MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Védekezés az őszi búza betegségei ellen

A jó minőségű termés betakarításának egyik feltétele a betegségek elleni megfelelő védekezés.

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A búzánál több súlyos gondot okozó megbetegedés fordul elő. A 90-es évek közepéig a lisztharmat volt a legelterjedtebb, azóta a lényegesen nehezebben leküzdhető helmintospóriumos és szeptóriás levélfoltosság vált tömegessé. A vörös rozsda is jelentős károkat okozott az utóbbi években. A kalászfuzáriózis ellen szintén elengedhetetlen a védekezés.

Az üszöggombák okozta betegségek kialakulását csávázással előzhetjük meg. A szártőbetegségeket okozó gombák ellen agrotechnikai védelem lehetséges (monokultúra kerülése, jó elővetemény-kiválasztás). A levelek megbetegedését több kórokozó váltja ki, különböző tüneteket okozva. A lisztharmat a levélen fehér színű bevonatot képez. Az utóbbi években ritkán okozott jelentős kárt, de az enyhe tél és az erőteljes bokrosodás, valamint a párás, meleg tavasz miatt várható a tünetek fokozott fellépése. A bokrosodás végén, a szárbaindulás kezdetén szükség lehet egy korai lisztharmat elleni védekezésre. A betegség ellen sok nagy hatékonyságú szer engedélyezett, de ekkor valamelyik kén hatóanyagú készítmény ajánlható.

A levél száradását okozó kórokozók közül a búza helminthospóriumos levélfoltossága és a szeptóriás levélfoltosság a legjelentősebb. A helminthospóriumos levélfoltosság elsődleges fertőzésének hatására áprilisban az alsó leveleken barna színű foltok jelennek meg. Később, a másodlagos fertőzés során kialakult tünetek jellegzetesek: a levélen sötétbarna folt, amely körül a gomba mérgező anyagai miatt sárga gyűrű látható. A betegség végső stádiumában a levelek a csúcstól kiindulva elszáradnak. A kalászon a tünetek ritkán jelennek meg.

Hasonló tüneteket láthatók a szeptóriás betegség esetén is, de a két kórokozó megfelelő eszközök segítségével jól elkülöníthető. Nedves, 20 C° feletti hőmérséklet esetén a kórokozók járványt okozhatnak, ami komoly termésveszteséggel jár. A kórokozók ellen két védekezéssel tudunk jó védőhatást elérni. Az első kezelést a szárbaindulás és a kétnóduszos állapot között, de legkésőbb a zászlós levél megjelenéséig, a másodikat kalászhányás végén, a virágzás kezdetén végezzük el!

A rozsdabetegségek közül a szárrozsda, a vörösrozsda és a sárgarozsda jelentős. A leveleken különböző színű gombatelepek láthatók. A rozsdagombák terjedése rendkívül gyors. A zászlós levelet (a legfelső levél) már korán, a tejes érés kezdetén teljesen leszáríthatják, jelentős termésveszteséget okozva. A kezeletlen állományban nagyon nagy károkat okozhat. A védekezésre sok engedélyezett készítmény áll rendelkezésre.

A lisztharmat és a rozsdák ellen a modern szerek 4-6 hétig is védelmet adnak.

A kalászbetegségek közül legfontosabb a kalászfuzáriózis és a szeptóriás pelyvafoltosság. A kalászfuzáriózis járványos fellépését az időjárás nagymértékben befolyásolja. A virágzáskor párás, esős, meleg idő kedvez a fertőzésnek. A kórokozó a magot fertőzi, amelyekben mérgező anyagot termel, ami állatra, emberre egyaránt veszélyes. Fontos minőségi követelmény a fuzáriumtól mentes búza előállítása, emiatt elengedhetetlen az ellene való védekezés a virágzás kezdetén. A fuzárium ellen engedélyezett szerek hatástartama 1-2 hét. Néhány közülük kuratív hatással is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy néhány napos fertőzést még képes megállítani.

Összefoglalva; – az őszi búza betegségei évjáratonként, az időjárástól függően különböző mértékben lépnek fel. Az ellenük való védekezést eszerint kell alakítani. Legjobb a kétszeri kezelés. Az elsőt a szárbaindulás és a kétnóduszos állapot között, de legkésőbb a zászlós levél megjelenéséig, a másodikat kalászhányás végén, a virágzás kezdetén, a kalász védelme érdekében végezzük el! Amennyiben korai tünetek nem jelennek meg, és csak egy kezelést hajtunk végre, azt a virágzás kezdetére időzítsük, és hosszú hatástartamú szert használjunk!

A védekezéskor fontos tényező az időzítés. Permetezésünk lehetőleg mindig megelőző legyen kalászfuzáriózis ellen, a levélbetegségeknél pedig legkésőbb a korai tünetek megjelenésekor végezzük el! A hatékonyságot növeli, ha a permetlét apró cseppekben juttatjuk ki, és minél nagyobb permetlé-borítottságot érünk el.

A felhasználható készítmények közül ki lehet választani az adott területen fellépő kórokozók elleni és az anyagi lehetőségeknek is megfelelő készítményt. A táblázat a megfelelő döntés meghozásában segít. A jó minőségű és nagy mennyiségű termés betakarítását csak akkor várhatjuk, ha az őszi búzát megvédtük a támadó kórokozóktól.

Szabó Tibor