MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

„INVITE ha mondom, segít a gondon!”

2005-07
[ tartalomjegyzék ]

 

Kedves kukoricatermesztő Kolléga!

A kukoricabogár első lárváit a következő időpontokban találták meg a növényvédelmi szervezet szakemberei:

2003-ban május 27-én;

2004-ben június 3-án;

2005-ben május 30-án.

Ez a három tényszerű adat látszólag nem sokat mond a kukoricabogár 2005. évi fejlődéséről, illetve gradációjáról, de éppen eleget ahhoz, hogy tapasztalataink és a birtokunkban lévő adatok alapján elgondolkodjunk, és nagy biztonsággal következtetni tudjunk a várható fejleményekre.

2003 májusa nagyon meleg volt (már május 10-én tömegek fürödtek a Balatonban), a kukoricabogár lárvája pedig a három év átlagában a legkorábban jelentkezett. A hőség és szárazság miatt a kukorica vontatottan kelt, június elején sem volt ritka a 3-5 leveles állomány.

2004 májusa – egyenletes felmelegedés, tökéletes csapadékeloszlás, június elejére erőteljes, akár derékig érő táblák (és kevesen fürödtek a Balatonban).

2005 májusa – vontatott „hideg” kezdet, de május utolsó dekádjára berobban a kánikula, 2003-hoz hasonlóan alacsony kukoricaállomány (viszont május végén szintén tömegek fürdenek a Balatonban).

Hogy miért ez a felsorolás? Azért, mert a kukorica fejlettségi állapotát tekintve a 2005-ös év június eleje kísértetiesen hasonlít a 2003-as esztendő azonos időszakához.

Van azonban egy lényegi különbség a kettő között, és ez pedig az, hogy az idén a 2004-ben elhanyagolt állománykezelések miatt (mert a „bogár” gradációjának időszaka nem esett egybe a kukorica fővirágzásával) kétszer annyi tojást mostak ki a talajból, mint tavaly! Ez intő jel kell, hogy legyen ahhoz, hogy komolyan vegyük a kukoricabogár drasztikus felszaporodását. Nem lehet kérdés az, hogy a bogarak ellen védekezni kell!

A kérdés csak az, hogy mivel?

Akik ismerik az Invite+Diabro CS kombináció előnyeit és hatékonyságát, azok számára ez a kérdés megválaszolt, mert ez az a kombináció, amelyet a kukorica virágzása idején korlátozás nélkül ki lehet juttatni, és ennek a leghosszabb a hatástartama!

Mindezeken túl az INVITE technológia a kijuttatás költségét tekintve is a leggazdaságosabb, hiszen légi kijuttatás esetén 20 l/ha, míg hidas traktorral 35-40 l/ha vízmennyiség felhasználásával tudunk egy hektár területet levédeni.

Itt kell megjegyezni, hogy az elmúlt években a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly gradációja még véletlenül sem esett egybe a kukoricabogár gradációjával. Tehát mindazok, akik a kártevők elleni „egy menetben” történő védekezést hangsúlyozzák, ködösítenek, vagy saját magukat is megtévesztik, mert figyelmen kívül hagyják a három kártevő eltérő biológiáját.

Amennyiben mindezeken túl még a három kártevő gazdasági kártételének a mértékét is számításba vesszük, akkor egyértelmű, hogy a kukoricabogár a „piacvezető” a fenti két kártevő ellenében, hiszen a lárva és az imágó együttes pusztítása akár a 100%-ot is elérheti, míg az utána következő gyapottok bagolylepke a számára optimális körülmények között is „csak” 30%-os kártételt képes okozni.

Az elmúlt évek tapasztalata bebizonyította, hogy az Invite+Diabro CS kombináció a legoptimálisabb célzott védekezés a kukoricabogár ellen.

A hatékonyságon túl azért érdemes számolni is

A kezelések gazdaságosságának megítélésénél vegyük figyelembe, hogy a kukoricabogár által okozott vagy potenciálisan okozható kártétel mértéke 10-30% közötti termésveszteség. Ez azt jelenti, hogy egy 8 t/ha termésátlagú táblán 0,8-2,4 tonna a kukoricabogár imágók által okozott hektáronkénti terméskiesés. Ez 22 000 Ft/t felvásárlási áron számítva 17.600–52.800 Ft árbevétel-kiesést jelent hektáronként. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a kétszeres INVITE+DIABRO CS kombinációval végzett kezelés többszörösen megtérül.

Ön már felkészült a kukoricabogárra?

„INVITE ha mondom, segít a gondon!”

Boros SándorBiomark Kereskedőház Rt.