MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Múlt, jelen és jövő

A MEGÚJULT VF-VENIERI 763B DERÉKCSUKLÓS HOMLOKRAKODÓ

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Az olasz Ferdinánd Venieri által alapított vállalkozás 60 éve gyárt földmunkagépeket folyamatosan fejlesztve termékválasztékát. A szakma által is elismerten kiváló minőségű homlokrakodó és kotró-rakodó gépek készülnek merevvázas és törzscsuklós kivitelben egyaránt, és kategóriájuk legsokoldalúbban felhasználható földmunkagépei közé tartoznak.

A gépgyártók között zajló egyre „gyilkosabb" versenyben a Venieri fennmaradását a folyamatos műszaki-technológiai fejlesztésének köszönheti.

A következőkben a nyugat-európai farmgazdaságokban közkedvelt VENIERI homlokrakodó gépcsalád legújabb középkategóriás tagját, a VF 7.63B típust mutatjuk be.

A héttagú – 3,5 tonnástól a 12,5 tonnásig terjedő – derékcsuklós homlokrakodógépcsalád teljes megújítását 2002-ben kezdte a gyár. Az új homlokrakodók híven tükrözik a Venieri filozófiát, vagyis a tradicionális értékek messzemenő figyelembevételét innovatív műszaki tartalommal és szemet gyönyörködtető külső megjelenéssel párosítva, kiemelkedő ár/érték arány mellett.

A megújult VF 763B homlokrakodó is a MÚLT – JELEN – ÉS JÖVŐ szlogennek megfelelően az előd pozitív tulajdonságait megtartva, de azt minden paraméterében felülmúlva, jövőbemutató műszaki megoldásokat és a vonzó külsőt kapott alkotóitól.

A legfeljebb 7.500 kg működő tömegű, derékcsuklós homlokrakodó meghajtásról EURO 2-es, négyhengeres, max. 77 KW-os (105 LE), direkt befecskendezésű Perkins 1104-44T típusjelű dízelmotor gondoskodik.

Az erőátvitel automatikus teljesítményszabályozású hidrosztatikával van megoldva, zárt körbe épített, változtatható térfogatáramú dugattyús szivattyú és hidromotor által.

A négy előre (2. és 4. fokozat automata kapcsolású) és négy hátrameneti sebességfokozat a kormányoszlopon elhelyezett bajuszkapcsolóval egyszerűen kapcsolható. Az első két sebességi fokozatot a tervezők munkaterületre szánták (0-16 km/h), amelyből a második fokozat automatikus kapcsolású. A szintén automatikusan kapcsolódó negyedik fokozatban elérhető közúti sebesség 37 km/h.

Az állandó összkerékhajtású VF 763B homlokrakodónál a nyomatékot kimondottan nehéz igénybevételre méretezett hidak viszik át bolygókerekes keréklehajtások közreműködésével. A mellső tengely mereven a vázhoz rögzített, a hátsó tengely 25o-ig fordul el a középső csap körül. A gép mellső tengelye alapkivitelben is limitált csúszású, automatikusan kapcsolódó, önzáró differenciálművel van ellátva, míg a hátsó tengelynél ez opció.

Az üzemi fék a mellső tengely kerekeinél ható többtárcsás olajfék rendszer, a rögzítőfék pedig ugyanezeket működteti kézi vezérléssel.

A standard kerékméret: 405/70R24, de opcionálisan rendelhető a gép 15.5R25-555/70R24 abroncsokkal is.

A „LOAD SENSING" terhelésérzékelő rendszerrel ellátott kormányhidraulika pontos és könnyed manőverezhetőséget biztosít a gépnek. A derékcsukló 80°-ig befordítható, ami 2600 mm-es (!!!) belső fordulási sugarat eredményez.

A hidraulika rendszer fogaskerék szivattyújából érkező 95 l/perc térfogatáramot moduláris, háromelemes vezérlőtömb irányítja, amely „LOAD SENSING" rendszerű, a kormányhidraulikát előnyben részesítő terhelésérzékelő szeleppel van ellátva. A hidraulikafolyadék szűrése a visszafolyó ágba épített teljes áramú szűrővel történik.

A homlokrakodó vezérlése egykaros, szervó működtetésű, 4 pozíciós emelő- és 3 pozíciós kanálbillentő rendszerrel ellátott. A homlokrakodó hidraulikus kör biztonsági szelepe 230 bar-ra, a kormányköré 175 bar-ra van beállítva. Az emelő munkahenger jellemző méretei 90×665 mm, a kanálbillentő munkahenger pedig 110×445. A teljes ciklusidő 8,1 mp.

A standard homlokrakodó kanál űrtartalma 1,20 m3, szélessége 2250 mm, felszakító „ereje" 9100 kg.

A statikus billentő terhelés egyenes üzemben 4850 kg, teljes 40o alákormányzásnál pedig 4350 kg. Maximális emelési magasság 3525 mm.

A gép ergonómiailag kiválóan megalkotott, hangszigetelt, ISO ROPS-fops szabványoknak megfelelő fülkével van ellátva, nyitható első-hátsó és oldalablakokkal, ablaktörlővel és fűtő-szellőztető berendezéssel, opcionálisan légkondicionálóval. A géphez az adapterek legszélesebb skálája kapcsolható (pl. 4 az 1-ben kanál, hóeke, aszfaltmaró, raklapvilla, seprű, stb.).

A jelentős munkateljesítmény mellett kompakt méretek jellemzik a gépet. Szállítási pozícióban a teljes hoszszúság 6100 mm, szélesség 2250 mm. A nyomtáv külső mérete 2150 mm, a szabad hasmagasság 455 mm.

Az új VF 763B homlokrakodó első példánya márciusban érkezett Magyarországra és a választék többi tagjával egyetemben megtekinthető, kipróbálható, illetve megrendelhető lesz a VENIERI gépek magyar importőrénél, a VERBIS Kft.-nél.

Dr. Veres Sándor