MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2004-03
2004-07
2004-08
2004-10
2004
2004-03

MezőHír :: 2004-03

Sokismeretlenes feladványok

Hazánk és ezen belül az élelmiszerágazat közelgő uniós csatlakozása kétségtelen tény. Az összképet adó mozaikkockák azonban tartalmaznak jó néhány kétséget is, s ezekre is illik figyelnünk. Mostani írásunk ebből a szempontból a növénytermesztés biológiai alapjainak helyzetét éppúgy érinti, mint az állattenyésztési ágazatok vergődését. A telepítési támogatás pedig úgy kapcsolódik e sorba, hogy az ilyen típusú segítségnyújtásra a belépés után már nem lesz lehetőség.

Az állami támogatások rendszere Magyarország Eur...

Az 1989-es rendszerváltást követően a mezőgazdaság recessziója hazánkban talán még súlyosabban jelentkezett, mint a gazdaság többi ágazatában. A mezőgazdaságot új alapokra kellett helyezni, amelyben az állami beavatkozásnak és a támogatási rendszerek bevezetésének nagy szerep jutott.

Pályáztatás kockázatokkal…

A tények kegyetlen dolgok, elárulják például azt, hogy milyen siralmasan kis mértékben élt/él a magyar agrárszféra a SAPARD-program kínálta lehetőségekkel.

Tavasz a repcében!

Igaz, hogy még csak a hónap végén lesz tavasz, de azért az ember a hosszú unalmas tél után a márciust már igazi tavasznak érzi.

Az őszi búza tápanyagellátása

A tápanyag-visszapótlás gyakorlata egyidős magával a növénytermesztéssel. Az ókorból is vannak írásos emlékeink, amelyek ezt bizonyítják. Magyarországon 1885-ben kezdődött a talajvizsgálati eredményekre alapozott műtrágyázási szaktanácsadás, amely Liebermann Leó nevéhez fűződik.

Táplálunk és védünk

Helytelen életmód, rossz táplálkozás, a környezeti tényezők hatásainak feldolgozása, azaz a stressz, valamint ezek együttes hatása szervezetünkre; – mind-mind teljesítőképességünk erős romlásához vezet.

Szántóföldi kísérletek a Szigetközben – Őszi búz...

A gyomnövények elleni védekezés összetett feladat. A gyomszabályozás már a megfelelő vetésforgó kialakításával elkezdődik. Jelentős szerepe van a vetésidőnek, az állománysűrűségnek, a kondíciónak és az optimális tápanyag-ellátásnak.

Komondor – hogy termése biztonságban legyen!

A Komondort azoknak a kukoricatermesztőknek fejlesztették ki a Dow AgroSciences laboratóriumaiban, akik az alapkezelés biztonságát tartják fontosnak a gyomirtásban. Azoknak, akik a megváltozott időjárási körülmények miatt csak olyan megoldást tartanak elfogadhatónak, amely a száraz időszakban a legmegbízhatóbb hatékonyságú. Fontos számukra a nehezen irtható kétszikű gyomok elleni tartós hatás és széles hatásspektrum. Olyan talajherbicidet keresnek, amely új kategóriát teremt a selyemmályva és a parlagfű elleni védekezésben, ugyanakkor elsőrangú ellenszere a csattanó maszlagnak, a varjúmáknak, a fekete csucsornak, de akár az atrazin rezisztens gyomoknak (pl. disznóparéj, libatopfélék) is.

A kémiai növényvédelem

A vegyszeres védekezés ma a legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer a károsítók elleni küzdelemben, de egyben a környezetre is a legveszélyesebb.

Már elmúltunk tízévesek – Advanta Hungary

Az idei, 2004. évben, EU-tagságunk első évében mi olyan fajtákat és azok vetőmagjait kínáljuk Önöknek, mint eddig. Ahogyan azt az elmúlt tíz évben tettük, évente újabbakat és újabbakat, jobbakat és még jobbakat, folyamatosan bővítve vetőmagválasztékunkat.

