MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kivonat az USDA 2005. áprilisi, a világ borpiacát elemző riportjából

A borkereskedelem 2004-ben is megőrizte pozícióit, és jelentős szerepet töltött be a világ mezőgazdasági kereskedelmén belül.

2005-06
[ tartalomjegyzék ]

 

Az USA borexportja rekordszintet ért el, 794 millió dolláros forgalommal. Az Egyesült Államok legfőbb piaca az Egyesült Királyság, Japán, Kanada, Hollandia és Németország, legfőbb versenytársa pedig ezeken a piacokon Franciaország, Olaszország, Ausztrália, Spanyolország, Dél-Afrika, Argentína és Chile. Az export növekedése mellett az USA borimportja is rekordszintet ért el 2004-ben, 3,4 milliárd dolláros értékkel.

Az Európai Unió 2004-ben – 2001 óta első alkalommal – növekedést könyvelhetett el bortermelésében. Ezzel együtt a következő években a belső szabályozás korlátai miatt nem várható a termelés növekedése.

Ausztráliában viszont a következő években a bortermelés növekedése várható.

A Bot Intézet becslései szerint az Egyesült Államok belső borfogyasztása értékben mintegy 7, illetve mennyiségben 4%-kal nőtt 2004 folyamán. Az Egyesült Államokban 2004-ben kiskereskedelmi forgalomba került bor teljes értékét 23,2 milliárd dollárra becsülik, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt 10 évben az Egyesült Államok belső borfogyasztása, ha lassan is, de folyamatosan növekedett.

Az Egyesült Államok piacaiért a legnagyobb versenytársak az Európai Unió-25 tagjai, illetve Ausztrália.

A USA-dollár gyengülése más kulcsfontosságú kereskedelmi partnerek valutáival szemben, illetve a világgazdaság trendjei javulásának és a megfelelő marketing stratégiának köszönhetően nagy biztonsággal megjósolható, hogy az USA-ban termelt borok forgalma növekedni fog a 2005-ös évben.

Az USDA Nemzetközi Mezőgazdasági Szolgálatának (FAS) becslése szerint az Amerikai Egyesült Államokból származó borok exportja mind értékben, mind pedig volumenben 10% feletti növekedést mutathat 2005-ben. Ezt a trendet valamelyest csökkentheti az a tény, hogy az egy főre jutó borfogyasztás néhány országban, mint például Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban, csökken.

A világ bortermelése

Bár a 2004. év folyamán az Európai Unióban betakarított szőlő mennyisége az első becslések szintje alatt maradt, mégis 2001-hez képest első alkalommal nőtt a termelés mennyisége. Az EU borszabályozási rendszerén belül a szőlőültetvények telepítése szigorúan szabályozott és ellenőrzött, mind a terület, mind pedig a fajták tekintetében. Ezek a szabályozások a jövőben is érvényben maradnak, annak érdekében, hogy a minőségibor-termelést támogassák, illetve az alacsony minőségű borok termelését visszaszorítsák. Új szőlőtelepítéseket nem engedélyeznek 2010. július 21-ig, kivéve bizonyos egyedi körülményeket (például bizonyos régiókban az elöregedett, kevéssé piacképes fajták cseréjét piacos, új fajtákra).

Az Európán kívüli bortermelők többsége Ausztrália kivételével kismértékű termeléscsökkenést, illetve -stagnálást prognosztizál a 2005-ös évre.

Ausztrália termelése 2004-ben minden bizonnyal rekordszintet ért el, köszönhetően a növekvő szőlőtermő-területnek.

Néhány kisebb bortermelő állam még nem jelentette be a 2004. évi terméseit a Globális Kereskedelmi Atlasz számára. Általánosságban elmondható, hogy a főbb európai bortermelő nemzetek – Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália és Németország a borexportpiac 67%-át uralják. Az USA az exportpiac 6%-át fedi le, a fennmaradó országok pedig az exportpiac 27%-án osztoznak.

Az EU borszektora

(forrás: The European Commission Agricultural Fact-Sheets ©European Communities, 1995-2005)

Az EU borszektora jelentős szerepet játszik a világ bortermelésében, -fogyasztásában és -kereskedelmében. Az EU területén található szőlészetek jelenleg a világ szőlőterületének 45%-át teszik ki, illetve a mennyiségi termelés 60%-át adják. Ezzel párhuzamosan az EU polgárai a világ borfogyasztásának majdnem a 60%-át adják. A bortermelés a legtöbb tagállamban jelentős mértékben hozzájárul a mezőgazdasági végtermékek értékéhez. Az éves termelés 152-165 millió hektoliter között mozgott az 1994-1998 közötti időszakban, amelylyel az EU messze a világ legnagyobb bortermelője, annak ellenére is, hogy az elmúlt 20 évben jelentős mértékű negatív trend volt jellemző a termelés menynyiségi változására.

1996-ban az EU belső borfogyasztása 128 millió hektoliter volt, bár emellett meg kell jegyezni, hogy 1986 óta az EU borfogyasztása folyamatosan csökken. Vannak azonban arra utaló, biztos jelek, hogy ez a csökkenés lelassult (ez részben annak köszönhető, hogy az asztali borok fogyasztását a minőségi borok fogyasztása kezdi kiváltani).

A világ borkereskedelmében az EU mind export, mind pedig import oldalon vezető szerepet foglal el. A harmadik országok felé történő export meghaladta a 12 millió hektolitert, az 1997-es 5,5 millió hektoliteres exporttal szemben. PS