MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

KWA szárítótelep Enyingen

A közelmúltban tartott nyílt napot a KWA Kft. Enyingen, a Mezőhír hasábjain korábban már a gazdaportré alanyként megismert Mikó Ferenc gazdaságában.

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A rendezvény apropóját az ott átadott szárítótelep jelentette, többek között az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük előbb a cég képviselőit, majd az új tulajdonost.

– Mik a tapasztalataik a KWA tavaszi országos partnertalálkozói kapcsán? – kérdeztük Molnár Esztert, a kft. munkatársát.

– Mivel most elég jó idő van, nyilvánvalóan kevesebben érnek rá az aktuális munkák miatt az ilyen rendezvények megtekintésére, alapvetően mégis elégedettek vagyunk a részvétellel. Sokan nagyon messziről is eljöttek a több helyszínen megrendezett sorozatra, hisz így igazán sok információt meg lehet tudni a berendezéseinkről.

– Mik az itteni, enyingi szárító legfontosabb paraméterei?

– Ez egy FV-613-as szárító, 12 t/h teljesítménnyel, mellette áll egy 65 t tárolókapacitású tranzitsiló és egy tisztító. Ez utóbbi szinte vetőmag minőséget produkáló berendezés, amely igen nagy rostafelülettel rendelkezik, és gyakorlatilag előtisztítóként is tökéletes munkát végez, 99,86%-os tisztasági fokkal. Két 1500 tonnás siló, s emellett még két magtár található itt, a megfelelő betárolórendszerrel. A silókban öt hőmérőfüggeszték van, öt-öt mérési ponttal. Az ezzel összekötött szellőzőrendszer az ellenőrzés adatai alapján kerül vezérlésre, és így egészséges a tárolás. A nedvességmérő komputer 5 másodpercenként mintákat vesz, ezeket elemzi, és ennek eredményétől függően szabályozza a rendszert. Az égő modulált rendszerű, a szárító energiafelhasználása 800 kcal alatt van. A vezérlés teljesen automata, a szárító kezelése egy embert igényel.

– Sok kérdés fölmerült az elmúlt időszakban a szárítók porkibocsátásával kapcsolatban. Mennyire felel meg ez a szárító az EU-s követelményeknek?

– Teljes mértékben megfelel. A ventilátor előtt van egy pneumatikus távozó-levegő retesz, ennek használatával 50 mg alatt van köbméterenként a levegő maradékporértéke. Ez itt messze nem jelent problémát, de van olyan szárítónk is, amely igény esetén 20 mg alatti értéket is tud üzemszerűen produkálni.

– Hány szárítótelepet létesített a KWA Magyarországon az elmúlt években?

– Mintegy 30 telepet építettünk, emellett számtalan siló, tisztítóberendezés építése is a nevünkhöz fűződik. Tevékenységünk messze nem áll meg az országhatároknál, Ausztria, Románia, Szlovénia gazdaságai sem ismeretlenek számunkra. Ez végül is nem csoda, hisz a cégtulajdonosunknak 25 éves tapasztalata van a szakmában, és a magyarországi kft. is 15 éves múltra tekint vissza.

– Magyarországon melyik a legnagyobb szárítótelepük?

– Ez Somogysárdon található, tavaly építettük, és 25 t/h teljesítményű.

– Mennyi időt vett igénybe ez a beruházás a tervezéstől a telepítésig?

– A beruházás szakaszosan valósult meg, az első évben a silók épültek meg, a következő esztendőben pedig maga a szárító. Ez utóbbi gyakorlatilag pár hónap alatt elkészült.

– Minden kiszolgáló egységet önök szállítottak?

– Igen, a garatrédlertől a tisztítókon át a serleges felhordóig. A serleges felhordó és az összes kiszolgáló mind tűzihorganyzott kivitelben, a szárítótorony alu-cink ötvözetből készül. A tranzitsiló teljesen sima falú kivitelű, sehol nincs lerakódási lehetőség.

Jó választás volt!

Mikó Ferenc, a szárító tulajdonosa a kivitelező cég kiválasztásáról és az eddigi felhasználási tapasztalatokról is elmondta véleményét.

– Több céget megkerestünk a beruházás előtt, de közülük a KWA Kft. adta a legprofesszionálisabb ajánlatot, és anyagilag is ez volt a legkedvezőbb. Olyan cég is volt a „versenyzők” között, aki a tizenkétszeresét számolta volna fel munkadíjban az akár házilag is megoldható feladatokért…

A tájékozódás során megvizsgáltam azokat az anyagokat, amelyeket az ajánlatokban feltüntettek, a piaci információk alapján már tudtam, hogy ezek milyen értéket képviselnek, ami sokat segített a végső álláspont kialakításában. A KWA mellett döntött az ausztriai munkamorál is. Nem csalódtam, napra pontosan azt kaptam, amiben megegyeztünk.

– Volt olyan része a beruházásnak, amit saját maguk készítettek?

– Igen, az összeszerelést mi végeztük. A tanulók, a dolgozók – amikor megvolt a permetezés – nekiláttak, és 50 nap alatt végére jártak ennek a munkának. A rendszer azonnal működőképes volt, látom, hogy a berendezés egy egész emberöltőnyi időt ki fog szolgálni!

Mi még a fogadóakna lefedését is megoldottuk, így oda nem juthat be esővíz – sok gazdaságban láttam ugyanis, hogy az akna félig vízben állt.

– Mik a tapasztalataik a szárító működése kapcsán?

– Nem is csak a szárítóval, hanem az egész rendszerrel kapcsolatban nyilatkoznék. A tisztító például talán már az első nyáron megkereste az árát, főleg ha a korábbi cégek által végzett bértisztítás költségeit számoljuk. Ezért ne csodálkozzanak azon, hogy miért fejlődik így a gazdaságom: észszerű beruházásokkal ekkora összegeket lehet spórolni!

A rendszer működésében az elmúlt szezonban semmilyen meghibásodást nem tapasztaltunk. Az energiafelhasználás tekintetében is elmondható, hogy a berendezések teljesítették az előzetesen megadott értékeket. Tapasztalataimat összefoglalva bátran kijelenthetem: teljesen elégedett vagyok, jól döntöttem, amikor a beruházás megtervezésekor ezt a rendszert, illetve kivitelező céget választottam.

(x)