MI A PIONEER? Vetőmagvállalat vagy nemesítő cég?...

Ön, Kedves Termelő, ebben az időszakban általában olyan írásokkal találkozik a rovatban, amelyekben a fajtatulajdonosok hibridjeiket ajánlják, fajtáikat, termékeiket mutatják be, – magyarul el akarják azt adni. Talán már unja is egy kicsit…

NORDOX 75 WG

A piros zöldre vált, avagy valódi vörösréz a vikingektől

Lejtmenet a burgonyaágazatban

Hosszú évek óta először fordul elő, hogy az étkezésiburgonya-termés nem fedezi a magyar fogyasztók szükségleteit, és importból kell pótolni a hiányzó mennyiséget.

Gyógynövények a kertben II.

A gyógynövénytermesztés olyan, az egészségünk megőrzésére szolgáló lehetőség, amelyet gyakran nem használunk ki kellőképpen.

Új generáció, új stílus, járhatóbb út…

A Pannonfarm 31 Kft. profilja a burgonya, hagyma, dinnye és az ezeket kiegészítő sárgarépa termesztés magas szinten történő integrálása, termékpályára állítása.

Tavaszi talajelőkészítés „Väderstad módra”

A svéd gyár 1968-óta gyárt magágykészítő kombinátorokat, sőt a ’70-es években egyedül a Väderstad tudott nagy munkszélességű, 12 illetve 15 méter széles gépeket készíteni.

Folyamatos üzemű 1,5-7 t/h-s LAW farmerszárítók

Minden gazdálkodó rég felismerte, hogy termelésének eredményessége nem csupán a szántóföldi termelés sikerén múlik. Legalább annyira oda kell figyelni a járulékos költségekre, a betakarítással kapcsolatos ütemezési-szervezési kérdésekre, s természetesen a szérűműveletekre is.

A Kecskeméti AGROKER Kft.Műszaki üzletága új önt...

2004-ben ismét egy új termékcsaláddal jelenünk meg. Ezúton szeretnénk megismertetni Önökkel a nemzetközileg is elismert Irrifrance csoportot, és annak termékeit.

Az ezüst is szépen ragyog…

Mottó. Részlet egy régi sportközvetítésből: „A …csapat a dicsőséges második helyet szerezte meg, míg az …csapat az utolsó előtti helyen végzett” (vagyis első lett).

Takarékos gazdálkodás fronthidraulika- és front...

Napjainkban – az energia és a termeléshez felhasznált alapanyagok árának emelkedése mellett – minden gazdálkodó jól felfogott érdeke, hogy megtermelt áruját minél magasabb áron értékesítse az adott felvevőpiacon.

Apáról fiúra szállt a burgonya szeretete

A Magas-Bakony „fővárosa”, Zirc történelmi vonatkozásai, kulturális intézményei, műemlékei, arborétuma és ritka szép tájképi környezete révén ismert országszerte.

A Balaton bortermő tájai

Hosszú egyeztetés után, 2003. február 18-án egyezségre jutottak a Balaton körüli borvidékek vezetői, és Badacsonyban, az FVM Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében tartott tanácskozásukon elhatározták a Balatoni Borrégió megalakítását.

Tannintartalom – szőlőben és borban

A borászok körében a tannin az egyik leggyakrabban előforduló szó. Sokszor hallunk sima tanninokról, érett tanninokról, emlegetnek rágható tanninokat, kerek, kemény tanninokat, de szelíd tanninokat, sőt simulékony tanninokat is. Azt gondolhatnánk, aki nem ért a tanninhoz, az a bort sem értékelheti igazán. Mi tehát a tannin?

Új szőlőfajtákat is vizsgálnak

Beszélgetés Varga Györggyel, a Kál-Vin Pincészet Kft. és Mákvirág Borház ügyvezetőjével, a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület elnökével.

