MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Szálastakarmány-betakarítás a Kvernelanddal

A Kverneland csoporthoz tartozó Vicon és Taarup márkanevek a megbízhatóságot, a kiváló munkavégzést és a költséghatékonyságot jelentik a nyugat-európai gazdálkodók számára.

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Köszönhetően az elmúlt évek kitartó munkájának, számos honi gazda szerezhetett hasonló tapasztalatokat ezen gépek használata során. A vevői elégedettség a fejlesztési kutatómunka, az öt évtizedes tapasztalat, a piaci igényekre való reagálás és a gyártás minősége eredményeként alakulhatott ki. Mindezekhez hozzájárul még a vevői észrevételek, javaslatok figyelembe vétele a további fejlesztések során. Csak ezen szempontok folyamatos betartásával érhető el olyan gépsor, melynek technikai színvonala méltán emeli kategóriája legjobbjai közé ezen gépeket.

A hazai állattenyésztésben kialakult nehéz helyzet kihat az egész mezőgazdaságra, és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló ágazatokra. Ám mindez nem hathat ki károsan a minőségi termék előállítására, ellenkezőleg, fokozza a korszerű technikák alkalmazásának szükségességét, mely az egyetlen kiutat jelentheti a termelők számára. Ehhez az alábbi munkagépeket ajánlja a Kverneland csoport:

A technikai sor a fűkaszákkal kezdődik, melyekből a dobos és tárcsás kivitel egyaránt megtalálható a termékpalettán. Rossz talajviszonyokhoz – ősgyepes területekhez – elsősorban dobos fűkaszát ajánl a gyártó, hátsó függesztésű, front függesztésű, vontatott kivitelű, és az úgynevezett butterfly kivitelben. Így biztosítva a kis-, közepes és nagygazdaságok igényeinek megfelelő gépválasztékot, 1,65 m-től 8,5 m munkaszélességig, számos formációban. Ezen fűkaszák felhasználási területük igényeinek megfelelően, ujjas szársértővel szerelhetőek.

A tárcsás fűkaszák tökéletes, csíkozódásmentes vágásképét az ék-profilú gerendely kialakítás, a páros számú, összeforgó tárcsák, valamint a tárcsánkénti 3 kaszapenge biztosítja. A kaszagerendely teljes szélességében csúszó tárcsák helyezkednek el, így védve a gerendelyt a külső sérülésektől. A modulokból felépülő hajtásrendszer biztosítja, a gerendely teljes szétszedése nélküli vágóegységjavítást. A tárcsás fűkaszák kialakítása, hasonlóan a dobos fűkaszákhoz, minden igénynek megfelelnek.

A szénakészítés következő fázisa a rendterítés, mely a minőségi széna készítésének egyik fontos eleme. Ehhez kínál a Vicon 4.6 m-tól 11 m-ig rendterítőket. A gép jellemzői a tagok hidraulikus emelése, a kilengés csillapítás, a 3 fokozatú szórásszög állítás, az olajfürdős hajtóműház és a hidraulikusan állítható határszórás. A gép ezen felszereltségének köszönhetően, minden körülmény közt kiváló munkavégzést szavatol.

Az egyrotoros rendsodrók 4.6 m-ig, a kettő-, négyrotoros rendképzők 15 m-es munkaszélességig dolgoznak. Az olajfürdős hajtóműházak, a tandem tengelyek, a hajtómű csapágyazás és a nagy átmérőjű vezérlőpálya, együttesen biztosítják a gépek hosszú élettartamát.

A széna, szalma, szenázs készítéséhez szintén teljes modellpalettát kínál, a kis- és nagygazdaságok számára egyaránt a Vicon. Sokak számára ismert és elismert modellszéria az RF széria, melynek egyszerűségében rejlik nagyszerűsége. A Vicon által szabadalmaztatott Integrált rotortechnika, a széles rendfelszedő nagymértékben megnöveli a gép kapacitását, a bálatömörséget a bordás-profilú, belső-tárcsás megerősítésű tömörítő hengerek biztosítják.

A nyugati eladások a változó kamrás, és fix kamrás bálázók tekintetében kiegyenlítettnek mondhatóak, ez a tendencia hazánkban is megfigyelhető. A Vicon által gyártott változó kamrás bálázó, az állandó kamrás bálázóknál már említett rotor technikán kívül más újdonságot is alkalmaz. Meg kell említeni a gumihevederek által 90%-ban lefedett kamraszélességet, ami a terményveszteség minimális értékre csökkenését eredményezi. A tökéletes bálaszerkezet kialakítására lett kifejlesztve a „Power density" rendszer, amely a bálamagtól a palást irányába fokozatosan növeli a bála tömörségét.

A nagygazdaságok igényeinek megfelelően lettek kialakítva a Vicon zászlós hajói, az LB 8200-as és LB 12200-as nagy kockabálázók. Az egyedülálló előtömörítő rendszernek köszönhetően, a bálák felső és alsó részeinek tömörségében nincs különbség, így eredményezve a piac legtömörebb, legalaktartóbb báláit. A széles rendfelszedő (2.3m), és az adagoló rotor kombinációja nagy kapacitást eredményez. A vezérlő pulttal a gép összes funkciója a traktorkabinból vezérelhető.

A szenázskészítés utolsó munkafázisa a bála becsomagolása, melyet a Taarup kínálatából ajánl a Kverneland. Ennél a gépnél is, mint a teljes palettára jellemzően, a tökéletes munkavégzés alapfelszereltség. A gép elérhető függesztett és vontatott kivitelben, önrakodó és külső rakodógép által megrakható verzióban. A kezelő komfortját növeli az automatikus fóliavágás, az automatikus forgóasztal megállítás a megfelelő rétegszám elérésekor és a megállásautomatika a tekercs végén vagy szakadás esetén.

A bálák végfelhasználásához, vagyis az almozáshoz, takarmányozáshoz nyújtanak segítséget a Taarup kínálatában szereplő bálabontó- és aprítógépek. Egyszerű kialakításukból, könnyű kezelhetőségükből minden körülmények közötti pontos, precíz munkavégzést biztosítanak szarvasmarha- és baromfitelepek számára egyaránt.

Mészáros Rajmundtermékfelelős