MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Sikeresen működik az EURO-ÖKO FARM PROJEKT Demonstrációs Gazdaság rendszere

Az EURO-ÖKO FARM PROJEKT létrehozásának kiemelt célja az új termesztéstechnológiák magyarországi adaptálása, továbbfejlesztése és az új ismeretek köztermesztés számára történő továbbadása.

2005-07
[ tartalomjegyzék ]

 

A célkitűzéseknek megfelelően 1998-ban el is indult a technológiafejlesztési munka a projekt mosonmagyaróvári központi gazdaságában. A rendszerek továbbfejlesztése során gyorsan láthatóvá vált, hogy a technológiákat országosan elérhetővé és használhatóvá kell tenni, mivel a köztermesztésben résztvevők csak ebben az esetben fogják az új megközelítéseket elfogadni, és az új technológiákat alkalmazni. Nem kellett messzire menni a megoldás keresésében, hiszen Nyugat-Európában jól működő bemutató gazdasági rendszerek funkcionáltak. A siker alapja ott az volt, hogy a bemutató gazdaságok a legjobbak, az újra legfogékonyabbak közül kerültek ki, akiket közvetlen környezetük maximálisan elfogadott. Amit ezek a gazdaságok alkalmaztak, az gyorsan példaértékűvé vált a termelők körében. Egy dolgot azonban látni kell: a siker záloga az volt, hogy a bemutató programokba bekapcsolódó gazdaságok tevékenységükért extra pénzt (támogatást) kaptak. A bemutató gazdasági rendszer kialakításakor az EURO-ÖKO FARM PROJEKT is ezt a módszert célozta meg. Elkezdte felépíteni demonstrációs gazdasági rendszerét úgy, hogy a technológiafejlesztési és bemutató tevékenységet folytató gazdaságokat érdekeltté tette az együttműködésben. Ennek köszönhetően országosan jelenleg több mint 100 partnergazdaság működik együtt a projekttel.

Az együttműködésben rejlő és a gazdaságok által elérhető előnyöket az alábbiakban lehet röviden összefoglalni:

• Lehetőségük nyílik a legújabb technológiák alkalmazására

• Az új fejlesztések, az újonnan alkalmazott technológiai elemek a termelés eredményezőségét nagymértékben javítják

• A projekt az egyes technológiafejlesztési és bemutató programokhoz csatlakozó gazdaságok számára támogatási forrásokat biztosít, amelyeknek célja részben a technológiafejlesztés és bemutató gazdaság feltételrendszerének megteremtése, részben pedig – a ténylegesen felmerülő költségeken túlmenően – kiegészítő forrásokat jelentenek.

A projekt jelenleg három technológiafejlesztési és bemutató programot koordinál:

• „Csökkentett energiaigényű, környezetkímélő növénytermesztési technológiák program”

• „Hazai fehérjenövényekre alapozott takarmányozási rendszerek”

• „Csökkentett energiaigényű, környezetkímélő tömegtakarmány termesztési rendszer”.

A három program közül az első bír jelen pillanatban a legnagyobb jelentőséggel, alapelveit több mint 250.000 hektáron alkalmazzák országosan. Értelemszerűen a bemutató tevékenység is ennek a programnak a keretei között a legerősebb.

Az állattenyésztés területéhez kapcsolódó programok kiterjesztése ténylegesen most kezdődik a partnergazdasági rendszerben, továbbfejlesztésük 2005-ben prioritást élvez. Növeli a projekt lehetőségeit, hogy az idei évben jelentősen bővültek a demonstrációs gazdaság rendszerének bővítését célzó források. A bővülő forrásszerkezetnek megfelelően lehetőség nyílik új gazdaságok a demonstrációs gazdasági rendszerbe történő bevonására. Sajnos, a rendszer növekedésével párhuzamosan számolni kell a támogatási lehetőségek feltételeinek enyhe szigorodásával is. A források kalkulálhatósága miatt a jövőben csak azoknak a gazdaságoknak lesz esélyük a projekt támogatásaira pályázni, amelyeket előzetesen rögzítettek a nyilvántartási rendszerben. Szerencsére a regisztráció folyamata nem túl bonyolult. Mindössze egy kétoldalas adatlapot kell kitölteni és megküldeni az alábbi elérhetőségek valamelyikére:

(x)Dr. Orbán Józsefegyetemi docens, intézetigazgató