MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Hódmezővásárhelyen találkozott a szakma

Április 22-24. között Hódmezővásárhelyen rendezték meg a XII. Alföldi Állattenyésztési Kiállítás és Vásárt, amelyet idén először az I. Mezőgazda Expo Növénytermesztési Kiállítás tett rangosabbá. A több tízezer látogatót megmozgató rendezvény méltán vívta ki a szakma elismerését.

2005-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A zárónapon a szervező Hód-Mezőgazda Rt.-ben résztulajdonnal bíró Harsányi Zsoltot („civilben" az Axiál Kft. tulajdonosa) kérdeztük a tapasztalatokról.

– A kiállítás lassan véget ér. Ön mindkét részről érintett, hisz tulajdonosként egyszerre vendéglátó, és az Axiál révén az egyik legnagyobb kiállító a rendezvényen. Hogyan értékeli az elmúlt három napot?

– Az expó látogatottsága véleményem szerint bármelyik magyar kiállításéval felveszi a versenyt, bár az igazi véleményalkotást természetesen a kiállító cégek jövő évi helyfoglalása jelenti majd. Bízunk benne, hogy a sikeres kezdés után továbbra is bizalmat szavaznak a rendezvénynek.

Cégünk standjánál számtalan olyan termelő fordult meg, aki a hazai mezőgazdaság élvonalába tartozik, innen is látszik, hogy a rendezvény meg tudta szólítani a termelőket. Természetesen most nagyobbrészt azok jöttek el, akik állattenyésztéssel is foglalkoznak, a jövőben viszont szeretnénk, ha a kizárólag növénytermesztéssel foglalkozók is legalább ekkora számban képviseltetnék magukat. Ehhez kértem és kérem a továbbiakban is kollégáim segítségét és a kiállítók, látogatók építő jellegű észrevételeit.

Akkor lesznek igazán jó rendezvények, igazi jó piac Magyarországon, ha a termelésből megfelelő jövedelem származik, ha a gazdálkodók cash-flow-ja megfelelően alakul.

– Amikor a tulajdonosi kör a Hód-Mezőgazda Rt.-n belül változott, sokan féltették a cég és a rendezvény jövőjét, mivel az elmúlt évtizedben a privatizációkkal kapcsolatban sok negatív élmény érte az embereket. Az elmúlt hónapok alapján mi úgy véljük, hogy ezek a félelmek alaptalanok voltak. Ön hogy látja a Hód-Mezőgazda Rt. jövőjét?

– Szeretnénk az rt.-vel még gazdaságosabban tevékenykedni. A céget a határon túl is elsősorban állattenyésztéséről ismerik, a tejelőszarvasmarha- és a sertésállomány bír nagyon nagy súllyal a vállalatban. Mi azt szeretnénk, hogy a tulajdonosváltás után a sertésállomány a régi sikeres korszakéhoz hasonló nagyságrendűre, az évi 25.000-es kibocsájtásra gyarapodjon, illetve hogy a tenyészanyag-kibocsájtás is minél jobb legyen. Emellett szeretnénk, hogyha tejelőszarvasmarha-telepünk is a néhány évvel ezelőtt megszokott, magas színvonalon működne. Ezeknek a telepeknek nyereséget kell termelniük. Emellett a szántóföldi növénytermesztéstől a hibridkukorica-termesztésig minden más tevékenységet meg szeretnénk tartani, amivel az rt. eddig foglalkozott, és természetesen a kiállításnak is fontos jövőt szánunk, hisz egy ilyen bevezetett rendezvény komoly értékkel bír.

– Milyen fejlődési lehetőség áll a kiállítás gépesítéshez kapcsolódó része előtt?

– Tulajdonképpen már most elkezdtük a következő évi rendezvény előkészítését. Figyelembe vesszük az eddigi tapasztalatokat, és lehetőséget látunk arra, hogy a gépes kiállítást ugyanolyan színvonalasra fejlesszük, mint a sokak által már ismert és kedvelt állattenyésztési részt. A rendezvénnyel át kívánjuk lépni az országhatárokat, hisz most is nagyon sokan jöttek, többek között Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából.

– Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a további munkához!