MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2007-01
2007-11
2007
2007-01

MezőHír :: 2007-01

Kedves Olvasó!

Amikor ezeket a sorokat papírra - illetve szövegszerkesztőbe - írom, még zajlanak a karácsony előtti utolsó vásárlási rohamok, sok munkahelyen pedig a végső számításokat végzik a könyvelők. Mire azonban ez a mostani lapszám az Önök kezébe kerül, akkorra remélhetőleg olvasóként és szerkesztőként is mindannyian nyugodtabban, az ünnepek után feltöltődve, kissé kipihentebben kezdhetjük el az újabb esztendőt. Sok termelő most jut szusszanásnyi levegőhöz, most tud tervezgetni, olyan információkat gyűjteni, amelyek az "új bajnoksághoz" szükségesek, hisz - főleg ha ilyen enyhe lesz a tél -, nem is túl sok idő múlva elkezdődik a következő szezon, minden indul egy újabb startvonalról.

Furfangos létünk állomásai

Az év végéhez közeledve a közvélekedés és közbeszéd témája össztársadalmira váltott. Az energia, gyógyászat, oktatás ügyének vehemens tálalása mellett a mirelites átcímkézéses ügyletekkel az agrárgazdaság is olyan általános kérdés kapcsán került a felszínre, miszerint - mit lehet még velünk megetetni?

Támogatások, kifizetések...

Dr. Csepregi Tibor, az MVH Közvetlen Támogatások Igazgatóságának (KTI) igazgatója szerint "a jövő két marék múlt és egy marék jelen összegyúrásából prognosztizálható". Ehhez persze még meg kell ismerni az Európai Unió 2007-2013 közötti periódusra vázolt agrártámogatásokkal kapcsolatos elképzeléseit.

A GMO a határainkon kívül marad

A géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítására készül az Országgyűlés; - ugyanis még az ország GM-mentességének fenntartása érdekében formálódó ötpárti egyetértés is kevés lehet az EU-val szemben annak a magyar moratóriumnak a fenntartásához, amely jelenleg nem engedi be országunkba a génmódosított haszonnövényeket.

Szezonnyitó találkozó a Syngenta Seeds-nél

December közepén Budapesten rendezte szezonnyitó találkozóját a Syngenta Seeds. A rendezvény kitűnő alkalmat jelentett a cég által forgalmazott vetőmagok megismerésére, de az ott elhangzott előadások egyéb, a mezőgazdasággal kapcsolatos információkkal is gazdagították a résztvevőket.

Őstermelők...

Januártól az éves bevétel két és fél százalékát kell az eddig közterheket nem fizető őstermelőknek nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékként leróniuk, amennyiben ebből a forrásból hétmillió forintnál többre nem tettek szert (mindig az előző évi bevétel a számítás alapja).

Kihívások és kilátások

Nagyobb felelősség és bővülő lehetőségek - a minden ágazati szereplő által nap mint nap tapasztalható nehézségek ellenére is mindinkább megnövekszik a mezőgazdaság súlya és jelentősége a világ bővülő élelmiszer- és energiaigényének kielégítésében.

Proponit 720 EC

Az ARYSTA LifeScience Magyarország Kft. november 29-30-i szakmai tanácskozásán a festői szépségű Dunakanyar egyik méltó helyszínén, a visegrádi Termál Hotelben látta vendégül partnereit.

Hozamfokozás - télen?

Egyszerű és elsőre nevetségesnek tűnő a címben feltett kérdés. Ennek ellenére azonban télen is lehetséges a hozamok fokozása! Nézzünk szét az őszi kalászosaink között, hogy meglássuk, milyen módon!

Sorsfordulat...

Zalabér a Zala folyó északi kanyarulatában fekszik, lágy hajlatú dombok ölelik körül a mintegy 800 lelket számláló községet. A határt a szokatlanul enyhe ősznek köszönhetően bronzszínű napsütésben szemlélhetjük a kora délutánban. A növekedésszabályzó kezelés ellenére is térdig érő, csodálatos, haragoszöld repcetáblák igazolják a természet idei bőkezűségét, és a kenyérnek való őszi kalászosok is ugyancsak biztatóan szép képet mutatnak.

"A sokoldalúsága egyszerűen nagyszerű!"

Hans Hussendörfer német vállalkozó mindig is nagy rajongója volt az MF PowerFlow-vágóasztalnak, így egyike volt azoknak, akik egy új Beta kombájnt vehettek át ezzel az opciós felszereléssel.

Szomszédolás Ausztriában

Ausztriában 2002-ben lépett hatályba az ún. klímastratégia, amely lépés egyértelműen eredményesnek tekinthető. Nyugati szomszédaink szerint mindez azonban nem ok arra, hogy ölbe tett kézzel üljenek az elért eredmények láttán.

A húsmarha jelene és jövője

A jelenlegi SAPS és TOP UP rendszer 2009-ig mindenképpen érvényben marad. A rendszer megfelelően működik, fontos jövedelemforrás a húshasznú tehén prémium, illetve a hízott bika prémium. Az egyéb lehetőségek közül pedig az agrár-környezetgazdálkodási és az állatjóléti támogatást lehet még ebben az időszakban biztosan kihasználni.

Fejben számol a marhahízlaló...

Mosonmagyaróváron, a Mosoni-Duna duzzasztója alatti bal parton nézte ki magának a megfelelő telephelyet Farkas Attila állattenyésztő, még a téesz-időkben.

Az angol buldog

Az egyik legjobb természetű, legrokonszenvesebb fajta, hiányzik belőle az ösztönös agresszivitás. Nyugodt, jóindulatú, de ha szükség van rá, támadása megsemmisítő hatású. Gazdája iránti hűsége páratlan. Kinézése bizarr. Vannak, akik a világ legcsúnyább kutyájának tartják, a fajta kedvelői szerint viszont kivételes megjelenésű, méltóságteljes eb.

Google