MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Szállítson Fliegl pótkocsival és letoló kocsival!

A Fliegl gépgyár több évtizede van jelen a mezőgazdasági szállítóeszközök piacán. A folyamatos fejlesztéseknek, az átgondolt piacpolitikának, a partnerek iránti elkötelezettségének köszönhetően a Fliegl az egyik legjobban csengő név lett a mezőgazdaságban tevékenykedő cégek, vállalkozások és nem utolsósorban az egyéni gazdálkodók körében.

2005-07
[ tartalomjegyzék ]

 

A Fliegl billentő pótkocsi

A Fliegl pótkocsik népszerűségét bizonyítja, hogy évek óta piacvezető szerepet töltenek be Magyarországon. A termékpaletta rendkívül széles. A legkisebb 2 tonnás egytengelyestől egészen a 24 tonna összes tömegű háromtengelyes szállító robosztus pótkocsiig minden igényhez meg lehet találni a megfelelő megoldást. A méreten túl a pótkocsik felépítésében is rendkívüli megoldásokat és kiviteleket találunk, legyen szó tandem, tridem, hátrabillentős, három oldalra billentős, stb. pótkocsiról. Számos opció segíti a pótkocsik használhatóságának növelését, melyekkel még termelékenyebbek lehetünk. Hogy mire alapozzuk magabiztosságunkat?

Érveink:

– a Fliegl által kifejlesztett újszerű zárrendszerrel a hátfalat egy lépcsőben, előbb függőlegesen fel lehet emelni, majd ki lehet lendíteni;

– a teknős billentős pótkocsiknál és az ASW-nél a hidraulikus hátfal 90 fokban nyitott állapotában a hátulról történő rakodás lehetséges;

– a teknős billentős pótkocsiknál a horganyzott, egy darabból formázott teknő magas minőségű acélból készül (hegesztett konstrukció);

– a hosszú élettartamú és kevés karbantartást igénylő tengelyek;

– amennyiben trapéz alakú platóval rendelkező, három oldalra billentő pótkocsit rendel, az ürítés leegyszerűsödik;

– számtalanszor bizonyított Titan-Tandem futómű a legjobb a talajkiegyenlítéshez 30 cm-ig;

– Oldalsó központi zár, EDK 60-as típustól szériafelszereltség. 4500 mm platóhosszúságtól 6 ponton zár, ezáltal a platóprofil sehol nincs kivágva.

Fliegl-ASW letoló kocsi

Magyarországon egyre népszerűbbek a Fliegl letoló pótkocsijai. Nem véletlenül! A legtöbb feladatot jobban megoldják, mint hagyományos vetélytársaik. A relatív magasabb vételárért cserébe ezek a kocsik többet nyújtanak. Ha figyelembe vesszük hatalmas raktérfogatukat, (25-45 m3 típustól függően) fajlagosan máris a letoló kocsi az olcsóbb! Silózáskor ez ugye nem mindegy? Hiszen a traktor kb. ugyanannyit fogyaszt ha 50 q siló van egy régi, „kiskerekű” pótkocsiban, mint ha 100 vagy akár 240 q van egy nagyteljesítményű széles kerékkel felszerelt Fliegl letolós kocsiban. A mai gázolajárak mellett minden téren ügyelni kell a gazdaságos üzemeltetésre. Betakarításkor a korszerű kombájn mellett a nagyteljesítményű szállítójármű elengedhetetlen, ha versenyképesen akarunk termelni. Az sem mellékes, hogy a siló kombájn mennyit áll, mert nincs elég szállítókapacitás. Csak a silószállításra azonban még nem érné meg egy ekkora beruházás. Ám a letoló kocsi ennél többet tud. Tökéletesen alkalmas gabona szállítására is!

A letoló kocsik több méretben készülnek, így a kb. 100-250 lóerős erőgép kategóriához teljes a kínálat. A traktor teljesítménye maximálisan kihasználható szállítás üzemmódban is, ugyanis a Fliegl-ASW kínálatában létezik akkora pótkocsi, ahol egy ASW-vel kihasználható a 40 t összes gördülőtömeg. Megfelelő abroncsválasztás esetén kis teljesítményű traktorral is biztonsággal üzemeltethető. Különböző kiegészítőkkel használható trágyaszóróként, takarmánykiosztó kocsiként, átrakó kocsiként is. A letoló kocsi legnagyobb előnye siló szállításakor mutatkozik meg, óriási raktérfogatán túl (a legkisebb kocsi 25 m3) lehetőség van a siló tömörítésére is. Ezáltal a raktérfogat 20-80%-kal nő!

A letoló kocsi alacsony épületben is letolja rakományát, nincs borulásveszély (gondoljunk a cukorrépa betakarításra). A Tandem ill. Tridem futóműve miatt a traktorra „támaszkodik”, növelve annak vonóerejét. Ha még mindez nem lenne elég – szervestrágyaszóró adapterrel is felszerelhető! Egy újabb feladat megoldása, ugyanazzal a kocsival! A nagyobb típusok szériában cserefelépítményes alvázzal készülnek, tehát felhasználási köre tovább bővül. Pl.: tartály vagy bálaszállító felépítménnyel is rendelhető. Természetesen gabonaátrakó hátfal is rendelhető hozzá, amivel a kombájnok teljesítménye növelhető a „leközelítés” által.

Összefoglalva: a mezőgazdaságban a szállítási feladatokat hatékonyan és költségtakarékosan csak abban az esetben tudjuk elvégezni, ha a vontató mögött korszerű, nagyteljesítményű pótkocsi van! Ennek hiányában pl. a betakarítógép teljesítménye nem használható ki teljesen.

(x)Fliegl Kft.