MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Különlegesen kíméletes és energiatakarékos gabonaszárítók Franciaországból!

A gabonaszárítók piacán teljesen egyedi UNIKUMNAK számítanak a C.f.c.a.i. francia konszern LAW SBC-E típusjelzésű, különleges hővisszavezetésű, kettős hőmérsékletű aknás, illetve a „SATIG” márkajelzésű, ugyancsak kettős hőmérsékletű, sőt, kétlépcsős, nagy teljesítményű szárítói (40 tonna/óra szárítómodulonként!).

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

C.F.C.A.I.

Az LAW-E típusok 7–30 tonna/óra kategóriában biztosítanak olyan előnyöket a gazdálkodók számára, amelyek SZABADALOMMAL VÉDETT hővisszavezetési eljárásukkal példásan kíméletessé és gazdaságossá teszik ezeket a szárítókat.

Az „E" jelű LAW-k különleges hővisszavezetési rendszerével a gazda nem csak azt befolyásolhatja, hogy a hűtőzónában felmelegedett (A), plusz a forró levegőjű szárítózóna szívott oldalának aljáról „leszívott" (B) alacsony páratartalmú levegőnek (keveredve A + B) hány %-át hasznosítsa a kazántérben továbbfűtve (C), vagy a forrólevegő-aknába közvetlenül visszakeverve (D), hanem terelőcsatornák segítségével azt is, hogy a forrólevegő-aknába visszavezetett (A + B) levegő az aknán belül milyen magasságig (E-F) keveredjen a kazán felől érkező forró levegővel (G)!

Ezzel a technológiával úgynevezett „KETTŐS HŐMÉRSÉKLETŰ SZÁRÍTÁS-t" valósít meg LAW, amelynek rendkívüli szerepe van abban, hogy az LAW-E szárítók nem terhelik túl a magot hővel (kockáztatva annak csírázóképességét, fehérjeállományát, takarmányértékét, stb.), hanem megfelelő, a vezérlőpanelen is követhető beállítással (a csatornaszinteken lefelé haladva csökkenthető mértékben) csak annyi hőt közölnek a maggal a szárítóaknában, amennyi a mag egyre csökkenő vízleadási sebességével arányos, illetve a víz leadásához éppen elégséges és szükséges!!! Praktikusan ez azt jelenti, hogy a nedves magot (amely jobban bírja a magasabb hőmérsékletű szárítólevegőt) a szárító felső zónájában akár 120–130 °C-kal is száríthatjuk, míg a speciális LAW-E levegő-visszakeringető és légkeverő technológiának köszönhetően a szárítóaknában lefele haladva szabályozhatóan, fokozatosan csökkenthető a szárítólevegő hőmérséklete, s ezzel egyedülállóan kíméletes és energiatakarékos szárítóüzem érhető el! (Talán nem véletlen, hogy a világ legnagyobb gabonakereskedő vállalkozása, a Cargil cég Európában LAW-E szárítókat épít saját telepeire!)

A „kettős hőmérsékletű" technológia másik lényeges eredménye, hogy jelentősen csökkenthető az a „stressz-zóna", amely a forrólevegő-zóna és a hűtőzóna határán éri a magot, amenynyiben azt a hagyományos szárítóknál adott légcsatornaszinteken még 100-120 °C-kal „bombázzuk", majd a következő légcsatornákon már az akár mínusz 5–10 °C hőmérsékletű hűtőlevegő „sokkolja" az egyébként is feszültség alatt levő magokat! Ennek egyenes következményei a magok héján keletkező hajszálrepedések, amelyek nem csak a gombafertőzések elsődleges támadási felületei lesznek, de kiinduló pontjai a szállítóeszközök által okozható szemtöréseknek is! Az LAW-E szárítókon ez a hőfokkülönbség a légkeverésnek, a hűtőzónához közeledve csökkenő szárítólevegő-hőfoknak köszönhetően jelentősen kisebb, csökkentve ezzel a maghéj repedési hajlamát és a további károsodásokat.

Talán még jelentősebb azonban a magkímélő hatás annak következtében, hogy az LAW-E szárítótípusnál a fokozatosan csökkenő szárítólevegő-hőfoknak köszönhetően tulajdonképpen már a szárítóakna alsó régiójában megkezdődik a mag visszahűtése a visszakeringető légterelők beállításától függően, s ezzel teljes mértékben kizárható a ma oly gyakori „melegürítési" kényszer, amely rendszerint az alulméretezett vagy nem is állítható hűtőzóna következménye. (Vannak, akik ezt alacsonyabb hőfokú, akár 100°C alatti „úgynevezett kímélő" szárítási ajánlással kívánják elleplezni vagy utóhűtő puffer silót javasolnak beépíteni a szárító után, elkerülendő a meleg magnak a tárolókban történő „kiizzadását", s ezzel befülledését, bepenészedését, stb.).

Az LAW-E szárítók kiváló légtechnikai tulajdonságait kitűnően egészíti ki az ugyancsak nagyon kíméletesen dolgozó billenővályús ürítőrendszer, a nyomásvezérelt PB vagy földgáz szőnyegégő, az ugyancsak egyedülállóan fejlett érintőképernyőről kezelhető NT VISITON vezérlő automatika, valamint a rendkívül kedvező áron ajánlott, maximális biztonságot nyújtó VIGITEMP túlmelegedés-ellenőrző és -jelző berendezés.

A vezérlő automatika például precízen (akár 0,5%-on belül) szabályozza a kimenő anyag nedvességtartalmának egyenletességét a toronyban levő mag állapotának folyamatos ellenőrzésével. A műszer vezérli és elektro-pneumatikus úton szabályozza a porkiszívást gátló zsaluzat zárásának, illetve nyitásának az időzítését, illetve a szőnyegégő hőteljesítményét is. A processzorvezérlésnek köszönhetően folyamatos információt ad a szárítás fontosabb paramétereiről, s akár naponta dokumentálható a gép által nyújtott teljesítmény és munkaminőség a paramétersor grafikus megjelenítésével és kinyomtathatóságával. Az LAW-automatika olyan megbízható és pontos, hogy akár személyes felügyelet nélkül is folyamatosan üzemel, ha megfelelően beállították!

Egyre gyarapodó számú referenciaüzemeinkben meggyőződhet arról, hogy az LAW-technika megbízható, kíméletes és rendkívül energiatakarékos. Várjuk jelentkezését!