A szőlő atka kártevői

Szőlőinket a mikroszkópikus nagyságú szőlő-levélatka és szőlő-gubacsatka fajok, valamint a gyümölcsöseinkben is élő piros gyümölcsfa takácsatka károsítják.

Az ökológiai szaporítóanyagok termesztésének sza...

Az ökológiai termelők már minden bizonnyal tudják, hogy 2003. december 31. óta az ökológiai termesztésben – összhangban az uniós gyakorlattal – csak ökológiai szaporítóanyagot szabad használni.

Levegőtisztítás növényekkel

A zárt szobák, irodák levegője – főleg télen – nagyon sok káros anyagot tartalmaz. A civilizált ember élete mintegy 85%-át tölti zárt helyiségben. A káros anyagok a berendezési tárgyakból, padlóból, falból, szőnyegekből szabadulnak fel, és a jól szigetelt helyiségekben koncentrációjuk mértéke jóval meghaladhatja az egészség szempontjából engedélyezett mennyiséget.

Alternatív energiaforrások meghonosítása *

A „SZIKE” Szigetközi Innovációs és Környezetvédelmi Egyesület (Kisbodak) lehetőségei és tevékenysége a környezetkímélő alternatív energiaforrások hasznosításának meghonosítása terén a Szigetközben * Az „Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért” támogatásával

Komoly problémák a tejágazatban

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete és a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a Tej Terméktanács termelői küldötteivel összefogva január 23-án rendezte a Tejtermelők Első Országos Nagygyűlését Kecskeméten.

A vitaminok szerepe a tejelő tehenek takarmányoz...

A szarvasmarha-ágazat eredményessége nagymértékben függ az állomány tejtermelésétől és szaporodásbiológiai helyzetétől. Ezen belül a tejtermelést, valamint a tej minőségét a tejelő tehenek tőgyegészségügyi állapota is jelentősen befolyásolja.

A tejfehérje, a tejzsír és az energia összefüggé...

A fehérjetermelés növelése érdekében új szelekciós tulajdonság terjed, a tejfehérje-tejzsír hányados. Alkalmazói a napjainkra elmarasztalt tejzsírtermelés visszaszorítását remélik.

A baromfiágazat mélyrepülése

Az elmúlt évben korábban soha nem tapasztalt mélypontját élte meg a hazai baromfiágazat. Kedvezőtlenül hatott a forintárfolyam évközi hektikus ingadozása, kiszámíthatatlansága súlyosan befolyásolta a devizában előre megkötött üzleteket. Az ágazat résztvevőinek többsége exportra is termel, így a veszteségek milliárdokban mérhetőek, miközben az értékesítési árak évek óta változatlanok. Az elsősorban külföldre termelt víziszárnyaspiac összeomlása pedig felért egy K.O.-val.

A baromfikolera

Ez a fertőző kór valamennyi madárfaj többnyire heveny, ritkábban idült módon lezajló, baktérium okozta betegsége. A járvány fellobbanásával – a baromfiállományba történő behurcolást követően – hajlamosító tényezők hatására lehet számítani.

Az angol masztiff

Az angol masztiff az egyik legnagyobb termetű kutya. Ebből a fajtából hazánkban kevés egyed található.

Néhány hasznos tanács lótartóknak, lóistállót ép...

Mielőtt lótenyésztésre adná a fejét…

Levelesláda

A rovatvezető postájából

Meteorológiai előrejelző rendszerek alkalmazása...

A mezőgazdasági tevékenység során alkalmazott termesztési módszerek időről időre szükségszerű változásokon mennek keresztül annak hatására, ahogy a meglévő hibák egyre inkább felszínre kerülnek.

A korlátolt felelősségű társaságra vonatkozó főb...

Elérkeztünk a kft.-re vonatkozó fontosabb jogszabályi rendelkezéseket bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez.

Google