MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A búza- és kukoricaexport tendenciái a világban

Bár a világ termelési és importigénye a két említett kultúrán belül a megelőző évhez képes összességében nem változik, az exportpiacokért folyó verseny igen nagy mértékben módosul. A búzaexportőrök között növekszik, a kukoricaexportőrök közt csökken

2005-06
[ tartalomjegyzék ]

 

A búza esetében komoly verseny várható az exportpiacokért, mivel az északi félteke termelői jelentős készletekkel zárják a szezont, és a búzavetések jelenleg igen jó állapotban vannak. A mediterrán medence tradicionális vásárlói számára bőséges kínálat várható az EU-ból és a Fekete-tenger környékéről. A kanadai tavaszi búzák minősége várhatóan visszatér a korábbi szintre, ami tovább fokozza a versenyhelyzetet. Ennek megfelelően az Egyesült Államok búzaexportja előreláthatóan visszaesik 2,5 millió tonna körüli mennyiségre, illetve az áthúzódó készletek az elmúlt 4 év legmagasabb szintjét érik majd el.

A világ búzaellátása a 2005/2006-os szezonban az előrejelzések szerint növekedni fog, ami részben a korábbinál nagyobb mennyiségű áthúzódó készleteknek, részben pedig az igen jó, a prognózisok szerint a történelem második legnagyobb termésének köszönhető.

Várhatóan a világ búzafelhasználása is rekord szintet ér el a következő szezonban, ami a humán és a takarmány célú felhasználás növekedésének egyaránt betudható. A lakosságszám folyamatos emelkedése következtében Dél-Ázsiában és Észak-Afrikában várható a humán felhasználás növekedése. Európában az ipari célú felhasználás növekedése várható, ami új etanol-előállító üzemek építésének köszönhető. A búza takarmány célú felhasználása az előrejelzések szerint Európa-szerte és a volt szovjet tagállamokban is növekszik, ami a várhatóan kisebb árpa- és kukoricatermés következménye. A világ termelése és fogyasztása közel arányos növekedésének köszönhetően a záró készletek várhatóan csak kis mértékben csökkennek. Ugyanakkor a csökkenés döntő része a kínai készletek fogyásában nyilvánul majd meg, míg a fő exportáló országok zárókészlete tovább növekszik, és várhatóan az elmúlt 12 év legmagasabb szintjén zár. A valószínű túlkínálat és az erőteljes exportverseny következtében az exportárak előreláthatólag csökkeni fognak.

Az exportverseny várhatóan erősödik, a fő exportőrök bőséges készletei miatt. Az EU-25-ök a következő szezont magas intervenciós és szabadpiaci készletekkel nyitják. A friss termés várhatóan igen magas szintje mind az EU-n belüli, mind az exportárakat le fogja nyomni, és ezzel versenyképessé teszi az EU exportját. A mediterrán régió várhatóan erősödő importja tovább segítheti az EU-exportkészletek elhelyezését. Ezzel együtt az export mértéke teljes egészében azon múlik majd, hogy a Közösség milyen exporttámogatásokat nyújt, illetve az intervenciós készletek eladását mennyire támogatja.

Kanada exportja is növekszik az előrejelzések szerint, ami annak köszönhető, hogy a tavaszi búza minősége várhatóan visszatér a normális szintre, és ezzel vonzóvá válik az importőrök számára. A durum búza exportja várhatóan szintén nő, mivel az észak-afrikai régió igényei növekszenek, illetve Európa is valószínűleg többet importál majd a durum-termőterület csökkenése miatt.

Ausztrália exportja a várakozások szerint csökkeni fog, annak ellenére, hogy a készletek minden bizonnyal növekedni fognak. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a hagyományos exportpiacaik igénye csökken, különös tekintettel Kínára és Pakisztánra. A 2004/05-ös szezon alacsonyabb termése exportpiac-vesztéseket okozott, ami tovább fokozza az export várható csökkenését.

Argentína exportjában szintén csökkenés várható, annak ellenére, hogy a termés szintje hasonló lehet az előző évihez. Mivel az előző évi termés jelentős része már lekötött, a 2005/06-os szezon elején Argentína nem tud részt venni az exportpiaci versenyben.

Ukrajna és Oroszország exportja növekedni fog, ami az újra feltöltött készleteknek, illetve a várhatóan igen jó új termésnek köszönhető. Emellett az EU felé az exportot kvóták limitálják, így várhatóan nagy mértékben nő az export a mediterrán medence, illetve még Ázsia irányába is. A várhatóan jobb termésnek köszönhetően Kazahsztán exportja is növekedni fog.

India exportja feltehetően tovább csökken, annak ellenére, hogy történelmének második legnagyobb termését takaríthatja be. Ez elsősorban az alacsony készleteknek, illetve a folyamatosan növekvő belföldi felhasználásnak tudható be, illetve annak, hogy a kormány várhatóan nem támogatja az exportot. Ezzel együtt várható, hogy kisebb mértékben a környező piacokra, mint például Bangladesbe, támogatások nélkül is exportálni fognak.

Szíria exportja a várakozások szerint a korábbi szinten marad, mivel a kormány egyik célja az, hogy a tartalékkészleteket egy évi fogyasztásnak megfelelő szintre emelje.

Kukoricaexport

A búzával ellentétesen az Egyesült Államok kukoricaexportja egy gyengülő verseny előnyeit élvezheti az exportpiacokon. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt szezon rekordtermése várhatóan nem ismétlődik meg Argentínában, ami jelentősen csökkenti az exportkészleteket. A prognózisok szerint Kína exportja ismét csökken, mivel a hazai felhasználás továbbra is meghaladja a termelés szintjét. Várhatóan Ukrajna kukoricatermése is jelentősen kisebb lesz a 2004. évinél, ami tovább csökkenti az exportkészleteket.

PS