MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Új telephely nyílt Miskolcon

A bajai központú Axiál Kft. 1991-ben kezdte meg működését. A főként mezőgazdasági és építőipari gépek forgalmazásával, alkatrészellátásával, szervizelésével, illetve gépek bérbeadásával foglalkozó társaság az országban 15 telephellyel rendelkezik.

2005-07
[ tartalomjegyzék ]

 

Ezek egyike az 1999 óta működő miskolci egység, amely a közelmúltban történt átadást követően – jelentős fejlesztés eredményeként – immár megújulva áll a cég partnereinek rendelkezésére. Az ünnepélyes megnyitón Káli Sándor, Miskolc polgármestere, valamint az Axiál Kft. részéről Harsányiné Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt tulajdonosok közösen avatták fel a legmagasabb szakmai igényeknek is megfelelő ingatlanegyüttest.

A Sajó utca 14. sz. alatti miskolci telephely fejlesztése 2004-ben kezdődött, az ingatlan fekvése, adottságai ugyanis kiváló lehetőséget biztosítottak a kft. – a térségre vonatkozó – távlati terveinek megvalósításához. Az 52 millió forintos mostani beruházás a tervkivitelezést, közműfejlesztést, parképítést és reklámtáblák elhelyezését is magában foglalta. Az ingatlan vételárával együtt összesen 168 millió forint bekerülési költséggel létrehozott telephely eredményeként az Axiál immár Miskolcon is ideális, kényelmes helyen tudja fogadni az ügyfeleket, illetve megfelelő körülményeket tud biztosítani a gépek raktározására, szervizeléséhez.

A beruházás eredményeként 317 négyzetméteres alapterületű üzlettel és kiszolgáló létesítménnyel, 585 négyzetméteres alkatrészraktárral, valamint egy 350 négyzetméteres szervizműhellyel várják partnereiket. A cégvezetés reményei szerint a tavalyi évben Miskolcon realizált mintegy 630 milliós forgalmukat 2005-ben egymilliárdra tudják növelni. Szakmailag jól felkészült, vevőikkel állandó kapcsolatot tartó 7 alkatrészes, 3 szervizes és 2 gépes munkatársuk tevékenysége garantálja majd, hogy az Axiál közreműködésével az észak-magyarországi régió gazdálkodói is olyan technikát, alternatívákat találnak mezőgazdasági gépészeti igényeik kielégítésére, amelyek maradéktalanul alkalmasak a hazai, mindennapos használatra, s amelyek segítségével korszerű, versenyképes termékeket lesznek képesek előállítani.

A fenti cél elérését segíti a cég új szolgáltatása, az Axiál Financial Service. Ez a rendszer egy kézbe helyezi a gépvásárlás és a finanszírozási konstrukció biztosításának folyamatát; a hagyományosan kedvező pénzügyi feltételek mellett a cég átvállalja az ügyintézés, a forráskeresés, a garanciavállalás terheit, kisebb fedezetigényű, a gazdálkodás sajátosságaihoz igazodó pénzügyi hátteret kínálva.

A miskolci egység megújítása szervesen illeszkedik az Axiál cégfilozófiájába. A kezdetben elsősorban ZTS, valamint Zetor traktorok alkatrészeinek forgalmazásával foglalkozó családi vállalkozás mára nemzetközileg is ismert nagyvállalattá nőtte ki magát. 400 jól képzett, elkötelezett szakember garantálja az Axiál szolgáltatásainak kifogástalan színvonalát, a dolgozók 30%-a felsőfokú végzettségű, többségük mezőgazdasági gépészmérnök.

A cég nagyságát jól jellemzi, hogy éves árbevétele már hosszú idő óta tartósan meghaladja a 20 milliárd forintot. A növekedés egyik kulcsa a tevékenységi kör folyamatos bővítése. 1995-ben kezdték meg gépértékesítési tevékenységüket, s mára már sok neves olasz, angol, francia és német, illetve dél-koreai gyártó termékeinek a kizárólagos forgalmazói. 2004-ben két új termékkel bővítették palettájukat, a magyar mezőgazdaságban régóta várt Claas traktorokkal és az építőipar számára nagy jelentőséggel bíró Hyundai mély- és magasépítő gépekkel, illetve targoncákkal.

A megalakulás óta működő alkatrész üzletág tevékenységét jól jellemzi, hogy jelenleg 24 órán belül az ország egész területén biztosítják a jó minőségű alkatrészt az összes mezőgazdasági géptípushoz. Mára a szerviz üzletág is meghatározó része lett a vállalkozásnak, az országban található 15 telephelyük mindegyikén jól felszerelt műhelyük működik, ezen kívül pedig mobilszerviz szolgáltatással is segítik az ügyfeleket. A most 3 éves használtgép üzletág garantáltan megbízható minőségű gépeket kínál, új gép vásárlása esetén a régi értékét beszámítják a vételárba.

A cég egyik fő célja a komplett szolgáltatás európai szintű megteremtése, amely a korszerűen kialakított üzlethelyiségek hangulatában, kialakításában is tükröződik.

A magas színvonalú szolgáltatásokhoz megfelelő logisztika is társul; a központi számítógépes adatbázis, illetve a lehető leggyorsabb elérhetőség mellett az Axiál 180 gépjárműből álló gépkocsiparkja a garanciája az ügyfelek gyors és maradéktalan kiszolgálásának. Természetesen a szolgáltatásokhoz versenyképes banki háttér is rendelkezésre áll.

Az Axiál a miskolci telephely megújítását követően is nagy hangsúlyt helyez a fejlesztésre. A közeljövőben természetesen további beruházásokat terveznek, így székesfehérvári telephelyükön új alkatrészüzletet és raktárt építenek, valamint az alkatrészlogisztika új bajai központját kívánják megvalósítani. Ez utóbbi beruházás azért is nélkülözhetetlen, mert az Axiál telephelyeit és immár külföldön is működő leányvállalatainak üzleteit is egyaránt Bajáról látják el alkatrészszel.

(FM)