MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Új iparág született!

Magyarországon évente fejenként nagyjából 170 liter üdítőitalt és ásványvizet fogyasztunk. A korszerű táplálkozási szokások terjedésével párhuzamosan stagnál vagy csökken a „cukros vizek” piaca, miközben egyre több, az egészségmegőrzésben is szerepet játszó ásványvizet, valamint 100%-os zöldség- és gyümölcslevet fogyasztunk.

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Nagy szükség is van erre a szemléletváltásra, hisz már iskoláskorban is egyre több a túlsúlyos, elhízott, cukorbeteg és magas vérnyomással küzdő honfitársunk. Az ízfokozó-, színezőanyagokkal és a mesterséges citromsavval szemben megnyilvánuló fogyasztói ellenszenv is a természetes levek felé fordítja a tájékozottabb vásárlók figyelmét.

Natúrfitt – 100%

Szabó András és Szabó Attila natúrlevek értékesítésével foglalkozó vállalkozást épít. Erről a tevékenységről érdeklődtünk.

– Miért láttak új lehetőséget a natúrlevek értékesítésében?

– Azért kezdtünk el a natúrlevek forgalmazásával foglalkozni, mert saját magunk sem találtunk megfelelő gyümölcslevet, hosszú távú fogyasztásra. Mindketten rendszeresen sportolunk, és ezért tapasztalatból is tudjuk, hogy egy-egy komolyabb edzés során másfél-két liter folyadék is távozhat a szervezetből. Ennek pótlása érdekében is elsőrendű szemponttá vált az egészséges táplálkozás, a vegyszer- és adalékmentes italok fogyasztása. Ez a termék, amellett, hogy finom, nagyon egészséges is, hiszen a termelési folyamat során az almából 100%-os tisztaságú lé készül, és a tárolási és csomagolási technológia lehetővé teszi, hogy sem tartósító, sem ízfokozó adalék nem kerül a gyümölcslébe. Minket ez fogott meg, fantáziát viszont azért láttunk benne, mert hazai termék, magyar almából készül, másrészt hamar kiderült, hogy jó tulajdonságai ellenére a natúrlevek forgalmazása egyáltalán nincs megtervezve és kiépítve.

– Mikor kezdték ezt a munkát, és eddig milyen tapasztalatokat szereztek?

– Négy hónappal ezelőtt kezdtünk el ezzel a termékkel foglalkozni. Azóta rájöttünk arra, hogy nagyon sok munkánk lesz, viszont egy rendkívül népszerű termékkel van dolgunk. Az összes eddig megkeresett élelmiszeripari, gazdasági, dietetikus szakértő egyöntetűen jó véleménnyel volt a termékről, igazolva ezzel a natúrlé az egészség megőrzésére gyakorolt kedvező hatását.

– Hogyan fogadták a vásárlók a natúrlevet?

– A tapasztalatunk az, hogy aki egyszer megkóstolta a terméket, később is szeretné fogyasztani.

– Eddig milyen vásárlói visszajelzéseket kaptak?

– A legelső visszajelzések mindig az almalé ízéről szólnak. Az alma édeskés íze, rózsaszínes-barnás színe, sűrű, kicsit krémszerű állaga különösen kellemes élménnyé teszi a fogyasztását. Kiváló szomj-oltó, és szemben az egyéb gyümölcslevekkel, lúgosító hatású, emiatt biztonsággal fogyasztható éhgyomorra is, akár a reggeli első kávé helyetti itallá válhat.

– Milyen terveik vannak, amiket szívesen megosztanának a lap olvasóival?

– Egységes értékesítési rendszert és arculatot szeretnénk biztosítani az összes – ilyen eljárással készült – magyar gyümölcslének. Szeretnénk, hogy minél több magyar vagy akár külföldi háztarásban megtalálható legyen valamely Naturfitt 100% termék.

A csomagolásra szolgáló kartondoboz cellás szerkezete hőszigetelő, így a hűtött ital hosszan hűvös marad. A natúrlé nem tartalmaz tartósítószert, hozzáadott cukrot, vizet, színezéket és aroma anyagot. 1 liter gyümölcslé kb. 1,5 kg alma húsának és héjának felhasználásával készül.

Működő üzemek

A természetes ülepedésű natúrlé készítés technológiáját Magyarországon a Post Harvest Technik Kft. vezette be. Elsőként a Csengeri Agrár Rt. létesített natúrléüzemet. A szatmári zamatos alma kipréselt és pasztörizált levét a legkorszerűbb, úgynevezett Bag-in-Box csomagolásban hozzák forgalomba. Ma már az almához egyéb gyümölcsöket és zöldségféléket is kevernek. Csenger példáját az ország különböző termőtájain többen is követték Érdekes, hogy – a borhoz hasonlóan – a natúrlé illata, íze mennyire jellemző az adott fajtára és termőkörzetre.

Mások is gyárthatják

A Post Harvest Technik Kft. másoknak – almatermelőknek, kereskedőknek, vállalkozóknak – is ajánlja natúrlékészítő gépsorait. Ma már szinte minden üzemméret esetében tudunk megfelelő, optimális kapacitású gépet biztosítani. Aki azonban nem csupán saját fogyasztásra szeretne natúrlevet előállítani, annak valamivel komolyabb, üzembiztos gépsorra van szüksége. A legkisebb ilyen professzionális gépsor telepítéséhez legalább 300 tonna gyümölcs feldolgozásával kell számolni.

Kialakult technológia

Létezik bizonyos eltérés az osztrák, német, olasz vagy svájci és a magyar léüzemek között. Az eddigi tapasztalatok alapján a megrendelő számára legkedvezőbb technológia kidolgozását tudjuk vállalni. Forduljon hozzánk bizalommal!

(x)Post Harvest Technik Kft.Kovács Sándor ügyvezető igazgatóTelefon: 76/569 090, 30/95 59 047 Fax: 76/370 700 Web: www.pht.atw.huE-mail: pht10@axelero.hu