MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A napraforgóban is a legjobb a megelőző védekezés

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Mi várható 2005-ben?

A különböző kórokozók számára más-más feltételek eredményeznek optimális körülményeket, ezért évről évre változhat, hogy melyik kórokozó jelenti a legnagyobb veszélyt a napraforgóban. Az elmúlt években a fehérpenészes szártő-, szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) és a diaportés szár- és tányérkorhadás (Diaporthe helianthi/anamorf alak: Phomopsis helianthi) okozta a legnagyobb károkat. Felléphet még a Rhizopus sp., a Botrytis cinerea, az Alternaria helianthi, a Phoma macdonaldii, a Macrophomina phaseolina, stb. is. A napraforgó kórokozói közül több is képes olyan enzimeket termelni, amelyek lebontják a cellulózt, a lignint, roncsolják a szilárdító rostokat is, ezért a levél vagy a szár teljesen egészséges epidermiszén keresztül is képesek behatolni.

A szár- és tányérbetegségek gyakran együtt lépnek fel, és súlyos termésveszteséget, akár az állomány teljes összeomlását is okozhatják.

Olyan gombaölő szerre van tehát szükség, amelyik a lehető legtöbb kórokozó ellen a maximális védelmet nyújtja.

Hosszú lappangási idő

A szürkerothadás a tenyészidő folyamán bármikor megfertőzheti a növényt, a Sclerotinia a szárat akár néhány lombleveles korban megtámadhatja, de kedvező vízellátás esetén a növények hosszú ideig tünetmentesek lehetnek.

Bár a fertőzés gyakran már egészen korán bekövetkezik, a napraforgó legtöbb kórokozójának tünetei jóval a fertőzés kialakulása után, általában csak a vegetációs időszak közepétől jelennek meg.

Viszont, ha már néhány növényen kialakulnak valamely kórokozó szaporító képletei, a kiszóródó spórák a napraforgótábla többi növényét is megfertőzhetik.

A tünetek általában későn jelennek meg, ezért csak a megelőző védekezés lehet igazán sikeres, de mindenképpen előnyös kuratív hatással is rendelkező terméket használni.

Sfera = kettős védelem

A Sfera két eltérő működésű hatóanyag, egy strobilurin és egy triazol gyári kombinációja. A trifloxistrobin mezosztémikus, a ciprokonazol kontakt és szisztémikus hatású. A két egymást jól kiegészítő hatóanyag hosszan tartó külső és belső védelmet biztosít a napraforgó szár-, levél- és tányérbetegségei ellen.

Esőálló fungicid bevonat

A trifloxistrobin hatóanyag jól kötődik a kutikula viaszrétegéhez. A növény felületén stabil esőálló fungicid filmet képezve preventíven és kuratívan is véd a gombák behatolása ellen.

Transzlamináris és szisztémikus hatás

A trifloxistrobin a felületről egyenletes ütemben áramlik be a növény belső szöveteibe. Ez az egyensúlyi folyamat tartósan egyenletes hatóanyag-koncentrációt biztosít, amely a hosszú hatástartam alapja. A kórokozók fejlődését a transzlamináris hatás következtében a növényi szövetek belsejében és a nem kezelt levéloldalon is blokkolja.

A ciprokonazol a növény szöveteiben felszívódva jól szállítódik az edénynyalábokban, és szisztémikusan védi az új hajtásrészeket is.

Folyamatos újraeloszlás – gázosodással

A trifloxistrobin a felületi növényvédőszer-filmből lassan gázosodik, és a levél más részén újra megkötődik, ezáltal egy folyamatosan megújuló, és a teljes lombozatra kiterjedő védelmet nyújt.

Kuratív hatás

A Sfera gátolja a spórák csírázását, ezért alkalmazásával megakadályozható a kórokozó kialakulása vagy annak továbbterjedése. A készítmény erős kuratív hatással is rendelkezik, így a már induló fertőzés blokkolására is alkalmas.

Átfogó védelem

A Sfera gátolja a gombaspórák csírázását, a növénybe való bejutásukat, a gombafonalak növekedését és a konídiumok kialakulását. Az egymást jól kiegészítő két hatóanyag együttes hatásspektruma kiterjed a Sclerotinia, a Diaporthe, a Phoma, a Botrytis és az Alternaria gombák által okozott megbetegedésekre.

Növénykondicionáló, -zöldítő hatás

A Sfera kiváló fungicid hatása mellett kiemelkedő élettani hatással, markáns levélzöldítő, termésnövelő és minőségjavító tulajdonsággal is rendelkezik. A kezelt növények fotoszintézi-sének hatékonysága növekszik, az asszimiláták termésbe való beépülése fokozódik.

Felhasználási javaslatok

A Sfera kiváló hatékonysággal alkalmazható preventíven a korai primer fertőzések megelőzésére a napraforgó 6-8 levélpáros állapotában, még az első tünetek megjelenése előtt. A kórokozók számára kedvező agrotechnikai, illetve időjárási körülmények esetén a védekezést a virágzás kezdetétől javasolt megismételni. Dózisa: 0,6-0,8 l/ha.

Rikk IstvánBayer CropScience