MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kukoricaállomány-kezelés, tartamhatással

A száraz tavaszi időjárás és a gyomviszonyok megváltozása miatt az utóbbi években a kukorica-gyomirtásban előtérbe kerültek az állománykezelések.

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A vetésterület jelentős része erősen fertőzött az ellenálló veszélyes magról kelő kétszikű gyomokkal, mint pl. a parlagfű, a csattanó maszlag, a selyemmályva vagy a szerbtövis. A veszélyes kétszikűek mellett az egyszikűek közül sok helyen elsősorban a kakaslábfűfajok okoznak fertőzést. A Callisto MegaPrim ikercsomag ezeken területeken jó hatékonysággal alkalmazható a kukoricaállomány kezelésére.

Az új kukoricagyomirtó-szer a Callisto 2002-ben – a világ legnagyobb kukorica termesztő országai között – Magyarországon is bevezetésre került. Az első év üzemi tapasztalatai szerint jól vizsgázott a gyakorlatban. A Callisto kétszikű gyomok elleni hatásspektruma, a nehezen irtható kétszikűek elleni kiváló hatékonysága, pre és post hatása, valamint a kukorica fejlettségétől független szelektivitása révén az eddigi gyakorlattól eltérő, új típusú rugalmas felhasználásra ad lehetőséget. A Callisto a magról kelő egyszikű gyomok közül a kakaslábfű, a köles és az ujjasmuharfajok ellen jó mellékhatással rendelkezik. Ezt a mellékhatást az atrazin hatóanyagú készítmények jelentős mértékben fokozzák. A Callisto-atrazin szinergizmus nemzetközi és hazai vizsgálatokkal és kétéves gyakorlati tapasztalattal igazolt.

Callisto MegaPrim

– állománykezelésre veszélyes magról kelő kétszikűekkel és kakaslábfűvel fertőzött területeken

A Callisto MegaPrim ikercsomag 3 l Callisto és 20 l Gesaprim 500 FW gyomirtó szert + 2 0,5 l Extravon nedvesítőszert tartalmaz.

Dózis

0,3 l/ha Callisto + 2,0 l/ha Gesaprim 500 FW + 0,1 l/ha Extravon (+ 4 kg/ha ammon-nitrát)

A javasolt dózisban a Callisto MegaPrim ikercsomag 10 ha kukoricaállomány kezelésére elegendő. A 4 kg/ha ammon-nitrát hozzáadásával a kombináció hatékonysága tovább fokozható.

Kezelés időpontja

A Callisto MegaPrim ikercsomag mindkét hatóanyaga kiváló szelektivitású, a kukorica fejlettségétől függetlenül használható, így a kezelés időpontját egyedül a gyomfejlettséghez kell igazítani. A kakaslábfűfélék 3-5 leveles, a magról kelő kétszikűek 4-6 leveles fejlettségekor kell elvégezni kezelést.

Hatásspektrum

A Callisto MegaPrim a kukorica magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen kiváló hatékonyságú. A veszélyes gyomok, mint pl. a szerbtövis, a selyemmályva, a csattanó maszlag különösen érzékenyek a kezelésre. Ezeket a gyomokat a Callisto MegaPrim 6-8 leveles állapotban is jó hatékonysággal irtja, ami rendkívül fontos a gyomok eltérő fejlettsége miatt.

A Callisto MegaPrim a parlagfűvel erősen fertőzött területeken is jó hatékonyságú, a fejlettebb parlagfüvek ellen is biztos gyomirtó hatást ad.

A Callisto MegaPrim a mezotrionnal szemben csak közepes érzékenységet mutató varjúmák és az egynyári szélfű ellen is hatékony.

A Callisto MegaPrim az évelő kétszikűek közül jó hatású a mezei acat ellen, a virágszárba indulás kezdetéig. A folyondár szulák kevésbé érzékeny, de a kezelés ezt a gyomot is kifehéríti, 2-3 hétig gátolja a fejlődését.

A Callisto MegaPrim a magról kelő egyszikűek közül a kakaslábfű és újjasmuharfajok, ill. a köles ellen hatékony. A legjobb gyomirtó hatás a kakaslábfú-, újjasmuharfajok gyökérváltásig, a 3-5 leveles fejlettségkor érhető el.

Köles ellen a 3 leveles fejlettségig érhető el a legjobb hatás. A köles rendkívül elhúzódó fejlettsége miatt a CallistoMegaprim a tartamhatással rendkező Dual Gold 1,4-1,5 l/ha dózisával kombinációban a kölessel erősen fertőzött területeken is biztos megoldás.

Kettős hatóanyag-felvétel

A Callisto MegaPrim hatását a gyomok levelén keresztül fejti ki. A gyors hatóanyag-felvétel és -szállítás látványos fehéredéses tünetekben jelentkezik. Az állománykezelés utáni csapadék a talajra került gyomirtószert a gyökérzónába juttatja, biztosítva a gyökéren keresztül történő hatóanyag-felvételt, fokozva a gyomirtó hatás biztonságát.

Állománykezelés hosszú hatástartammal

A Callisto MegaPrim a talajra kerülve hosszú tartamhatással véd a később kelő kétszikűek ellen is. Ennek a tulajdonságnak rendkívül nagy jelentősége van az elhúzódó kelésű, veszélyes, magról kelő kétszikűek elleni védekezésben.

A kukorica fejlettségétől független szelektivitás

A Callisto MegaPrim hatóanyagait a kukorica enzimatikus úton lebontja, ezért szelektivitása a kukorica fejlettségétől független. A takarmánykukorica hibrideknél fajtaérzékenység nem mutatkozott. A vetőmag-előállítás vonalainak gyomirtására és csemegekukoricában is használható, de ez esetben a kezelés előtt a fajtatulajdonos előzetes hozzájárulását kell kérni.

(x)