MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újabb kukorica-gyomirtási lehetőség, régies áron

Elvetettük a kukoricát, készülhetünk a gyomosodás elleni védekezésre.

2005-06
[ tartalomjegyzék ]

 

A hagyományos alapkezelő szerek évről évre veszítenek szerepükből, kinél az évelő gyomok terjedése, kinél a napraforgó árvakelés „visszabeszélése" miatt. Az elmúlt években mindenki kitanulta már, mely gyomok képesek így vagy úgy kijátszani a régóta használt, talajon keresztül ható készítményeket. A talaj meghatározó gyomfertőzöttsége mellett gyakran a rögös magágy, az elmaradó vagy éppen a szükséges mennyiséget többszörösen meghaladó bemosó csapadék rontja el a gyomirtást. Ilyenkor nincs mit tenni, duplázzuk a gyomirtási költségünket, azaz, választunk egy jó felülkezelő kombinációt. Ezt a pénztárca nehezen viseli, ezért térnek minden évben egyre többen át a kikelt gyomok elleni, célzott állománykezelésre. Az eddig engedélyezett készítmények mellett az idei évtől egy új kombinációs lehetőséget is érdemes használnunk.

A Titus® MTG® 100 gramm Titus® 25 DF, 0,5 liter Trend® és 2 liter Mustang® ikerdobozos kombinációja. A hektáronkénti adagja 40 g Titus® + 0,8 l Mustang® + 0,2 l Trend®, tehát 2,5 hektárhoz elegendő egy doboz. Hatékonysága az egy- és kétszikű gyomok széles skálája ellen kiváló (lásd 1. ábra). Külön kiemeljük a csattanó maszlag, szerbtövis és a selyemmályva elleni hatást, hiszen ezek a fajok a napraforgó árvakeléshez hasonlóan időben elhúzódva, mélyről is képesek csírázni, ezért a gyomirtó kezelést is eltérő fejlettségű egyedeik ellen kell elvégezni. A közel 100% hatékonyság a gyomok 2-4 lombleveles állapotában történő permetezéskor biztosított. A fejlettebb egyedek sem képesek kiheverni a tüneteket a kukorica sorzáródása előtt, így az egyszeri állománykezeléssel könnyen megvalósítható az egyszeres gyomirtási költség kívánalma is.

Napjaink egyik legnagyobb gondot okozó gyomnövénye a köles. Nagy fertőzöttség mellett szinte nem is marad hely más fajnak, s a kukoricát is megnyomorítja. A Titus® MTG® két komponense együttesen jobb hatékonyságot nyújt, mint az egyszikűirtó Titus® 25 DF külön, így a köles tömeges érzékeny állapotához – egy-kettő leveles, gyökérváltás előtti fejlettséghez – igazítva a permetezést szintén nagyszerű gyomirtáshoz jutunk (lásd 2. kép). A Titus® MTG® kombináció is mindig igényli a Trend® nedvesítőszert, 0,1%-os koncentrációban alkalmazva. Száraz időszakban a hatóanyagok jobb bejutását eredményezi további 4-5 kg/ha dózisú N-műtrágya permetlébe oldása. Fenyércirokkal erősen fertőzött területen az osztott, csökkentett dózisú kezelések még eredményesebbek. A Titus® MTG® bevezető ára meglepően kedvező, mondhatni régies. Amennyiben a megszokott gyomirtási költségből jelentős összeget lehet megspórolni, azonnal érdemes az újabbat is kipróbálni.

A Magyar Kwizda Kft „Táplálunk és Védünk" programjában a Titus® MTG® és a már eddig is forgalmazott Titus® ATG® (200 g Titus® 25 DF + 5 kg Maizina® 90 DF + 2 l Trend®) gyomirtó szereinket árkedvezménnyel lehet megvásárolni, a Wuxal® Cink lombtrágyával történő közös megrendelés esetén. A lombtrágyát cinkhiányos területen, 2 l/ha dózisban, a késői gyomirtásokkal kombinálva vagy 7-8 leveles állapotban, külön menetben javasoljuk kijuttatni. (x)

Fehér TamásMagyar Kwizda Kft.