MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Jelentés a világ gabonapiacáról

A rekordkészletek miatt az EU erőteljes búzaexportja várható

2005-07
[ tartalomjegyzék ]

 

Az EU exportálható búzakészletei várhatóan rekordszintet érnek el 2005/2006-ban, mivel hatalmas áthúzódó mennyiségekkel indul a szezon (mind állami, mind magán/kereskedelmi oldalon), illetve várhatóan minden idők második legnagyobb termését takarítják be 2005 nyarán. A búza takarmány célú felhasználása az EU-n belül várhatóan növekszik, mivel a többi gabonaféle termése Európában mindenütt alacsonyabb lesz a szokásosnál, amihez még az Ibériai-félszigetet sújtó aszály is hozzájárul. Ezzel együtt a kiemelkedően magas készletek és termés komoly lehetőséget nyújt az EU-n kívüli harmadik országokba történő exportra, illetve bizonyosan komoly árlenyomó hatása lesz. Az euró gyengülése segítséget nyújthat ahhoz, hogy az EU versenyképesebb legyen az USA-dollár alapú exportőrökkel szemben.

Az EU exportőrei várhatóan sikeresek lesznek a tradicionális észak-afrikai piacaikon, ahol a szokásos importot növeli, hogy a termés-előrejelzések átlag alatti terméseket mutatnak. A mediterrán medencében az EU várhatóan nem kell hogy számoljon az argentin exportőrök konkurenciájával, azonban igen komoly verseny várható a Fekete-tenger medencéjéből. Az EU exportja előreláthatólag a 2002/2003-as szezont követő legmagasabb szintet fogja elérni. Ez még azonban nagymértékben függ az EU illetékes bizottságának exporttámogatásokra és intervenciós felvásárlásokra vonatkozó politikájától.

A szovjet utódállamok búza- és egyéb gabonakilátásai eltérőek

A szovjet utódállamok főbb gabonaexportőrei számára a búza és az egyéb gabonafélék exportja jelentősen eltérő képet mutat a 2005/06-os szezonra. Az őszibúza-állományok Oroszországban és Ukrajnában ígéretesek, míg a tavaszibúza-termések várhatóan növekedni fognak Kazahsztánban. A nagyobb termések, amik komoly áthúzódó készletekkel párosulnak, jelentősen növelni fogják a rendelkezésre álló készleteket a régióban, s ez lehetővé teszi a belföldi felhasználás növelését. Ugyanakkor az export emelkedése is várható, elsősorban az észak-afrikai és közel-keleti piacok felé. Ez növelni fogja a versenyt a régió tradicionális ellátóival, az Egyesült Államokkal és az EU-val szemben. Ezzel együtt a volt Szovjetunió tagállamainak a világ búzaexportjából való részesedése várhatóan növekedni fog, és eléri a 15%-ot, ami a második legmagasabb érték a történelemben.

Az egyéb gabonafélék esetében ellentétes trend alakulhat ki. Az előrejelzések szerint a termések jelentősen csökkeni fognak, különösen Ukrajnában, ahol a késő tavaszi vetések és az ezt követő szárazság negatívan befolyásolta a várható árpa- és kukoricaterméseket. Ennek megfelelően ezeknek a gabonáknak a takarmánypiaca a búzafelhasználás felé mozdul el. Az alacsonyabb termés az exportlehetőségeket is csökkenteni fogja, és ennek megfelelően kevésbé lesz éles a verseny, különös tekintettel az árpára (ez a régió a világ árpaexportjának 1/3-át adja). Az árpaexport várhatóan az elmúlt 5 év legalacsonyabb mennyisége lesz, amiből előreláthatólag az EU profitálhat, különösen Szaúd-Arábia piacain.

Bár Ukrajna a kukoricaexportban kevésbé jelentős szerepet játszik, ezzel együtt a 2005/06-os szezonban várhatóan felére csökken majd a kivitele.

A szovjet utódállamok búzaexportja nő, az egyéb gabonák exportja csökken.

Egyéb események

A 2004/05-ös szezonban a Szub-Szahara régió importja ugrásszerűen növekedett, elsősorban Nigériának köszönhetően: Az elmúlt évtized során a Szub-Szahara régió búzaimportja folyamatosan közel évi félmillió tonnával emelkedett, ami részben az állandóan növekvő népességnek köszönhető. Ebben a szezonban a növekedés a duplája volt a korábbinak, és a teljes import elérte a 11 millió tonnát. Nigéria a régió importjának ź-t veszi fel, és ez az import nőtt meg jelentős mértékben, ami részben a folyamatosan emelkedő lakossági igényeknek tudható be, illetve annak, hogy a kormányzat megtiltotta a tészta, spagetti és kekszek importját. Mivel az elmúlt 10 évben mintegy megnégyszereződött a helyi fogyasztás a régióban, így a helyi malomipar is megerősödött. Dél-Afrika importja is várhatóan rekordszintet ér majd el, ami annak köszönhető, hogy két egymást követő évben is átlag alatti terméseket takarítottak be.

P.S.