelt az NVT-hez vagy befogadó nyilatkozatot még nem kapott AVOP-pályázathoz kívánja felhasználni, a támogatástartalom igazolást bemutatja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (a továbbiakban: MVH). Az MVH a támogatástartalmat beleszámítja az adott programban meghatározott támogatási intenzitásba.

Amennyiben a hitel AVOP-pályázathoz kapcsolódik, az MVH a támogatástartalom igazolás alapján biztosítja, hogy az ugyanazon támogatási jogcímre az AVOP-ban és a mezőgazdasági csoportmentességi rendeletben meghatározott bruttó támogatási intenzitás értékek közül az alacsonyabb érték kerüljön betartásra.

A hitelprogram keretében folyósított hitelek igénybevételének részletes feltételeit az MFB Rt. által közzétett termékleírások tartalmazzák, amely elérhető a Magyar Fejlesztési Bank Rt. címén. www.mfb.hu.

Bak G.