MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2004-07
2004-08
2004-10
2004-11
2004
2004-11

MezőHír :: 2004-11

Hajszálon múlik

Nézőpont, vérmérséklet és kultúra kérdése, hogy ki hogyan kezel egy problémát. Tegyük fel, hogy egy étteremben hajszálat talál valaki a levesében.

Tovább sokasodtak a növénytermesztők gondjai

Nagy reményekkel indultak a 2004-es gazdasági évnek a növénytermesztők, hiszen az uniós csatlakozás ténye számos kedvező változást, de leginkább nagyobb értékesítési biztonságot sejtetett.

Gabonafórum Baján

A Cipker Kft. szervezésében november 5-én Baján rendeztek színvonalas fórumot, amelyen az előadók a gabonapiac jelenlegi helyzetét, visszásságait, jövőképét igyekeztek felvázolni.

Kiskun Kutatóközpont, a minőségi termelés szolgá...

A nemzetközi genetikai alapokra épülő és a világon egyedülálló módszerrel nemesített Kiskun hibridkukoricák ma 93 minősített fajtával képviseltetik magukat.

80 éves a GabonaKutató

A Gabonatermesztési Kutató Kht. meghívott vendégei és munkatársai szeptember 23-án ünnepi tudományos ülés keretében emlékeztek meg a cég alapításának 80. évfordulójáról.

Liziméter a környezetvédelem és a növénytermeszt...

Az ember a civilizáció alacsonyabb fokán sokáig nem foglalkozott behatóan a környezetével, és annak szennyezésmentesen tartásával. Megtehette ezt, hiszen a természetes alapanyagú használati tárgyai, csomagolóanyagai, a felhasznált szerves anyagai vagy a talajok termőképességének javítására használt szerves eredetű trágyák mind természetbarát anyagok voltak.

Változásért kiált fűmagtermesztésünk

Magyarországon az utóbbi évtizedben az ipari növények termesztése vált jellemzővé és meghatározóvá.

A léalma hasznosítása Voran-módra

Az osztrák Voran-technológia elhivatott hazai képviselőjével, Kovács Sándoral úrral, a Post Harvest Technik Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a natúr zöldség- és gyümölcslé-gyártásban rejlő lehetőségekről, melyek a magyar – valljuk be, sokszor komoly gondokkal küzdő – almatermelők problémáin tudnának könnyíteni.

Claas traktorok már Magyarországon is!

A Claas két éve szerzett meghatározó tulajdonrészt a Renault Agriculture traktorgyárban. Ezzel a vásárlással a cég jelentősen megnövelte portfólióját, s egyben immár ebben a szegmensben is a Claastól megszokott, kiváló minőségű termékeket kínál a vásárlóinak. Több ország után ez év októberétől hazánkban is megkezdték a Claas traktorok forgalmazását, az ünnepélyes bemutatkozásra októberben, Balatonvilágoson került sor.

Az OLIMAC kukorica csőtörő adapter vizsgája a gy...

Három évvel ezelőtt kezdte meg a Pannonagri KFT. az olasz gyártmányú OLIMAC adapterek forgalmazását Magyarországon. Ezzel egyidőben a szlovákiai piacon is megjelent a gép az Agroservis spol.sr.o gyártmánypalettáján.

Kertészeti gépek bemutatója Kecskeméten

Az AGROKER Kft. a közelmúltban tartotta országos rendezvénykörútját, amelyen az érdeklődők többek között a Renault, a Goldoni, a Baiano és a Nobili gyár termékeivel ismerkedhettek meg.

Hernádnémetiben debütált a San José

A székesfehérvári Mepet Kft. által forgalmazott spanyol San José szárítók első magyarországi rendszerét Hernádnémetiben, a helyi szövetkezet megrendelésére üzemelték be.

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok, 2004.

Minden esztendőben – és ez most a huszonegyediket jelentette – nagy érdeklődés mellett került megrendezésre Bábolnán az erő- és munkagépek nagy bemutatója. Párhuzamosan tudományos előadások, gyakorlati bemutatók segítenek megismerni a legújabb technológiákat, kutatási eredményeket.

Teljesítmény emelés optimális motorvezérléssel…

Az autók, teherautók , munkagépek és traktorok esetén a gyártók adott teljesítmény fölé méretezik az erőátviteli rendszer részeit (kb. 30%-kal nagyobb teljesítményre) így „túlterhelés” esetén sem jelentkezhetnek problémák.

A tudás a mezőgazdaságban is hatalom…

Győrben és különösen a környékbeli falvakban jól cseng a Kajárpécen működő Major-Farm név, hiszen a cég elnevezése egyben az általa előállított két fontos bizalmi termék – a tej és a bor – minőségének is garanciája.

A Tokaji Borvidék

„Ahol olyan bor terem, mint a tokaji, milyen lehet ott a lélek?” (Tiedge)

Harmónia Hegyalján

Prácser Miklós, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet ügyvezető igazgatója és felesége, Erzsébet, az Erzsébet Pince vezetője a gyöngyösi főiskolán ismerték meg egymást, mindketten szőlészetet-borászatot tanultak.

Versenytársaink a sertéstenyésztésben I.

A magyar sertéstenyésztés előtt álló kihívásokat két részben elemezzük, az elmúlt évek történései és a közeljövő várható változásai alapján.

Öröklődik-e a sertések táplálkozási viselkedése?

A viselkedéskutatással foglalkozó szakemberek között hosszú ideig vita tárgyát képezte több, az állati viselkedéssel kapcsolatos kérdés és állítás.

A TEJTERMELŐ TEHENEK ÁSVÁNYIANYAG-SZÜKSÉGLETE ÉS...

A szervezet anorganikus alkotóelemei makró- és mikroelemekre oszlanak. Gyakorlati szempontból a Ca-nak, P-nak, Na-nak, Mg-nak, Fe-nak, Mn-nak, Cu-nek, Zn-nek, jódnak, Se-nek van jelentősége, az egyes elemek fontossága nagyon eltérő.

A Szentbernáthegyi

A svájciak nemzeti kutyája. Évszázadokon át az Olaszországot és Svájcot összekötő Nagy Szent Bernát-hágón található kolostorban, mint mentőkutya teljesített szolgálatot.

Google