MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Reglone AIR – a biztos megoldás a napraforgó deszikkálására

A Reglone a különböző növénykultúrák deszikkálására több évtizede eredményesen használt készítmény. A Reglone AIR kifejezetten a magyarországi körülményekre, napraforgó állományszárításra kifejlesztett készítmény.

2005-07
[ tartalomjegyzék ]

 

Főbb előnyei:

• a napraforgót és a gyomokat egyaránt maradéktalanul leszárítja,

• hatása rendkívül gyors, a kezelés után a kultúrnövény néhány nap múlva – 5-10 nap – betakarítható,

• esőállósága kiváló, fél órával a kezelés után már nem mosódik le a növényről,

• felhasználásával jelentős szárítási költség takarítható meg,

• kaszathéjrepedést nem okoz.

A csapadékos időjárás kedvez a gombabetegségek járványszerű fellépésének. Különösen a későn fellépő kórokozók – pl. a szürkepenész – okozhatnak jelentős tányérkártételt, termésveszteséget. Egyes szárbetegségek pedig a napraforgó megdőlését idézhetik elő, ami a betakarítási veszteséget növeli. A Reglone AIR gyors, blokkoló hatásának köszönhetően egy jól időzített deszikkálással ezek a veszélyek elkerülhetők.

A deszikkálást a kaszatok 25-30%-os víztartalmánál lehet elkezdeni. Ekkor már az olajtartalom beépülése a kaszatba befejeződött.

A légi kijuttatásnál – mely az agrár-környezetgazdálkodási pályázat keretében végzett gazdálkodás esetében is megengedett – minimum 50 liter a hektáronként kijuttatandó vízmennyiség. Rendkívül fontos hogy a permetezés durvacseppes kijuttatásban kerüljön elvégzésre, ami a permetezendő növényfelület minden cm2-re 15-25 db, átlagosan 450-600 mikron nagyságú permetcsepp kijuttatását jelenti. Ezzel a permetezési móddal biztosítható, hogy a készítmény kisebb párolgási veszteséggel kerül a növény felületére, és ezzel az elsodródás veszélyét is nagymértékben csökkentjük. A légi kijuttatásnál a cseppnehezítő adalék (pl. BANDRIFT) használata minden esetben kötelező.

A Reglone AIR permetezésénél a Syngenta által kifejlesztett Reglo-Jet szórófejeket 120°-ban hátrafordítva kell használni.

2003-ban jelentek meg nagyobb számban és kezdtek dolgozni a különböző szórófejekkel felszerelt magas építésű hidastraktorok. Eltérő lémennyiséggel, normál keresztréses szórófejekkel végeztünk üzemi kezeléseket, és ezek eredményeit a következőkben foglaljuk össze:

.p Nagyobb lémennyiség (250-300 l/ha) szükséges

– gyomos napraforgó-állományban,

– nagy habitusú fajták esetén,

– szeles időjárásban.

Kisebb lémennyiség (150-200 l/ha) szükséges

– kevésbé gyomos táblán,

– kisebb habitusú fajták esetén,

– szélcsendes időjáráskor.

2004-ben három szórófejtípust – normál keresztréses, légbeszívásos és dupla keresztréses – vizsgáltunk eltérő körülmények között, különböző napraforgóhibridekben. Az itt nyert tapsztalatok alapján az egyes szórófejtípusok használatát a következők szerint javasoljuk:

Normál keresztréses szórófejet

– átlagos gyomosodás esetén,

– közepes habitusú, „bókoló tányérú” fajták esetén,

– átlagos időjárási körülmények között.

Légbeszívásos szórófejet

– gyomos táblán,

– nagyobb habitusú fajtákban,

– magasabb (20-25 Co) hőmérséklet esetén.

Dupla keresztréses szórófejet

– átlagos gyomosodás esetén,

– nagyobb habitusú, „felálló tányérú” fajták esetén,

– átlagos időjárási körülmények között.

Összefoglalva a hidas traktorokkal végzett vizsgálatok eredményeit megállapítható, hogy kellő odafigyeléssel nagyon jó minőségű desszikkálást lehet velük végezni.

Használatuk előnyei:

– jelentősen csökkenthető az elsodródásból származó kár,

– csökkenthető a hatóanyag-veszteség,

– precíz munkavégzést tesz lehetővé,

– kisebb az átfedés lehetősége,

– a permetezés kivitelezése kevésbé időjárásfüggő.

A deszikkáló hatás gyorsasága mind a légi mind a földi gépes kijuttatás esetén 5 l/ha UAN oldat vagy 4-5 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával növelhető. A permetezések megengedhető felső hőmérsékleti értékhatára légi és földi kijuttatás esetén egyaránt 25 C° . Az ezt meghaladó hőmérséklet esetén már erősen érezhető az elpárolgás okozta veszteség, és fokozódik a termikus feláramlások elhordási veszélye is.

A napraforgó veszteségmentes betakarítása csak egyenletesen beérett állományból lehetséges. Minden egyes nap, amelyet kint tölt a növény a táblán, csökkentheti a termést. A Reglone AIR segítségével a napraforgó minimális veszteséggel, optimális nedvességtartalommal, gyorsan, gyommentesen takarítható be.

(x)Radvány Béla - Máté EndreSyngenta Kft.