MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Két dózis egy helyen: Systhane* 12E + Kristály IQ* a szőlőben

A szőlőlisztharmat elleni védekezés évről évre folyamatos kihívást jelent a szőlőtermesztők számára.

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Az ivaros áttelelési mód jelentőségének növekedése az ivartalan átteleléssel szemben, csapadékos esztendőkben is súlyos lisztharmatjárványok kialakulásához vezet. Az aszkospórás fertőzésnél a gomba korai, nehezen észrevehető megtelepedése után a levélzeten képes még a virágzás előtt jelentősen felszaporodni, és súlyos fürtfertőzést kiváltani. Az aszkospórák szóródása a fürt virágzása előtt, a legérzékenyebb időszakban zajlik. A védekezések időzítését nehezíti, hogy ezek az elsődleges tünetek nehezen észrevehetőek, így a fürt még a permetezések előtt fertőződhet. A 2004-ben kialakult lisztharmatjárvány is elsősorban aszkospórás fertőzésből indult. A 2004-es esztendő még egy fontos tanulsággal szolgált. A nagy menynyiségű csapadék hatására a szőlő lombozata erőteljesen növekedett. Ez nem csak azt jelentette, hogy az általánosan használt permetlémennyiségnek nagyobb felületet kellett megvédenie, hanem azt is, hogy a felszívódó készítmények, amelyek a csúcsi részek felé vándorolnak, felhígultak, elvándoroltak a fürtök felől, és védtelenül hagyták azokat. A lisztharmatfertőzések erősödéséhez vezetett, hogy a csapadékos és hűvös időjárás a fürtök növekedését lelassította, kitolva ezzel a lisztharmatra érzékeny fenológiai stádiumot.

A tavalyi időjárás bebizonyította, hogy a lisztharmat ellen eddig rutinszerűen alkalmazott növényvédelmi megoldások nem alkalmazhatók. A hagyományos felszívódó szerek (triazolok) az erős lombozati növekedés hatására túlságosan felhígulnak, és hatékonyságuk csökken. A kontakt és mélyhatású szerek nem megfelelő alkalmazása intenzív növekedés idején nem ad tökéletes védelmet. A 2004-es évihez hasonlóan erős lisztharmatfertőzés mellett a leghatékonyabb védelmet a két típusú (a növényen belül gyorsan mozgó felszívódó és a növényfelületen jól megkötődő mélyhatású) készítmény kombinációjától várhatjuk. A Dow AgroSciences 2004-es kísérletei bizonyították ezt az elképzelést.

A Systhane 12E egy jól bevált triazol típusú készítmény. Felszívódva a szőlő szöveteibe, szállítódik a szövetekben, a már bejutott fertőzéseket blokkolja, és megvédi az új hajtásokat a fertőzésektől.

A Kristály IQ hatóanyaga erősen kötődik a levelek és a bogyók viaszrétegéhez, nem hígul fel, és nem vándorol a csúcsi részek felé. A készítmény magát a fertőzés létrejöttét akadályozza meg. A gomba spórája különböző bonyolult vegyi folyamatokon keresztül azonosítja a gazdanövényt. Ha a szőlőlisztharmat spórája nem szőlőnövényre került, nem történik meg a fertőzés. A Kristály IQ-val kezelt felületen a lisztharmat spórája olyan jelzést kap a hatóanyag hatására, hogy a spóra nem ismeri fel gazdanövényként a szőlőt, és így nem történik meg a fertőzés. A gomba csírája tovább nő, és próbálkozik a bejutással, végül a tartalék tápanyagai elfogynak, és a csírázó spóra elpusztul. A Kristály IQ a fertőzés kialakulása előtt, megelőző jelleggel kijuttatva kiváló hatékonysággal akadályozza meg a betegség kialakulását.

A Systhane 12E és a Kristály IQ kombinációjával egy olyan szőlőlisztharmat elleni készítményt kapunk, amelyben a két hatóanyag tökéletesen kiegészíti egymást. Míg a Systhane 12E belülről felszívódva tisztítja ki a szőlőt, addig a Kristály IQ a viaszrétegben megkötődve kívülről akadályozza meg a további fertőzéseket. A kombinációban a Systhane 12E 0,2 l/ha + Kristály IQ 0,2 l/ha dózisát használhatjuk. A kombináció kijuttatását a virágzás előtt, a fürtmegnyúlás időszakában kell elkezdeni, és erős fertőzés esetén 3-4 alkalommal megismételni.

A javasolt kombináció hatékonyságát a gyártó cég az előző évben független szakértők bevonásával tesztelte. A Növényvédelmi Tudományos Napokon elhangzott előadásban, amelynek során a kutatók a kísérletek eredményeit mutatták be, a Systhane + Kristály IQ kombinációt a tavalyi erős lisztharmatfertőzésű évben az egyik legjobb növényvédelmi beavatkozásként értékelték, és ismertették a jelenlévő szakértők számára.

További technológiai javaslataink:

1. Peronoszpóra ellen az új Dithane* DG NeoTec (2 kg/ha) felhasználását javasoljuk, amely új formulációjának köszönhetően tökéletesebb fedettséget, jobb esőállóságot és könnyebb kezelhetőséget biztosít.

2. Peronoszpóra ellen a virágzás és a fürtzáródás közötti időszakban használjuk a mélyhatású Electis* 75 WG-t (1,5-1,8 kg/ha), amely a viaszrétegben és az alatta található növényi szövetekben raktározódva, és onnan folyamatosan feltáródva a szürkepenész ellen is megfelelő mellékhatással rendelkezik.

3. A szőlőmolyok ellen új készítményeink a Runner* 2F (0,3 l/ha) és a SpinTor* (0,1 l/ha), amelyek hosszú tartamhatással rendelkező, környezetbarát készítmények. (x)

* a Dow AgroSciences LLC bejegyzett védjegye

Takács AttilaDow AgroSciences