MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2004-06
2004-07
2004-08
2004-10
2004
2004-06

MezőHír :: 2004-06

Nem vagyunk „ügyetlenek”

Az európai uniós létünk első hónapjának történései bizakodással töltöttek el. Nem kell félteni a magyart, hogy eltűnik e nagy olvasztótégelyben. Kis túlzással ez az ország maga a mostanság sokat emlegetett hungarikum...

A szaktanácsadáshoz fogadókészséget kell teremte...

Az uniós csatlakozásunkat megelőző időszakban a felkészítés címszó alatt tett erőfeszítések egyértelműen kevés sikerrel jártak, úgy a mezőgazdaság egészében, mint a szaktanácsadási munkában – állapítja meg Lajos Mihály növényorvos, szakmérnök, a szigetközi Kisbodakon működő AGROFIL Szaktanácsadó Mérnöki Iroda ügyvezetője.

Lassú erjedésben a cukorágazat

A fogyasztók az uniós csatlakozás előtti héten cukor felvásárlásba kezdtek országszerte annak hírére, hogy a hírműsorok elemzői és a gazdasági szakemberek közel 20%-os áremelkedést prognosztizáltak.

PERENAL – egyszikű gyomok ellen a föld alatt is ...

Az egyszikű gyomok elleni védekezés napraforgóban, repcében, cukorrépában, burgonyában és más kétszikű kultúrában az állomány gyomirtásával könnyen megoldható, hiszen rendelkezésre állnak az ún. szelektív egyszikűirtó készítmények.

Miért nehéz a kukoricabogár ellen védekezni?

Minden olyan kukoricatermesztő, aki már legalább egyszer megtapasztalta, hogy milyen károkra képes a kukoricabogár, tudja, hogy nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne védekezzen ellene.

Az almamoly kártétele és az ellene való védekezé...

Az almásokban folyamatosan jelen van, és az utóbbi években súlyos károkat okozó meghatározó kártevő volt az almamoly.

Aktuális gondolatok a szamócáról

Valamikor, réges-régen, még az EU-s időket megelőzően, a tavaszt jelentette a piacon megjelenő szamóca. Április elején a többnyire Dél-Magyarországon, fóliasátrak alatt termelt gyümölcs láttán összefutott a nyál a szánkban.

Gondolatok a környezetkímélő gazdálkodásról

Napjainkban egyre több szó esik a mezőgazdasági tevékenységek környezetvédelmi vonatkozásairól. Jogos is ezt a kérdést kiemelten kezelni, hiszen az agrártermelés potenciális szennyezője amúgy is terhelt világunknak. Nem véletlen, hogy a fejlett gazdasággal rendelkező országok egyre nagyobb súlyt kívánnak helyezni az agrártámogatások felhasználásánál a környezetkímélő gazdálkodás előtérbe kerülésére.

A Baiano gépgyár legújabb termékei

Az idei, illetve az európai uniós csatlakozásunkat megelőző években rengeteget hallhattunk a csatlakozás után bevezetendő különböző szabályozásokról, felmerülő nehézségekről, a csatlakozás után a magyar gazdákra leselkedő buktatókról.

Két STELA szárító egy telephelyen Medgyesegyházá...

A Viharsarokban Medgyesegyháza nevét legtöbben a magas színvonalú zöldség- és dinnyetermesztéséről ismerik, pedig ezen a kiváló adottságú környéken a gabonafélék és a vetőmag előállítását is gondos, szakértő gazdák végzik.

Rakodás, szállítás

A mezőgazdaságban alkalmazott növénytermelési és állattartási technológiák szerves része a rakodás és a szállítás. Mindkét részfolyamatnak szinte percre pontosan alkalmazkodnia kell a technológiai előírásokhoz.

Sikeres nyitott nap és örömünnep a FLIEGL-nél

Nagyon nagy volt az érdeklődés április 30-án a hétköznapokon sem csendes FLIEGL Kft. telephelyén.

Negyedszázad zöldségtermelési tapasztalatával fe...

A magyar termelők körében sokan irigyelik a Mezőföld kínálta kedvező természeti adottságokat, elsősorban a 30-40 Ak-értéket képviselő mezőségi középkötött, mészlepedékes csernozjom talajokat.

A „pezsgő” borvidék – Etyek-Buda

A pezsgő jelző két okból is jellemzi a borvidéket: egyrészt adottságainak, fajtáinak, borászatainak köszönhetően kiváló pezsgőt készítenek Etyek-Budán, másrészt a pezsgőüzemek mellett néhány éve a kisebb pincékben is pezseg az élet.

A folyamatos megújulás híve

Beszélgetés Gombai Nagy Tibor etyeki borásszal – Az etyeki polgárok a főváros közelében, mégis annak zajától távol, nyugodt, csendes és gyönyörű környezetben élnek.

A szőlő betegségei és növényvédelme I.

A szőlő gombabetegségei – Lapunk következő számaiban a szőlő legfontosabb kórokozóival, kártevőivel, betegségeivel foglalkozunk.

A sertéstartó telepek környezetvédelme

A nagylétszámú sertésállományt tartó telepek jelentős környezetterhelő hatást gyakorolnak a mezőgazdaság és a települések környezetére. A vonatkozó építési és közegészségügyi előírások ezért rendeletekben szabályozzák a sertéstelepek létesítését és üzemeltetését.

A sertések Escherichia coli baktérium okozta bet...

A címben szereplő kórokozó a házi emlősállatok közül a sertésben is több, különböző tünetekben, kórformában megnyilvánuló betegséget okozhat. A klinikai kép alapján ezeket az újszülött malacok hasmenése, a választott malacok hasmenése és ún. ödéma-betegsége néven illeti a szakirodalom.

A baromfi elhalásos bélgyulladása

A baromfi elhalásos bélgyulladását a bélrendszer súlyos gyulladása jellemzi. A betegség gyakran jár együtt coccidiosissal.

Argentin dog

Az argentin dog kedvelt fajta hazánkban. Könnyen képezhető, bátor, de nem agresszív.

LEVELESLÁDA

A rovatvezető postájából

Mit kell tudni a vagyonbiztosítási szerződésről?

Egy Olvasónk levelében az alábbi problémával keresett meg bennünket:

Google