MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Mindkét fél részéről betartandó határidők

Az alábbi összefoglalóban a mezőgazdasági termelőket érintő fontosabb támogatások beadási határidejét foglaljuk össze. A lejárt határidejű támogatásokat tájékozató jelleggel mutatjuk be, a jobb átláthatóság miatt.

2005-06
[ tartalomjegyzék ]

 

Fajtabejelentés a kérelem benyújtása előtt, tenyésztőszervezeti igazolás megkérése írásban legkésőbb július 10-ig;

Kérelem postára adása július 1. és július 31. között – késedelmes benyújtás (támogatási összeg csökkenésével) legkésőbb augusztus 25-ig.

Extenzifikációs szarvasmarhatartás támogatása

Területalapú kérelmen kell az igényt jelezni – kérelem postára adása május 17-ig –, késedelmes benyújtás (támogatási összeg csökkenésével) legkésőbb június 9-ig.

Anyajuhtartás támogatása

MJSZ igazolásának megkérése a kérelem benyújtása előtt, kérelem postára adása május 31-ig –, késedelmes benyújtás (támogatási összeg csökkenésével) legkésőbb június 25-ig.

Kedvezőtlen adottságú területeken történő anyajuhtartás támogatása

Területalapú kérelmen kell az igényt jelezni – kérelem postára adása május 17-ig –, késedelmes benyújtás (támogatási összeg csökkenésével) legkésőbb június 9-ig.

A tejtermeléssel kapcsolatos termékpálya résztvevőinek főbb kötelezettségeiről

I. Valamennyi tejtermelő kötelezettsége:

Az MVH-tól kapott Tejtámogatási formanyomtatvány aláírása és visszaküldése az MVH illetékes Megyei Kirendeltségének (a 2005. március 31. kvótaállapot szolgál a támogatás alapjául).

Határidő: kézhezvételtől számított 8 napon belül.

Termelési nyilvántartás (K1099 formanyomtatványon) vezetése az értékesített tej mennyiségéről, folyamatosan (naponta) vezetve (feltüntetve a vevőket, az eladott mennyiségeket), és a tejtermelés helyén tárolva.

Határidő: 2004. május 1-től folyamatosan.

Földalapú támogatások hitelezése

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségbe (OTSZ) tömörült takarékszövetkezetek is vállalják az uniós, illetve nemzeti földalapú támogatások előfinanszírozását, a tavalyi évhez hasonlóan. Idén az együttesen mintegy 180 milliárd forintos támogatási keret mintegy egyharmadát tervezik előfinanszírozni.

Az elmúlt évben a takarékszövetkezetek közel 14 milliárd forintot utaltak át a területalapú támogatások előfinanszírozása keretében. Ezzel mintegy 70 ezer gazda részére folyósítottak az uniós, illetve hazai támogatásokat előfinanszírozó hiteleket.

A Takarékbank és a takarékszövetkezetek együttesen vesznek részt az előfinanszírozásban, amelynek során az ügyfelek minősítésétől, a földalapú támogatás forrásától – azaz, hogy nemzeti vagy uniós forrás –, illetve az igényelt támogatás összegétől függően az előfinanszírozás keretében biztosított hitel a támogatás összegének 75-95 százalékát érheti el.

A takarékszövetkezetek hitelbírálati díjat nem számítanak fel, egyszeri kezelési költségként pedig nyolcezer forintot kérnek a támogatást igénylő gazdáktól.

A takarékszövetkezetek minden megalapozott kérelmet befogadnak. Ennek alapján a kért földalapú támogatás utáni hitel a takarékszövetkezetek egyedi tőkeerejétől függően 10 ezer forinttól akár az 500 millió forintig terjedhet.

Az előfinanszírozás alapvetően forint alapú, de 40 ezer euró felett devizában is kiutalják a kért kölcsönt. A kamat a forintkölcsönnél a három hónapos Bubor fölött 2-3 százalék között mozog, az igénylő hitelképességétől függően.

Agrár Környezetgazdálkodás – Gazdálkodási napló

Bizonyára sokan türelmetlenül várják már az NVT intézkedéseinek keretein belül meghirdetet Agrár Környezetgazdálkodási Támogatásokra beadott pályázataik eredményeit.

A mintegy 32 ezer beadott támogatási kérelem miatt a pályázatok kiértékelése csak nagyon lassan halad, és a rendelkezésre álló források sem elégítik majd ki az igényeket, így számos olyan termelő lesz, akinek a kérelme elutasításra kerül. De mit kell annak tennie, aki elnyeri a támogatást? Jóhiszeműen azonnal rávágjuk erre a kérdésre, hogy a rendeletben leírt előírásokat betartani, valamint a helyes mezőgazdasági gyakorlatnak megfelelően végezni a tevékenységet.

Az Agrár Környezetgazdálkodási Támogatások az úgynevezett kompenzációs támogatások közé tartoznak, ami köznapi nyelven annyit jelent, hogy a támogatás a környezetbarát technológiák használata miatti terméskiesés vagy költségnövekedés kompenzálására szolgál.

A rendelet számos betartandó kritériumra hívja fel a figyelmet, többek között az úgynevezett Gazdálkodási napló vezetésére is.

Azért tartom fontosnak kiemelni ezt a kritériumot, mert a Helyes mezőgazdasági gyakorlatnak megfelelő Gazdálkodási napló végleges formája csak 2005. május elejétől áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Abban az esetben, ha a gazdálkodó az esetleges ellenőrzések alkalmával nem tud naprakész dokumentációt felmutatni a gazdálkodásáról, könnyen visszavonásra kerülhet a teljes támogatási összeg.

BG